Επικεφαλής εταίρος του διασυνοριακού έργου με την Ιταλία για την αύξηση του ιατρικού τουρισμού “Innovative Medical Tourism Strategy (In – MedTour – Interreg) έχει τεθεί ο ΕΟΠΥΥ.
Στο φιλόδοξο έργο – συνολικής επένδυσης 897.703 ευρώ – μετέχουν το υπουργείο Τουρισμού με 143.398 ευρώ, ο ιταλικός Δήμος Santa Cesarea Terme με 199.247 ευρώ, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με 168.015 ευρώ και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι με183.296 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ ως επικεφαλής του έργου μετέχει με το ποσό των 203.746 ευρώ
Κατόπιν συνεννόησης των συμμετεχόντων, ανοίχτηκε τον περασμένο Ιούνιο τραπεζικός λογαριασμός, προκειμένου να ξεκινήσουν δράσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους για την αύξηση του ιατρικού τουρισμού.
Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός Οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας, επιδιώκει να λειτουργήσει σαν ομπρέλλα για τις επιχειρήσεις στις αγορές του εξωτερικού, όπως δηλαδή ο ΕΟΤ λειτουργεί για τις επιχειρήσεις του τουρισμού.
Επιπλέον όμως, ο ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να λειτουργήσει και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, καθώς ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός προτείνουν ολοκληρωμένα πακέτα στις αγορές του εξωτερικού.
Ως γνωστόν, ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μία παγκόσμια δραστηριότητα, με ετήσιο τζίρο που εκτιμάται από 40 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ, με αναμενόμενη αύξηση 15% έως 25% τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα, σε αυτόν τον τομέα υστερεί κατά πολύ, παρά τα πλεονεκτήματα που διαθέτει. Ο τζίρος του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας εκτιμάται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ασαφές θεσμικό πλαίσιο και η έλλειψη συνεργασιών κρατούν τη χώρα σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την Τουρκία όπου τα «πακέτα» προσφορών για ιατρικό τουρισμό είναι πολύ δελεαστικά.
Σοβαρή προσπάθεια για την αύξηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) σε συνεργασία με την ομογένεια, με σκοπό την αύξηση της ιατρικής τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 ασθενείς – τουρίστες, επιτυγχάνοντας ετήσια έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Το κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την αποκατάσταση και την αποθεραπεία, ενώ διαθέτει πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Διαθέτει, επίσης, άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό και εξακολουθεί να είναι μία ασφαλής χώρα. Σε ορισμένες κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω εξειδίκευσης και ευνοϊκής νομοθεσίας, όπως στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Νίνα Κομνηνού
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου