επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, medlabnews.gr
Κυκλοφορώντας κανείς στην Αθήνα διαπιστώνει ότι τα λουκέτα έχουν αυξηθεί. Αν μάλιστα έχει να επισκεφτεί μια περιοχή για καιρό τότε βρίσκεται προ εκπλήξεων. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν αλλάξει χαρακτήρα είτε με τα πολλά λουκέτα, είτε με μαγαζιά που τα ήξερε ο κόσμος και ήταν σήμα κατατεθέν της περιοχής και όμως δεν άντεξαν σε αυτήν την αδυσώπητη και μακρόχρονη οικονομική κρίση και τελικά έκλεισαν.
Αν περπατήσει κανείς στην Κηφισιά τον πιάνει η ψυχή του. Μαγαζιά που ήταν χρόνια μα πάρα πολλά χρόνια είχαν κλείσει και άλλα πάλι είχαν αλλάξει διεύθυνση και είχαν πάει σε μικρότερους χώρους και σε πιο απόμερα σημεία. Βλέπεις μια μεγάλη αλλαγή και φυσικά πολλά μαγαζιά που είναι κλειστά και έχουν ταμπέλες για πώληση ή ενοικίαση.
Τελος περιοχές όπως το Μαρούσι ή το Χαλάνδρι, δρόμοι ολόκληροι και από τις δύο πλευρές του δρόμου έχουν κλειστά μαγαζιά. Τα τελευτάια χρόνια τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά χειρότερα.
Όμως ο Έλληνας έχει το επιχειρηματικό δαιμόνιο μέσα του και αντιδρά. Έτσι τους πρώτους μήνες του έτους φαίνεται να καταγράφεται υποχώρηση των κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα και οριακή αποκλιμάκωση στις άλλες αγορές παρατηρείται στην επικαιροποιημένη έρευνα απογραφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας, του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Από το εξαμηνιαίο δελτίο καταγραφής της επιχειρηματικότητας στα κέντρα των πόλεων, που πραγματοποιεί το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, προκύπτει για το σύνολο των αγορών οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%). Ειδικότερα στην Αθήνα, τον Μάρτιο, καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων (24,9%), από 32,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε όλες τις εμπορικές ζώνες, Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια, διαπιστώνεται βελτίωση στη συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο, στο οποίο καταγράφεται αύξηση. Με παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Σταδίου, η Χαριλάου Τρικούπη, η Πανεπιστημίου και η Βουλής, να παραμένουν εγκαταλελειμμένοι, αφού το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων υπερβαίνει το 30% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 42,7% (Χαριλάου Τρικούπη). Ακόμη όμως και εμπορικοί δρόμοι όπου στο παρελθόν ήταν φιλέτα, σήμερα δεν έχουν καταφέρει να επανακάμψουν, όπως είναι η Τσακάλωφ όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 27,7%.
Στον Πειραιά η εικόνα παραμένει επί της ουσίας στάσιμη, ενώ δεν έχουν φανεί σημάδια βελτίωσης παρά τη μικρή μείωση των κλειστών καταστημάτων (-0,27%) συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στο οποίο δένουν κάθε χρόνο εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια, υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες και είναι η βασική "πύλη” εξόδου των τουριστών για τα νησιά, κλειστά παραμένουν 34 στα 100 καταστήματα.
Στην εμπορική αγορά του Περιστερίου διαπιστώνεται η τρίτη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών στο σύνολο των απογραφόμενων περιοχών. Στην περιοχή του κέντρου του Περιστερίου το ποσοστό αγγίζει το 27% ενώ στη Β' ζώνη του Περιστερίου (Άγιος Ιερόθεος) το φαινόμενο των λουκέτων είναι σημαντικά εντονότερο (38%).
Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 6 αγορές της Αττικής. Η πτωτική τάση που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος έχει πλέον αντιστραφεί και καταγράφεται οριακή αύξηση (0,04%) για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αγγίζει το 42.91%.
Το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων καταγράφεται στη Γλυφάδα. Ωστόσο, αν και χαμηλό, τον περασμένο Μάρτιο αυξήθηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στο 12,97% από 11,86%.
Την ανιούσα έχουν πάρει τα λουκέτα και στην αγορά της Νέα Ιωνίας. Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φθάνει πλέον το 24,92% από 23,84% στην προηγούμενη καταγραφή.
Υψηλό είναι και το ποσοστό των κλειστών εμπορικών καταστημάτων στην Κηφισιά (κοντά 2 στα 10 καταστήματα παραμένουν κλειστά), όπως και στο Μαρούσι (21,14%), εν αντιθέσει με την περιοχή του Χαλανδρίου όπου καταγράφηκε αύξηση της επιχειρηματικότητας, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να έχει υποχωρήσει στο 18,96% από 21,89%. Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα παραμένει σχεδόν η ίδια από τον Μάρτιο του 2014, με 1 στα 4 καταστήματα να είναι κλειστά (ποσοστό 24,28%), ενώ οι κλειστές επιχειρήσεις στην Πάτρα μειώθηκαν έστω και οριακά υποχωρώντας στο 22,7%.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:
«Από τις αρχές του έτους, έχουμε επισημάνει και διαπιστώσει την οριακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της 12ης σε σειρά καταγραφής των επαγγελματικών στεγών σε εμπορικά κέντρα των πόλεών μας, συνηγορούν υπέρ αυτής της διαπίστωσης. Το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο μνημονιακό ποσοστό (24,9%) από την έναρξη της κρίσης ενώ στο σύνολο των καταγραφών τα «λουκέτα» παρουσίασαν σημαντική μείωση, χωρίς όμως αυτό να μας ικανοποιεί, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό.
Είναι φανερό ότι οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις είναι πολύ κρίσιμο να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και διάρκεια ώστε να μετουσιωθούν σε αναπτυξιακή προοπτική. Γι΄ αυτό το λόγο, η ΕΣΕΕ ανταποκρινόμενη στο ρόλο της και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου, διοργανώνει στις 20 και 21 Απριλίου 2018 συνέδριο στο οποίο θα διερευνηθούν οι επιτυχημένες επιχειρηματικές στρατηγικές, ώστε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα των εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Πηγή συνέντευξης ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου