Οι περισσότεροι έχουμε τον ιό του απλού έρπητα στο σώμα μας. Και ένα ποσοστό βιώνει την άβολη έκρηξη του ιού με τη μορφή μιας φουσκάλας στα χείλη ή στο στόμα.
Η ταχεία επίθεση με μια κρέμα που περιέχει ακυκλοβίρη (aciclovir) επιταχύνει τον χρόνο επούλωσης κατά μια μέρα ή δύο. Δεν ακούγεται πολύ, αλλά αυτή η ανακούφιση είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά ενώ συνήθως είναι μια καλή θεραπεία, η ακυκλοβίρη δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από πιθανές παρενέργειες.
Να σημειωθεί ότι το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία λοιμώξεων, πριν ανακαλυφθούν τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Η ανάπτυξη ενός αντι-ιατρικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναβιώσει το ενδιαφέρον για αυτό το κλασικό φάρμακο, με ισχυρισμούς ότι το μέλι μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να «αποτοξινώσει» το συκώτι. Είναι άγνωστο αν αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν βάση.
Ίσως να γνωρίζετε για το φαρμακευτικό μέλι κάνουκα, με βάση το φυτό Leptospermum scoparium, μια μυρτιά που είναι ενδημική στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.
Οι επιστήμονες συνένωναν το μέλι κάνουκα με γλυκερόλη και συνέκριναν το μείγμα με μια κρέμα με 5% ακυκλοβίρης.
Κάθε τοπική θεραπεία δόθηκε τυχαία σε 952 εθελοντές που έλαβαν οδηγίες να την εφαρμόσουν μέσα στις πρώτες 72 ώρες από την παρατήρηση των συμπτωμάτων, επαναλαμβάνοντας πέντε φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστούν οι φουσκάλες.
Όσοι χρησιμοποίησαν την ακυκλοβίρη παρουσίασαν κατά μέσο όρο συμπτώματα για 8 έως 9 ημέρες και είχαν ανοιχτή φουσκάλα για περίπου 2 ημέρες. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για όσους χρησιμοποίησαν το μέλι.
«Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που προτιμούν φυσικά και εναλλακτικά φάρμακα, καθώς και οι φαρμακοποιοί που πωλούν αυτές τις θεραπείες, μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα αυτής της σύνθεσης μελιού κάνουκα ως περαιτέρω θεραπευτική επιλογή για τις ερπητικές πληγές», είπαν οι ερευνητές.
Αυτή η εμπιστοσύνη έρχεται με μερικές προειδοποιήσεις. Η μελέτη δεν ήταν διπλά τυφλή. Οι εθελοντές ήξεραν τι χρησιμοποιούσαν και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα. Επίσης ο χρηματοδότης ήταν μια εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας που ονομάζεται HoneyLab.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου