Εταιρείες όπως οι Bayer, Dow, L’Oreal χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία χημικά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εταιρείες όπως οι Bayer, Dow, L’Oreal χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία χημικά

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) αναγνώρισε πως οι εταιρείες ήταν γνωστό ότι παραβαίνουν τους νόμους περί χημικής ασφάλειας από τον περασμένο Νοέμβριο
Περισσότερες από 650 εταιρείες παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νόμους περί χημικής ασφάλειας, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής περιβαλλοντικής ομάδας BUND.

Ως αποτέλεσμα, δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες μπορούν να βρεθούν στα τρόφιμα, στα καλλυντικά και στα παιχνίδια.
«Οι χημικές εταιρείες παραβλέπουν τον νόμο εδώ και χρόνια και παραβιάζοντάς τον πωλούν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ορμονικούς καρκίνους, διαταραχές του εγκεφάλου κι άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας» δήλωσε ο επικεφαλής χημικής πολιτικής της BUND Manuel Fernandez.
«Οι κανονισμοί της Ε.Ε. και των εθνικών Αρχών απαιτείται να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους σε μεγάλο βαθμό» αναφέρει η έκθεση.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) αναγνώρισε πως οι εταιρείες ήταν γνωστό ότι παραβαίνουν τους νόμους περί χημικής ασφάλειας από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν εξετάζοντας 700 ευρέως χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα τους δεν εφάρμοζαν το REACH, τον βασικό κανονισμό ασφαλείας του οργανισμού.
Η έκθεση της BUND, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, κατονομάζει μερικές από τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες και προσδιορίζει μερικές από τις δυνητικά θανατηφόρες ουσίες.
Συνολικά, 654 εταιρείες δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας βάσει του REACH, σύμφωνα με την έκθεση.
Ορισμένες από τις εταιρείες που κατονομάζονται σ΄αυτήν εμπλέκονται ήδη σε σκάνδαλα ασφαλείας - όπως η Bayer, η οποία αντιμετωπίζει επί του παρόντος περισσότερες από 11.000 αγωγές στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, μετά τη διαπίστωση ότι ένα συστατικό της θυγατρικής της Monsanto 'Roundup' weedkiller προκάλεσε πολλές περιπτώσεις καρκίνου.
Άλλοι - όπως η L'Oreal, η Michelin, ο γίγαντας των τροφίμων DSM και ο κατασκευαστής φαρμάκων Merck - παράγουν προϊόντα που έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους.
Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που φθάνουν στα καθημερινά προϊόντα περιλαμβάνουν Φθαλικό Διβουτύλιο (dibutyl phthalate), που χρησιμοποιείται στην πλαστικοποίηση για την κατασκευή δαπέδων, παιχνιδιών, δέρματος, χαρτιού  και χαρτονιών που είναι ιδιαίτερα τοξικά για την υδρόβια ζωή και μπορούν να βλάψουν τα αγέννητα παιδιά και να μειώσουν τη γονιμότητα.
Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν Φθαλικό Διβουτύλιο δεν έχουν ολοκληρώσει τον προσδιορισμό κινδύνου που απαιτείται από τον κανονισμό REACH.
Ούτε έχουν ολοκληρώσει ελέγχους ασφαλείας για το οξικό μεθύλιο, χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ζάλη και σοβαρό ερεθισμό των ματιών.
Το οξικό μεθύλιο απαντά συνήθως σε κόλλες, προϊόντα καθαρισμού και καλλυντικά.
Το Τριχλωροαιθυλένιο, ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν, μπορεί να εκθέσει τους εργαζομένους σε σοβαρό ερεθισμό και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και γενετικά ελαττώματα.
Η ανάλυση ασφάλειας για την εν λόγω ουσία επίσης λείπει πλήρως ή είναι ελλιπής.
Η BUND εντόπισε 940 ύποπτες χημικές ουσίες, αλλά δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την κατάσταση συμμόρφωσης για περίπου 700.
Παράλληλα, κατόρθωσε να παραλάβει τα ονόματα των εταιρειών - μέσω αιτήματος για ελεύθερη πληροφόρηση- από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία είχε κάνει τη δική της ανάλυση το 2014.
Ωστόσο, η οργάνωση πιστεύει ότι τα ευρήματά της μπορεί να είναι μόνο η «επιφάνεια του παγόβουνου», επειδή τα αρχεία που επιστράφηκαν ήταν ελλιπή, όπως και ο κατάλογος με τα ονόματα των εταιρειών.
«Οι αρχές των κοινοτικών κανόνων χημικής ασφάλειας αγνοούνται» δήλωσε η Tatiana Santos της BUND. «Η BUND αποκάλυψε την άκρη του παγόβουνου. Tώρα θα πρέπει ο ECHA να μας πει τα υπόλοιπα».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων