Γιατί τα μικρά ιατρικά εργαστήρια είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα κλείσουν; Ποια η μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί τα μικρά ιατρικά εργαστήρια είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα κλείσουν; Ποια η μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ

Η μεθόδευση δεν σταματά από τον ΕΟΠΥΥ. Εν μέσω εορτών και εκλογών εξέδωσε ανακοίνωση όπου ζητά με συνοπτικές διαδικασίες από όλους τους εργαστηριακούς παρόχους να μπουν στο e-δαπυ και να απογραφούν, δηλώνοντας προσωπικό, γιατρούς αλλά και μηχανήματα που διαθέτει το κάθε εργαστήριο με πλήρη στοιχεία (serial number κλπ).
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Τα μνημονιακά χρόνια έχουν ιδιαιτέρως πιέσει τα οικονομικά του Ιδιωτικού τομέα της υγείας αφού σε τιμές που δεν είχαν αλλάξει από το 1991 επεβλήθηκαν στην αρχή υποχρεωτικές εκπτώσεις και στην συνέχεια, υποχρεωτικά επεβλήθηκε το clawback και το rebate, μέτρα προσωρινά, που τελικά έμειναν και συνεχίζονται. Αυτό συνέβη γιατί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός, δηλαδή είναι συγκεκριμένος για κάθε χρονιά, οπότε τις όποιες υπερβάσεις ο ΕΟΠΥΥ υποχρεωτικά τις μετακυλίει στους παρόχους του. Άρα ενώ ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, με τα οικονομικά του, το πρόβλημα το περνά σε όλους τους συμβεβλημένους παρόχους με τον ΕΟΠΥΥ (κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς κλπ). 

Έτσι οι εξετάσεις που γίνονται έχουν καταντήσει να γίνονται σε ευτελιστικές τιμές και πλέον αρκετές από αυτές πληρώνονται (πάντα με καθυστέρηση)  κάτω του κόστους τους.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αφού το Υπουργείο Υγείας ασκεί κοινωνική πολιτική χωρίς όμως να αυξάνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα και ο ΕΟΠΥΥ να φορτώνει με μεγαλύτερο clawback και rebate τους παρόχους.

Το κακό δε σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους είναι ότι στα διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται οριζόντια μείωση του clawback ασχέτως αν κάποιο εργαστήριο είχε αύξηση εργασιών ή είχε μείωση εργασιών. Αυτό υποτίθεται το μέτρο θα είχε αντιμετωπιστεί κατά απαίτηση των παρόχων αλλά δεν έχει γίνει κάτι. Έτσι ουσιαστικά διαγνωστικά κέντρα που μπορεί με διαφόρους τρόπους (ακόμα και προκλητή ζήτηση) να έχουν πολύ δουλειά και να είναι αιτία υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα σε μικρά διαγνωστικά κέντρα αφού καλούνται να συμμετέχουν και αυτά στην υπέρβαση!!!
Αυτομάτως αυτό όπως είναι λογικό δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης για όλους τους μικρούς παρόχους που ήδη είναι πάρα πολύ πιεσμένοι οικονομικά.

Είναι επόμενο λοιπόν να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τους γιατρούς και τις μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια)  το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2018 που καταλογίστηκε σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τον ΕΟΠΥΥ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
Τα ποσά που είναι απαιτητά για το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τις αντίστοιχες υποχρεωτικές επιστροφές προηγουμένων ετών, έρχονται δε, σε μια εποχή που οι πάροχοι πληρώνουν ακόμη δόσεις για clawback που δεν είχαν πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια.
Η οικονομική πίεση που ασκείται από τις νέες βεβαιώσεις οφειλής του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας τόσο των ιατρείων όσο και των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, καθώς δηλώνουν αδυναμία καταβολής των ποσών αυτών, κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ επισημαίνουν ότι στο ενδεχόμενο αυτό, αφενός θα «μείνουν στο δρόμο» 15.000 εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα και αφετέρου θα μείνει ακάλυπτο από υπηρεσίες υγείας το 95% του πληθυσμού, αναφέρουν όλοι οι φορείς των εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών κέντρων.

Όμως η μεθόδευση δεν σταματά από τον ΕΟΠΥΥ. Εν μέσω εορτών και εκλογών εξέδωσε ανακοίνωση όπου ζητά με συνοπτικές διαδικασίες από όλους τους εργαστηριακούς παρόχους, μέχρι 1-6-2019 να μπουν στο e-δαπυ και να απογραφούν, δηλώνοντας προσωπικό, γιατρούς αλλά και μηχανήματα που διαθέτει το κάθε εργαστήριο με πλήρη στοιχεία (serial number κλπ). Η μεθόδευση αυτή είναι προφανής αν και δεν γράφεται στην απόφαση. Σε δεύτερο χρόνο σκοπό έχει ο ΕΟΠΥΥ να κατηγοριοποιήσει τα εργαστήρια και ανάλογα να επιβάλει ποσοστό αποζημίωσης ανάλογα της κατηγορίας του εργαστηρίου. Επίσης με τον τρόπο αυτό δεν θα αποζημιώνει εξετάσεις που δεν υπάρχουν για αυτές μηχανήματα και εξυπηρετούνται από συνεργαζόμενα κέντρα αναφοράς.  Όπως είναι κατανοητό κάτι τέτοιο ευνοεί μεγάλες αλυσίδες που με διαφόρους τρόπους έχουν ανανεωμένο και σύγχρονο εξοπλισμό και είναι η χαριστική βολή σε όλα τα μικρά εργαστήρια που με χίλια ζόρια έχουν επιβιώσει από όλες τις προηγούμενες μεθοδεύσεις. 

Επιπρόσθετα είναι απορίας άξιο αν έχει δικαίωμα ο ΕΟΠΥΥ να συλλέγει τέτοια δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα αφού με βάση το GDPR δεν υπάρχει καμιά τέτοια νομολογία και μάλιστα κατά τον υπεύθυνο για τα προσωπικά δεδομένα τους Υπουργείου Υγείας που ελέγχει τον ΕΟΠΥΥ κ. Ζωγραφόπουλο, τέτοιες ενέργειες είναι εντελώς παράνομες.


Διαβάστε επισης

Τι σημαίνουν οι ιατρικοί όροι clawback και rebate, που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ; Τι είναι πιο σωστό rebate ή deduction;




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων