Ο ανθρώπινος κορωνοϊός 229Ε
πάνω στον Αντιμικροβιακό Χαλκό
medlabnews.gr iatrikanea |
Σε νέα έρευνα που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Southampton αναφέρεται ότι "ο χαλκός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης των ιών του αναπνευστικού συστήματος", οι οποίοι συνδέονται με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέση Ανατολής (MERS).
Κορανοιοί οι οποίοι μεταδίδονται στον άνθρωπο, όπως ο SARS και MERS, έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί καταναλωτές να οδηγούνται σε σοβαρές λοιμώξεις με υψηλή θνησιμότητα. Οι ερευνητές στο Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι ο συνδεδεμένος με τον άνθρωπο κωρονοϊός – 229Ε –μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες υλικών και να τις μολύνει για αρκετές ημέρες, αλλά καταστρέφεται ταχύτατα στις επιφάνειες από χαλκό.
Μία πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία στο mBio - ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας - αναφέρει ότι ο ανθρώπινος κορωνοϊός 229Ε, ο οποίος δημιουργεί μια σειρά αναπνευστικών προβλημάτων από το κοινό κρυολόγημα μέχρι πιο θανατηφόρα αποτελέσματα, όπως η πνευμονία, μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες υλικών, όπως των κεραμικών πλακιδίων , το γυαλί, το λάστιχο και τον ανοξείδωτο χάλυβα για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Αν και είναι σημαντικό , ότι η μετάδοση λοιμώξεων από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ο συνήθης τρόπος, οι λοιμώξεις μπορούν να μεταφέρονται από την επαφή με επιφάνειες, οι οποίες έχουν μολυνθεί από αναπνευστικά σταγονίδια προερχόμενα από μολυσμένα άτομα, ή την δια χειρός τους επαφή με αυτά, οδηγώντας σε μια ευρύτερη και ταχύτερη διάδοση.
Ο Χαλκός, και μια σειρά κραμάτων του - που ονομάζονται «Αντιμικροβιακός Χαλκός» αδρανοποιούν γρήγορα τον κορωνοϊό (μέσα σε λίγα λεπτά, σε προσομοίωση). Η έκθεση του υιού σε χαλκό τον αδρανοποίησε αμετάκλητα, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η αντιμικροβιακές επιφάνειες, από χαλκό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κοινόχρηστους χώρους και σε οποιεσδήποτε χώρο με μαζικές συγκεντρώσεις, για να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης των ιών του αναπνευστικού και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Sarah Warnes, δήλωσε: «Η μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών μέσω μολυσμένων επιφανειών είναι πολύ πιο σημαντική από ό, τι πιστεύαμε αρχικά, και αυτό περιλαμβάνει ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η μολυσματική δόση είναι χαμηλή και μόλις λίγα σωματίδια ιού μπορούν να προκαλέσουν μια μόλυνση.
«Ανθρώπινοι κορωνοϊοί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το SARS και MERS, βρέθηκαν να είναι μονίμως και ταχέως απενεργοποιημένοι κατά την επαφή τους με το χαλκό. Το γονίδιο του ιού και η δομή των ιικών σωματιδίων καταστράφηκαν, έτσι τίποτα δεν παραμένει ζωντανό που θα μπορούσε να μεταδώσει μία μόλυνση. Με την έλλειψη αντι-ιικής θεραπείας, ο χαλκός προσφέρει ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης αυτών των λοιμώξεων ».
Μιλώντας για τη σημασία της μελέτης, ο καθηγητής Δρ. Keevil, συν-συγγραφέας και υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: "Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος ευθύνονται για περισσότερους θανάτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, από ό, τι οποιοδήποτε άλλο μολυσματικό παράγοντα. Η εξέλιξη των νέων ιών του αναπνευστικού συστήματος, και η επανεμφάνιση των ιστορικών λοιμογόνων στελεχών, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία".
«Η ταχεία απενεργοποίηση και μη αναστρέψιμη καταστροφή του ιού παρατηρείται σε επιφάνειες χαλκού και κραμάτων του δείχνοντας, ότι η ενσωμάτωση των επιφανειών από κράμα χαλκού - σε συνδυασμό με αποτελεσματικά συστήματα καθαρισμού και της ορθής κλινικής πρακτικής - θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της μετάδοσης των ιών αυτών.»
Προηγούμενη έρευνα από τους καθηγητές Dr. Keevil και Dr.Warnes έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χαλκού ενάντιον του νωροιό, την γρίπη και τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια, όπως ο MRSA και η Κλεπσιέλλα, καθώς και τη διακοπή της μεταφοράς των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά μικρόβια και σε άλλα βακτήρια που δημιουργούν νέα σουπερμικρόβια.
ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μέλος του European Copper Institute (E.C.I.), που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.
To E.I.A.X. χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Χαλκού (International Copper Association – I.C.A.), ένα παγκόσμιο δίκτυο από 27 Κέντρα Χαλκού, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.
Η προώθηση των τελευταίων εξελίξεων, που αποδεικνύουν το ζωτικό ρόλο του χαλκού στο περιβάλλον και στην υγεία, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.
Οι δραστηριότητες αυτές, επεκτείνονται σε έρευνες και μελέτες, με σκοπό τη δημιουργία μιας επιστημονικής πλατφόρμας πληροφοριών και δεδομένων, σε τομείς κρίσιμους για την κοινωνία και τη βιομηχανία και οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε, οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί τεχνική βιβλιοθήκη και ιστοσελίδα, http://www.copper.org.gr όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για το χαλκό και τις εφαρμογές του.
Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι, η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου