Ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί για πρώτη φορά να συμμαζέψει μια τεράστια βάση δεδομένων που αφορά όλα εκείνα τα προϊόντα, τα οποία υπάγονται σε καθεστώς αποζημίωσης από τον Οργανισμό. Κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής με μεγάλο αριθμό υποκατηγοριών, ιατρικά αναλώσιμα κλπ. συνθέτουν ένα πακτωλό κωδικών, τα οποία βρίσκονται σε αβεβαιότητα αναφορικά με την ορθότητα της τιμής τους, όσο και με το καθεστώς αποζημίωσης.
Μια από αυτές τις κατηγορίες είναι και τα εγχωρίως κυκλοφορούντα συμπληρώματα διατροφής για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς. Ως εγχωρίως κυκλοφορούν χαρακτηρίζεται ένα προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται στο εξωτερικό, όμως κυκλοφορεί αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική αγορά. Επίσης η έρευνα και ανάπτυξη των εν λόγο προϊόντων γίνεται αποκλειστικά από Έλληνες επιστήμονες και ο κυριότερος λόγος που παρασκευάζονται στο εξωτερικό είναι προς εκμετάλλευση της τεχνολογίας και των οικονομιών κλίμακας συγκεκριμένων εργοστασίων του εξωτερικού για το καλό του γενικού δημόσιου συμφέροντος.
Αυτή η ειδική κατηγορία διαφέρει ως προς τη μέθοδο τιμολόγησής της από τα - χαρακτηρισμένα ως "ελεύθερα" - συμπληρώματα διατροφής. Τα "ελεύθερα" προϊόντα τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών κυκλοφορίας τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμές οι οποίες δηλώνονται στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΟΠΥΥ κατά τη διαδικασία έγκρισης του εκάστοτε προϊόντος.
Βέβαια έχουν παρατηρηθεί απίστευτες παρατυπίες καθώς εταιρείες δηλώνουν αυθαίρετα τίμες χώρών του εξωτερικού ‘’πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω’'.
Στο μέσο αυτού του εγχειρήματος τακτοποίησης όλων αυτών των προϊόντων, ο Οργανισμός φαίνεται να έχει παραμελήσει την κατηγορία των εγχωρίως κυκλοφορούντων, καθώς ουδείς γνωρίζει και πολύ περισσότερο ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πώς τιμολογούνται αυτά τα προϊόντα. Το ηλεκτρονικό μητρώο δεν επιτρέπει την είσοδο προτεινόμενης τιμής, ενώ ακούγονται θεωρίες του τύπου ότι κοστολογούνται κατόπιν κοστολόγησης, ή ότι επιβάλλεται η έκδοση Υπουργικών αποφάσεων που θα ορίσουν τις τιμές, πάντα μέσα σε ένα νεφελώδες και ασαφές τοπίο. Ταυτόχρονα, στο μητρώο υπάρχουν περιπτώσεις "ουρανοκατέβατων" προϊόντων τα οποία έχουν τιμολογηθεί και ταυτόχρονα αποτελούν οδηγό αντιστοίχισης με προϊόντα εγχωρίως κυκλοφορούντα, τα οποία έχουν ακριβώς όμοια σύνθεση, μορφή και συσκευασία. Θα περίμενε κανείς αυτά τα προϊόντα να λαμβάνουν παρόμοιες τιμές με τα ήδη τιμολογηθέντα, όμως ούτε αυτό γίνεται.
Θεωρητικά, η θέσπιση των "εγχωρίως κυκλοφορούντων" ως κατηγορία τιμολόγησης προϊόντων έχει γίνει με γνώμονα την υποστήριξη, την ενδυνάμωση και την ανάδειξη των ελληνικών εταιρειών μέσα στα χρόνια της κρίσης. Στην πραγματικότητα όμως, οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν χρήμα και εργατοώρες, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κυκεώνα καθυστερήσεων και αναβολών που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και τον ένα χρόνο από τη στιγμή της έγκρισης. Γιατί τόσες καθυστερήσεις; Υπάρχει σκοπιμότητα; Ποιοι ωφελούνται από αυτή την αντιμετώπιση των δύο μέτρων και δύο σταθμών; Ως τώρα είναι πολλά τα ερωτήματα και λίγες οι απαντήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου