Τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2018 (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2018 (video)

σύμφωνα με το «Science» αναδείχθηκε μια «τριπλέτα» νέων μεθόδων, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν διαχρονικά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά τη γονιδιακή δραστηριότητα όπως και την ανάπτυξη μεμονωμένων κυττάρων ενός εμβρύου .

Tο σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2018 σύμφωνα με το «Science» αναδείχθηκε μια «τριπλέτα» νέων μεθόδων, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν διαχρονικά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά τη γονιδιακή δραστηριότητα όπως και την ανάπτυξη μεμονωμένων κυττάρων ενός εμβρύου .
Tο σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2018 σύμφωνα με το «Science» αναδείχθηκε μια «τριπλέτα» νέων μεθόδων, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν διαχρονικά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά τη γονιδιακή δραστηριότητα  όπως και την ανάπτυξη μεμονωμένων κυττάρων ενός εμβρύου . 
Η νέα μέθοδος απομονώνει κύτταρα από ένα οργανισμό και προβαίνει σε «ανάγνωση» του γενετικού περιεχομένου κάθε κυττάρου, παρακολουθώντας στην πορεία του χρόνου και της αναπτυξιακής διαδικασίας πώς το κάθε κύτταρο διαιρείται σε άλλα είδη κυττάρων.
Στις αξιοσημείωτες επιστημονικές ανακαλύψεις εξελίξεις το 2018, σύμφωνα πάντα με το ίδιο περιοδικό συμπεριλαμβάνεται η ανακάλυψη με εναέριο ραντάρ κάτω από πάγους πάχους ενός χιλιομέτρου στη Γροιλανδία ενός τεράστιου κρατήρα πρόσκρουσης αστεροειδούς.
Ο κρατήρας έχει διάμετρος 31 χιλιομέτρων και πρόκειται για έναν από τους 25 μεγαλύτερους κρατήρες που έχουν βρεθεί στη Γη, ο οποίος είναι αρκετά πρόσφατος, καθώς χρονολογείται προ 13.000 έως 100.000 ετών.
Σημαντική ανακάλυψη θεωρείται και η γενετική ανάλυση του οστού μιας γυναίκας (η οποία ζούσε πριν 50.000 χρόνια), που έχει βρεθεί στη Σιβηρία και αποκαλύπτει ότι η μητέρα της ήταν Νεάντερταλ και ο πατέρας της Ντενίσοβαν, άρα αποδεικνύεται ότι υπήρχαν επιμειξίες ανάμεσα στις δύο ομάδες που προϋπήρξαν του «έμφρονος» ανθρώπου (Homo sapiens).
Μεταξύ των δέκα ανακαλύψεων είναι ένα νετρίνο ως αγγελιοφόρος από έναν μακρινό γαλαξία. Ένα νετρίνο που συγκρούστηκε με έναν τεράστιο ανιχνευτή κάτω από τον πάγο του Νότιου Πόλου αποδείχτηκε ότι προέρχεται από ένα μπλάζαρ (blazar) τέσσερα δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.
Επίσης, σε μια άλλη ανακάλυψη οι ερευνητές πυροβόλησαν με μια δέσμη ηλεκτρονίων πάνω σε ένα μικροσκοπικό κρύσταλλο 3D και δημιούργησαν τη μοριακή τους δομή μέσα σε λίγα λεπτά.
Επίσης, ένας αστεροειδής που χτυπά στη Γροιλανδία, ίσως πριν από 13.000 χρόνια, μπορεί να δροσίσει τη Γη για περίπου 1.000 χρόνια καθώς ο πλανήτης ολοκληρώνει την Εποχή των Παγετώνων.
Μια ασυνήθιστη ένταξη στον κατάλογο του τρέχοντος έτους είναι η εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στην επιστημονική κοινότητα. Ορισμένα θεσμικά όργανα έλαβαν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το θέμα με ορισμένους φημισμένους επιστήμονες που πυροδότησαν ή εξαναγκάστηκαν να φύγουν λόγω σεξουαλικών σκανδάλων. Οι ομάδες υποστήριξης υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκείς.


Στις σημαντικές ανακαλύψεις συγκαταλέγεται και η εισαγωγή του νέου επιστημονικού πεδίου της «εγκληματολογικής γενεαλογίας», με τον εντοπισμό από την αστυνομία των ΗΠΑ τον Απρίλιο ενός κατά συρροή δολοφόνου και βιαστή, ο οποίος είχε τελέσει τα εγκλήματά του στην Καλιφόρνια στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, αλλά πιάστηκε μόλις τώρα χάρη στη συσχέτιση παλιού DNA με μια δημόσια online βάση γενεαλογικών δεδομένων.


ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων