Θα εξεταστούν οι δέουσες νομικές ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση.
Αδύναμο για άλλη μία φορά το Υπουργείο Υγείας απέναντι στα συμφέροντα.
Χθες η Βουλή ψήφισε έναν ανεδαφικό και πρόχειρο νόμο με το οποίο επιχειρείται, τάχα, η αναμόρφωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι άγνωστο αν το νέο σύστημα θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς την απαραίτητη υποδομή, στηριζόμενο σε προσλήψεις ιατρών με βάση ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης.
Είναι σοβαρά τα ζητήματα που τίθενται για τους γιατρούς που τόσα χρόνια στηρίζουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για τον ίδιο τον Έλληνα πολίτη και ασθενή που αποστερείται πλήρως του δικαιώματός του να προσφύγει στον εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό του απευθείας. Ο ασφαλισμένος αποστερείται του δικαιώματος επιλογής του γιατρού, με τη εισαγωγή ενός ξένου προς τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας συστήματος παραπομπών για τους ασθενείς, το λεγόμενο gatekeeping. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφτούν στη συνέχεια.
Είναι όμως ακόμη σοβαρότερα τα ζητήματα δημόσιας υγείας που θέτουν οι εισαγόμενες ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα συνταγογράφησης σε άλλους επιστήμονες υγείας που δεν είναι ιατροί. Και αυτό, αν και οι κανόνες της επιστήμης και η διεθνής πρακτική έχει παγκοσμίως επιβάλει τον κανόνα κανένα φάρμακο να μη χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, θα παρακολουθήσει με τη δέουσα προσοχή και σύνεση όσα τυχόν μέτρα υλοποίησης ληφθούν και θα πράξει, όπως μέχρι σήμερα, αυτό που επιβάλει ο θεσμικός του ρόλος για την προάσπιση του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος και της δημόσιας υγείας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου