επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Πρωτοποριακή υπολογιστική μεθοδολογία για τη μελέτη νευροεκφυλιστικών νόσων ανακοινώθηκε στο συνέδριο Genedis 2016 στη Σπάρτη
Μια σημαντική επιστημονική ανακοίνωση που αφορά δεδομένα της έρευνας των μηχανισμών των νευροεκφυλιστικών ασθενειών έκανε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και δ/ντής τους Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) Παναγιώτης Βλάμος.
Η ολοκληρωμένη μαθηματική και υπολογιστική μεθοδολογία μελέτης και εξέλιξης των συγκεκριμένων νόσων, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 2ου παγκόσμιου συνεδρίου Genedis 2016 στη Σπάρτη, συνδέει με εντυπωσιακό τρόπο το μικρόσκοσμο των υπομοριακών μετρήσεων στις συγκεντρώσεις μιτοχονδρίων, των σημαντικών οργανιδίων του κυττάρου, με τον μακρόκοσμο της ευπάθειας του ανθρώπινου οργανισμού.
Αυτή η σύνδεση επιτυγχάνεται μέσω ενός «φανταστικού» διανυσματικού χώρου βιοδεικτών, δημιουργώντας μεταβλητές που εξελίσσονται στο χρόνο. Στο καινοτόμο μοντέλο που αναπτύσσεται υπάρχει ενα σύνολο παραμέτρων που προσδιορίζουν μοναδικά τον ανθρώπινο οργανισμό με ακρίβεια ,προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τους στόχους της εξατομικευμένης ιατρικής.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ο ερευνητής ενσωματώνει τα δεδομένα στο υπολογιστικό μοντέλο, το οποίο καταγράφει τις περιοχές ευστάθειας και αστάθειας κατά την εξέλιξη της νόσου. Κατά την καταγραφή δημιουργείται μια «οριακή» περιοχή, που ονομάζεται AD blank spot, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία πρέπει να αποφεύγεται. Η συνέχεια της προσπάθειας, με βάση το μοντέλο, αποβλέπει στη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών ώστε η ευπάθεια να περιορίζεται μόνο σε περιοχές ευστάθειας και να μη φτάνει στην «οριακή» περιοχή, όπου ο οργανισμός καταρρέει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου