Ένας παιδίατρος εξηγεί τι είναι ο οικογενειακός γιατρός και τι προβλήματα δημιουργεί ο νέος θεσμός | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ένας παιδίατρος εξηγεί τι είναι ο οικογενειακός γιατρός και τι προβλήματα δημιουργεί ο νέος θεσμός

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αφορά νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και ορίζει ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι εγγεγραμένος σε οικογενειακό γιατρό προκειμένου να μπορεί να έχει πρόσβαση στο ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα υγείας

του Κώστα Νταλούκα, παιδιάτρου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Επειδή το τελευταίο διάστημα δέχομαι στο ιατρείο μου ερώτηση από τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν σχετικά με την εγγραφή τους στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ενημερώνω:

- Τι είναι ο οικογενειακός γιατρός;

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αφορά νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και ορίζει ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι εγγεγραμένος σε οικογενειακό γιατρό προκειμένου να μπορεί να έχει πρόσβαση στο ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα υγείας.
Οικογενειακοί γιατροί θα είναι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και για τα παιδιά παιδίατροι.
Αν επομένως κάποιος πολίτης νοσήσει και δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, θα πρέπει αναγκαστικά να απευθυνθεί στον οικογενειακό του γιατρό, ακόμα κι αν η πάθησή του αφορά ειδικότερο επαγγελματία υγείας, όπως για παράδειγμα καρδιολόγο, οφθαλμίατρο κλπ. Αν ο οικογενειακός γιατρός κρίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται εξέταση από ειδικότερο γιατρό θα δώσει παραπεμπτικό προκειμένου να μπορέσει ο ασθενής να επισκεφτεί δωρεάν ειδικό γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή δημόσιο νοσοκομείο.

- Τι προβλήματα δημιουργεί ο νέος αυτός θεσμός;

1. Καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή, που θα είναι αναγκασμένος για οτιδήποτε έχει, αν θέλει να εξυπηρετηθεί δωρεάν από το δημόσιο σύστημα υγείας, να επισκεφτεί τον οικογενειακό γιατρό που έχει κάνει την εγγραφή του ανεξάρτητα αν είναι ευχαριστημένος ή δυσαρεστημένος από τον γιατρό αυτό.
2. Δεν θα μπορεί να επισκεφτεί άμεσα σε περίπτωση ειδικού προβλήματος πχ οφθαλμολογικού, καρδιολογικού κλπ εξειδικευμένο γιατρό, αλλά θα πρέπει αναγκαστικά να περάσει πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό και αυτός θα του δώσει παραπεμπτικό για ειδικότερο γιατρό αν ο ίδιος και όχι ο ασθενής, το κρίνει απαραίτητο.
3. ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ επί της ουσίας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό, αφού στην πραγματικότητα εξειδικευμένα προβλήματα υγείας τα θέτει στην κρίση γενικών γιατρών, παθολόγων και γενικών παιδιάτρων. Μπορεί μακροσκοπικά να φαίνεται ότι θα διευρύνει την παροχή υγείας στον πληθυσμό αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνουν λάθη σε διαγνώσεις και θεραπεία όπως γίνεται για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει ένα παρόμοιο σύστημα υγείας με γενικούς γιατρούς.
Αν επί πλέον αναλογιστούμε ότι ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει χρεωθεί 1200-1500 άτομα, που θα είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετήσει, ανεξάρτητα αν τον επισκεφτούν 10 ή 200 ή 1200, σκεφτείτε τι θα γίνεται στον θάλαμο αναμονής του γιατρού αυτού και πόσο χρόνο θα διαθέσει για την εξέταση του κάθε αρρώστου, όταν ο ίδιος ο νόμος του δίνει μόλις 10 λεπτά χρόνο για κάθε άρρωστο. Το πρόβλημα το κάνει ακόμα μεγαλύτερο η αμοιβή του οικογενειακού γιατρού που θα είναι με μηνιαία αποδοχή και όχι με το πόσους ασθενείς εξέτασε και που δεν θα ξεπερνά τα 1600 ευρώ για 1500 παιδιά όσον αφορά τον παιδίατρο.

- Υπάρχουν την στιγμή αυτή οικογενειακοί γιατροί;

Για να λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού το Υπουργείο Υγείας προκύρηξε 2500 θέσεις. Οι γιατροί που μέχρι σήμερα δήλωσαν συμμετοχή στο νέο αυτό σύστημα δεν ξεπερνούν τους μόλις 600. Επομένως θα έλεγα ότι είναι σαν να έχουν δημιουργήσει ένα συγκοινωνιακό δίκτυο αλλά χωρίς λεωφορεία!!
- Πρέπει να σπεύσω να εγγραφώ στον θεσμό από φόβο ότι θα χάσω κάποια προνόμοια πρόληψης ή δωρεάν συνταγογράφησης;
1. Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας για εσάς και τα παιδιά σας δεν έχετε κανένα λόγο να κάνετε εγγραφή στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού και μην ασχολείστε.
2. Εσείς που χρησιμοποιείτε τον ιδιωτικό τομέα υγείας αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι για επείγοντα προβλήματα δεν χρειάζεται ο ασθενής να περάσει από τον οικογενειακό γιατρό. Μπορεί να πάει κατευθείαν στο δημόσιο νοσοκομείο το οποίο είναι υποχρεωμένο να τον δεχτεί και να τον εξετάσει.
3. Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα υγείας με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας κλπ μέχρι να βρεθούν οι οικογενειακοί γιατροί και να λειτουργήσει ο θεσμός σας στην γειτονιά σας δεν χρειάζεται να το κάνετε. Παρόλα αυτά ρωτήστε αν υπάρχει και λειτουργεί ο οικογενειακός γιατρός στην γειτονιά σας. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει.
- Υπάρχει φόβος αν δεν εγγραφώ στον οικογενειακό γιατρό να μην μπορεί ο ιδιώτης γιατρός που επισκέπτομαι να μην μπορεί να μου γράψει να πάρω φάρμακα ή εξετάσεις;
- Κατηγορηματικά ΟΧΙ
Ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που πρόσφατα κατατέθηκε δεν προβλέπει πουθενά κάτι τέτοιο. Οι πιστοποιημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να σας γράφουν φάρμακα και εξετάσεις όπως ακριβώς μέχρι τώρα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε μόνο το ιδιωτικό σύστημα υγείας, που το πληρώνετε εσείς ή κάποιος ιδιωτικός ασφαλιστικός φορέας, μην ασχολείστε, αφού τίποτε δεν αλλάζει από αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα.
Όλοι οι άλλοι περιμένετε να δείτε αν θα μπορέσει να επανδρωθεί με γιατρούς ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και μετά αποφασίστε τι θα κάνετε.
Δυστυχώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει αποτυχημένα συστήματα του παρελθόντος, που έχουν εφαρμοστεί με μεγάλα προβλήματα, όσον αφορά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, σε άλλες χώρες.
Αντί να προσπαθήσει να αυξήσει το επίπεδο της υγείας του κόσμου, εφαρμόζει μια πολιτική παλιάς παροιμίας "το φτηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι". Λειτουργεί με στόχο την μείωση της ιατρικής δαπάνης, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα και να δώσει την απατηλή εντύπωση στον κόσμο ότι παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους, αντί να ενδιαφερθεί για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που θα έπρεπε να είναι και ο κύριος στόχος.
Όσον αφορά τους γιατρούς, που καλούνται να λειτουργήσουν στο σύστημα, προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να απαντήσει κανείς με μια άλλη παροιμία του λαού μας "μνημονεύουν με ξένα κόλυβα". Θέλουν δηλαδή δίνοντάς μας κάτι λιγότερο από ένα ευρώ ανά ασθενή, με την ευθύνη για παροχή υπηρεσιών σε 1500 άτομα, με δικά μας ιατρεία, εξοπλισμό, έπιπλα, γραμματειακή υποστήριξη, λογιστή, φως νερό τηλέφωνο, με εφορία και ΕΦΚΑ πληρωμένο από εμάς, με ωράριο λειτουργίας και προκαθαρισμένο δικαίωμα αδείας, με αδυναμία να απουσιάσεις χωρίς λόγο από το ιατρείο σου, και υποχρέωση να εξετάσεις όλους όσους από τους 1500 έρθουν να σε δουν στο ιατρείο σου (δικό σου πρόβλημα που θα βρεις τον χρόνο), να συμβληθούμε μαζί τους!!!
Με απλά λόγια θέλουν να κάνουν τον ιδιώτη συμβεβλημένο γιατρό δημόσιο υπάλληλο, με υποχρεώσεις ιδιώτη!!!!
Μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία!!! Και μη χειρότερα!!!

Πηγή costas.dalucas

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων