Ποιες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ποιες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες

Προληπτικές εξετάσεις δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ προβλέπονται ανά ηλικία σε δημόσιες δομές.
Προληπτικές εξετάσεις δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ προβλέπονται ανά ηλικία σε δημόσιες δομές.

Έτσι από 1η Οκτωβρίου που τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε μια σειρά προληπτικών εξετάσεων.

Με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, τα εξής:

α) Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

β) Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και συγκεκριμένα:

– αιματολογικές εξετάσεις (γεν. αίματος, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, φερριτίνης, δοκιμασίες εγκλείστων και δρεπάνωσης) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής νόσου,

– προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς και τοξοπλάσμωσης και Κυτταρομεγαλοϊού, για αποκλεισμό συγγενών λοιμώξεων,

– Υπερηχογράφημα β-επιπέδου, μία φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης,

– Λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση επί ιατρικών ενδείξεων,

– εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο ή άλλη γνωστή γενετική διαταραχή και

– κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού έλεγχος καρυότυπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών,εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας α) τεστ PAP κάθε χρόνο, σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής ή β) ανίχνευση υψηλού κινδύνου τύπων HPV-DNA test, κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία 21 ετών μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, έλεγχος προστατικού αντιγόνου (PSA):
α) κάθε δύο χρόνια σε άνδρες άνω των και β) κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 και ως 80 ετών.

Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης, ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού.

Για την πρόληψη και διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, εξετάσεις γλυκόζης αίματος, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1c)και δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 50 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών.

Επίσης, κάθε δυο χρόνια σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη όπως: α) συγγενείς α΄ βαθμού με διαβήτη (κληρονομικότητα), β) παχυσαρκία (BMI>30), γ) γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, δ) γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, ε) ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Γράφει: Μαρία Γλένη
healthreport.gr/

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων