10 συμβουλές για να ξεπεράσετε την ασθένεια των κινήσεων (εμετός, ναυτία, ζάλη, εφίδρωση στα μέσα μεταφοράς) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

10 συμβουλές για να ξεπεράσετε την ασθένεια των κινήσεων (εμετός, ναυτία, ζάλη, εφίδρωση στα μέσα μεταφοράς)

Η ασθένεια των κινήσεων «motion sickness» είναι συνηθισμένη στα παιδιά και μπορεί να είναι πολύ έντονη και δυσάρεστη

του Ραούφ Σεχαντέ, M.D.*, medlabnews.gr

Εάν το να ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή καράβι προκαλεί στα παιδιά σας ζαλάδα, υπάρχουν καλά νέα! Όχι μόνο μπορείτε να λάβετε μέτρα για να σταματήσετε την ασθένεια των κινήσεων προτού καν ξεκινήσει, αλλά μπορεί να είστε σε θέση να την καταπολεμήσετε για πάντα.

Η ασθένεια των κινήσεων «motion sickness» είναι συνηθισμένη στα παιδιά και μπορεί να είναι πολύ έντονη και δυσάρεστη. Παρουσιάζεται σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κίνηση, όπως το ταξίδι με το αυτοκίνητο, το τρένο, το αεροπλάνο ή το καράβι, και μπορεί επίσης να συμβεί όταν τα παιδιά παίζουν ή όταν βρίσκονται έξω. Βασικά η ασθένεια των κινήσεων είναι το αποτέλεσμα «σύγκρουσης» ανάμεσα στην όραση και την ακοή σε σχέση με την κίνηση. Το εσωτερικό των αυτιών αντιλαμβάνεται την κίνηση του αυτοκινήτου σε αντίθεση με τα μάτια με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα με επακόλουθο να προκαλείται ναυτία.


Τα κύρια συμπτώματα της είναι αίσθημα ζάλης, ναυτία, ρέψιμο, αυξημένη εφίδρωση, αίσθημα θερμότητας, σιελόρροια και ένα γενικό αίσθημα κακουχίας. Η κατάσταση αυτή είναι σπάνια στα παιδιά κάτω των δύο ετών. Εμφανίζεται συχνότερα στα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά η κορύφωση της συχνότητας της παρατηρείται στην ηλικία των δώδεκα ετών και στη συνέχεια η συχνότητά της μειώνεται στην ενήλικο ζωή.


Προλάβετε τα συμπτώματα:

1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιτάξει σε ένα μακρινό σημείο έξω από το αυτοκίνητο και μην το αφήσετε να ασχολείται με δραστηριότητες όπως διάβασμα ή παιγνίδια χειρός που κάνουν τα μάτια του παιδιού να είναι συγκεντρωμένα μέσα στο αυτοκίνητο. Για τα μικρά παιδιά που είναι σε κάθισμα αυτοκινήτου η θέση του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε το παιδί να μπορεί να δει έξω.
2. Φροντίστε να διατηρείτε καθαρό τον αέρα του αυτοκινήτου και κρατήστε εκτός οτιδήποτε έχει έντονη μυρωδιά.
3. Να αποφεύγεται η απότομη κίνηση του κεφαλιού τους.
4. Αν αρχίσει να ιδρώνει ή αισθάνεται ζαλάδα, ανανεώστε τον αέρα στο αυτοκίνητο, ανοίγοντας ένα παράθυρο.
5. Ζητήστε από όποιον οδηγεί να διατηρεί σταθερή ταχύτητα χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Οδηγείτε ομαλά.
6. Κάντε συχνές στάσεις στη διαδρομή σας και κατεβάστε το παιδί σας από το αυτοκίνητο για να αναπνεύσει καθαρό αέρα.
7. Αποφύγετε πριν το ταξίδι τα λιπαρά γεύματα και στην περίπτωση που τα παιδί αρχίσει να αισθάνεται ναυτία καλό θα ήταν να του δώσετε να μασά ένα παξιμάδι. Το άδειο στομάχι δεν είναι το καλύτερο για την καταπολέμηση της ναυτίας.
8. Αν μπορείτε να ταξιδεύετε νύχτα και, αν όχι, τοποθετήστε γυαλιά ηλίου με σκοτεινούς φακούς στο παιδί σας.
9. Να ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή να τα τοποθετείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του οχήματος σε ανακλινόμενη θέση με κλειστά μάτια.
10. Γενικά να θυμάστε ότι πρέπει να είστε σε εγρήγορση για τα πρόδρομα σημεία όπως αδιαθεσία, ζάλη και όταν το παιδί φαίνεται χλωμό και ιδρωμένο.

Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ασθένεια των κινήσεων και να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα απολαύσει ένα ήρεμο ταξίδι. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής ή προληπτικής θεραπείας.

* ΡΑΟΥΦ ΣΕΧΑΝΤΕ
Ιδιώτης Παιδίατρος, 
Πρώην Διευθυντής κλάδου ιατρών ΕΣΥ
r.sehade@yahoo.gr, 6945 916733

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων