Νέες δράσεις για τους ηλικιωμένους από το Ινστιτούτο Prolepsis | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νέες δράσεις για τους ηλικιωμένους από το Ινστιτούτο Prolepsis

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων άνω των 65 ετών
Μία νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων αναλαμβάνει το Ινστιτούτο Prolepsis. Σε συνέχεια του ερευνητικού έργου σε θέματα προληπτικής ιατρικής και των πολυετών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας, σχεδιάζει την υλοποίηση προγράμματος για την ανάδειξη των αναγκών τους και την προώθηση πρακτικών που ενισχύουν τη μέριμνα, τη συντροφικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη προς τα ηλικιωμένα άτομα.


Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων άνω των 65 ετών (21,5% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 2,3 εκατομμύρια άτομα). Ταυτόχρονα, το 24% περίπου των ηλικιωμένων ζουν μόνοι τους. Εκτός από τη μείωση της ποιότητας ζωής, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Tο 22,8% των ηλικιωμένων στη χώρα μας (529.000 άτομα) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Παράλληλα, άνω του 80% αντιμετωπίζει χρόνια πάθηση, ενώ άνω του 53% έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του λόγω προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, τα ηλικιωμένα άτομα πλήττονται περισσότερο και πιο άμεσα μετά από κάποια φυσική καταστροφή, όπως συνέβη και στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.


Με βάση τα παραπάνω, η ολοκληρωμένη ένταξη των ηλικιωμένων στο κοινωνικό σύνολο μέσα από κατάλληλα μέτρα και την υιοθέτηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς είναι υψίστης σημασίας. Για τις ανάγκες αυτής της νέας πρωτοβουλίας, το Ινστιτούτο Prolepsis προχώρησε σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres.

«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με ένα μεγάλο διεθνή οργανισμό με εμπειρία και πλούσιο έργο σε θέματα στήριξης των ηλικιωμένων, με στόχο να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να στηρίξουμε αποτελεσματικά τα άτομα τρίτης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν και πρέπει να παραμείνουν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Αρκεί να έρθουμε για λίγο στη θέση τους και να σκεφτούμε τι μπορεί να βιώνουν καθημερινά, λόγω της μοναξιάς, της απομόνωσης και λόγω των πιθανών κινητικών και άλλων ιατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν. Είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε δίπλα τους», αναφέρει η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.
Καθημερινά ζεστά γεύματα στο Μάτι

Παράλληλα, στον τομέα της στήριξης των ηλικιωμένων, το Ινστιτούτο Prolepsis βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των κατοίκων ηλικίας 65 ετών και άνω που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Υλοποιεί από τον Απρίλιο το πρόγραμμα 365+ Μέρες Φροντίδας με φορέα χρηματοδότησης τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, προσφέροντας σε καθημερινή βάση πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Τα γεύματα σχεδιάζονται από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου με βάση τις αρχές της υγιεινής διατροφής, όπως αποτυπώνονται στους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων