Μια καρκινογόνος ουσία εντοπίστηκε σε προιόντα ειδών υγιεινής, όπως ταμπόν, γάζες κλπ. (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μια καρκινογόνος ουσία εντοπίστηκε σε προιόντα ειδών υγιεινής, όπως ταμπόν, γάζες κλπ. (video)

Η γλυφοσάτη, εντοπίστηκε στο 85% των προϊόντων υγιεινής από βαμβάκι που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησε ομάδα του Πανεπιστημίου Λα Πλάτα

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr

Η γλυφοσάτη, το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου, δήλωσε ο Κρίστοφερ Πόρτιερ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πάνω στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο.
«Η γλυφοσάτη είναι σίγουρα γονιδιοτοξική», δήλωσε ο Πόρτιερ, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου της Έρευνας Αξιολόγησης Κινδύνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Γονιδιοτοξική ουσία είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις ή άλλες γενετικές αλλαγές στο DNA, και να προκαλέσει καρκίνο», εξήγησε.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο, ένα όργανο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό του προϊόντος Roundup της εταιρείας Monsanto, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο. Η χρήση του έχει 16πλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρά τις ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις από την εταιρεία, αλλά και τους παραγωγούς καλαμποκιού και σόγιας, ο Διεθνής Οργανισμός επιμένει στην αρχική επιστημονική του εκτίμηση.

Τα 20 χρόνια αποτελούν ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για την κατάληξη σε συμπεράσματα σχετικά με την αιτία εκδήλωσης καρκίνου στους ανθρώπους, ωστόσο το πόρισμα συνοδεύεται από νέες μελέτες, καθώς και από στοιχεία που δείχνουν ότι η γλυφοσάτη προκαλεί όγκους και σε ζώα.

Η γλυφοσάτη, εντοπίστηκε στο 85% των προϊόντων υγιεινής από βαμβάκι που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησε ομάδα του Πανεπιστημίου Λα Πλάτα

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στη χώρα, τα δείγματα που μελετήθηκαν συμπεριελάμβαναν γάζες, ταμπόν, μαντίλια και σερβιέτες, τα οποία είχαν αγοραστεί από τοπικά σούπερ μάρκετ και φαρμακεία της περιοχής Λα Πλάτα.
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο τρίτο Εθνικό Συνέδριο των Γιατρών Ψεκασμένων Πόλεων του Μπουένος Αϊρες. «Το 85% όλων των δειγμάτων βγήκε θετικό σε γλυφοσάτη και το 62% σε AMPA, ένα υποπροϊόν της γλυφοσάτης, αλλά στο βαμβάκι και στην αποστειρωμένη γάζα οι ουσίες αυτές εντοπίστηκαν στο 100% των δειγμάτων» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Telam ο επικεφαλής της έρευνας δρ Νταμιάν Μαρίνο.
«Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βάμβακος στην Αργεντινή είναι γενετικά τροποποιημένο, πράγμα που σημαίνει πως είναι ανθεκτικό στη γλυφοσάτη. Αυτό το βαμβάκι ψεκάζεται όταν το μπουμπούκι του φυτού είναι ανοιχτό και η γλυφοσάτη συμπυκνώνεται και πηγαίνει κατευθείαν στο προϊόν» υποστηρίζει ο δρ Μεντάρντο Αβίλα Βάσκεζ, πρόεδρος του συνεδρίου, σε δηλώσεις του στο ρωσικό δίκτυο RT.
Σχολιάζει δε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πολύ σοβαρά, αν αναλογιστεί κανείς ότι «ενώ κάποιος χρησιμοποιεί βαμβάκι ή γάζα για να επουλώσει πληγές ή για προσωπική υγιεινή, πιστεύοντας ότι έχει να κάνει με αποστειρωμένα προϊόντα, τελικά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι αυτά είναι μολυσμένα με μια πιθανότατα καρκινογόνο ουσία».
Δεδομένου μάλιστα ότι οι εταιρίες προϊόντων γυναικείας υγιεινής δεν είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να αναφέρουν τα συστατικά τους, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι γυναίκες δεν έχουν δεδομένα για να ζυγίσουν τις πιθανές επιδράσεις στην υγεία τους.





ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων