Μάριος Κούτσικος: Ο Έλληνας επιστήμονας στην Αυστραλία έφτιαξε υπερ-εμβόλιο για τη γρίπη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μάριος Κούτσικος: Ο Έλληνας επιστήμονας στην Αυστραλία έφτιαξε υπερ-εμβόλιο για τη γρίπη

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Doherty στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, με τη συμμετοχή του διδακτορικού φοιτητή Μάριου Κουτσάκου, υποστηρίζουν ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι συχνά στον γενικό πληθυσμό, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση όλων των κοινών στελεχών της γρίπης.
Ενώ η γρίπη θερίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καταπολεμήσουν όλους τους ιούς της γρίπης. Μάλιστα, σύμφωνα με το sbs.com σπεύδουν να κάνουν λόγο για σημαντική εξέλιξη που φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, τα στελέχη της γρίπης μεταλλάσσονται ανά σεζόν με αποτέλεσμα οι επιστήμονες -κάθε φορά- να προσπαθούν να παράξουν το εμβόλιο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα το επικρατόν κάθε φορά στέλεχος. Για παράδειγμα, το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο κατά του στελέχους Η1Ν1 έχει αποτελεσματικότητα έως 70%.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Doherty στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, με τη συμμετοχή του διδακτορικού φοιτητή Μάριου Κουτσάκου, υποστηρίζουν ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι συχνά στον γενικό πληθυσμό, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση όλων των κοινών στελεχών της γρίπης.

Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που σαρώνουν το σώμα για τυχόν ανωμαλίες και λοιμώξεις. Είναι καίριας σημασίας για την ανοσία έναντι του ανθρώπου σε μια σειρά βακτηρίων και ιών. Αποκαλούνται και «φονείς» καθώς έχουν την μοναδική ιδιότητα να στοχεύουν απευθείας και να σκοτώνουν τα επηρεαζόμενα κύτταρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως έγραψε το smh.com, συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης, που δεν θα χρειάζεται να αλλάζει η σύστασή του από χρονιά σε χρονιά, ενώ μπορεί να καλύπτει και άτομα που εκ φύσεως δεν έχουν Τ-κύτταρα.



Όπως εξηγεί ο Μάριος Κουτσάκος, «οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται διαρκώς για να ξεφεύγουν από το σύστημα αναγνώρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ευρεία ποικιλομορφία και άρα καθίσταται πρακτικά αδύνατο να προβλέψουμε την εξέλιξη και εμβολιάσουμε τον πληθυσμό κατά του στελέχους που επικρατεί και προκαλεί κάθε φορά την επιδημία γρίπης».

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη κατοχυρωθεί η έρευνα με πατέντα και οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν σύντομα να αναπτύξουν ένα καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης ώστε να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων