Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αναφορικά με καταγγελίες της Ομοσπονδίας για τα PET-CT (ποζιτρονικοί τομογράφοι)
«Ο κατ' ευφημισμόν εκπρόσωπος των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κατ' ουσία γητευτής μουλαριών, είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ παρέλαβε σε λειτουργία μόνο ένα PET-CT σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν PET-CT σε 5 δημόσια νοσοκομεία και όχι σε 4 όπως ψευδώς αναφέρεται στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ» δηλώνει ο κ. Πολάκης.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, PET-CT λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον «Ευαγγελισμό», στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στο «Μεταξά», στο «Θεαγένειο» και στο «Παπαγεωργίου» και προσθέτει ότι στο επόμενο διάστημα εγκαθίστανται PET-CT στο πανεπιστημιακό νσοκομείο του Ρίου και στο νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την αγορά και τοποθέτηση PET-CT και σε άλλα νοσοκομεία Περιφερειών της χώρας.
Όσον αφορά στη λειτουργία των PET-CT και στην αναμονή για την εν λόγω εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία που λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα, «η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στο δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ. Η αναμονή για την εξέταση ανέρχεται στη μία εβδομάδα».
Ο κ. Πολάκης αναφέρει επίσης, ότι ο κ. Γιαννάκος «πιάνεται αδιάβαστος» και στο κόστος της εξέτασης, που «ανέρχεται στα 400 ευρώ, από 700 ευρώ που κόστιζε πριν, ενώ το κόστος του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται ανέρχεται σήμερα στα 700 ευρώ, από 800 ευρώ που κόστιζε στο παρελθόν. Για την πραγματοποίηση της εξέτασης σε ιδιωτικό κέντρο, ο ασθενής επιβαρύνεται μόνο με τη συμμετοχή του (15%) στην ιατρική πράξη. Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής που θα επιλέξει να πραγματοποιήσει την εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο, θα πληρώσει 60 ευρώ».
Ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί ότι σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις για την πραγματοποίηση της εξέτασης, οι ασθενείς καταθέτουν το φάκελό τους στην αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ, όπου εξετάζεται κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις ξεχωριστά. Από το Γενάρη του 2017 έως σήμερα, από τα 450 αντίστοιχα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο ΚΕΣΥ, έχουν εγκριθεί τα 356. Τέλος, όσον αφορά στην παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, ο κ. Πολάκης αναφέρει ότι «με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής θα εγκατασταθούν δύο μίνι κυκλοτρόνια στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων και στο νοσοκομείο «Μεταξά», ενώ και σε αυτή την περίπτωση, σύντομα θα ανακοινωθεί η εγκατάσταση και άλλων κυκλοτρονίων σε νοσοκομεία της χώρας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προσθέτει ότι «ο κ. Γιαννάκος δεν γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός για την Υγεία είχε φτάσει τα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων στο 4,6% του ΑΕΠ και θεωρεί ότι το 5,1% στο οποίο βρίσκεται σήμερα, είναι προϊόν μείωσης και όχι αύξησης. Και επειδή η δημόσια δαπάνη για την υγεία αναφέρεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, προφανώς ο κος Γιαννάκος ξεχνά ποιοι μείωσαν το ΑΕΠ κατά 25%. Σε καμία περίπτωση το ποσοστό του 5,1% - και μάλιστα επί ενός κουτσουρεμένου ΑΕΠ - δεν αποτελεί τιμή για τη χώρα, αλλά η αύξησή του στα δύσκολα αυτά χρόνια σηματοδοτεί την έναρξη της ανοδικής πορείας μέχρι το 6,5% περίπου, που είναι και ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε.».
Ο κ. Πολάκης χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα στην απάντησή του, αναφέροντας τα εξής: «Συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΕΔΗΝ και μερίδα των ΜΜΕ, σφιχτοπιασμένες πλέον χέρι-χέρι, χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου στην ονομαστική εορτή του Γκέμπελς. Λάστιχα αυτοκινήτων, υπηρεσιακά αυτοκίνητα πρεσβειών, καζίνο και η αγωνία των καρκινοπαθών, μπαίνουν στο μπλέντερ της ψευδούς πληροφόρησης με σκοπό να φτιαχτεί το μείγμα της καταστροφολογίας, της τρομοκράτησης των πολιτών και της ανηλεούς επίθεσης στην κυβέρνηση».
Σημειώνει επίσης, ότι «μετά την ανάταξη και τη σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, έχει πλέον ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο, αυτό της σταδιακής αναβάθμισής του. Αυτό είναι πλέον ορατό, τόσο στους λειτουργούς του συστήματος, όσο και στους ασθενείς. Ο έντρομος κος Γιαννάκος, αντιλαμβανόμενος την απώλεια της όποιας ισχύος του έδινε στο παρελθόν το πελατειακό σύστημα και η δυνατότητα συνδιοίκησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, έχει διαθέσει τα μουλάρια του για την έλξη του κάρου του παραληρηματικού αντικυβερνητικού λόγου, μα θα πρέπει να ξέρει ότι τα μουλάρια, άλογα κούρσας δεν γίνονται».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου