Έντονη αντίδραση των Φυσικοθεραπευτών για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έντονη αντίδραση των Φυσικοθεραπευτών για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης εξηγεί τους πολύ σοβαρούς λόγους της έκτακτης συνέλευσης. Ο Κώδικας Φυσικοθεραπευτικής Δεοντολογίας
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» στο οποίο εμπεριέχονται και διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας.

Δείτε το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή εδώ



Μεταξύ άλλων , στις διατάξεις αναφέρεται η κατάργηση Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης, η εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων το σχολικό έτος 2019-20, ρυθμίσεις για τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία , αλλά και η αναγνώριση όλων των πτυχιούχων των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολέγια), αφού απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, ενώ επανασυγκροτούνται τα όργανα για τον χειρισμό των σχετικών αιτήσεων με διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα εισάγονται στη σχετική ρύθμιση και τρίτες χώρες, καθώς έως σήμερα αναγνωρίζονταν ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα μόνο τα πτυχία κολεγίων που αποτελούσαν παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Η διαδικασία βέβαια «περνούσε» μέσα από τα επιμελητήρια του κάθε κλάδου, που έδινε τα δικαιώματα στην ελληνική αγορά εργασίας των αποφοίτων κολεγίων.
Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ προκάλεσε η ρύθμιση για τα πτυχία των κολεγίων συγκαλώντας έκτακτη γενική συνέλευση αντιπροσώπων το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.
Ο Π.Σ.Φ. απέστειλε επιστολή για το θέμα στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, ζητώντας άμεσα συνάντηση μαζί της, επιστολή που κοινοποίησε τόσο στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και στη σύνοδο των πρυτάνεων.
Όπως αναφέρει ο Π.Σ.Φ. στην επιστολή του, όλες οι σχετικές Νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, αφορούσαν την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005, που ρυθμίζει την διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων στην Ε.Ε.. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αφορούν τα ιδιωτικά κολλέγια, που παρέχουν πτυχία μετά από συμφωνία δικαιόχρησης με ιδρύματα του εξωτερικού, διαδικασία όμως που δεν οδηγεί στην απόκτηση  αναγνωρισμένου τίτλου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης αυτών των τίτλων στην χώρα μας, προσκρούει στην ρήτρα 12 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, που απαγορεύει την αναγνώριση αυτών των τίτλων «δια μέσου» άλλου Κράτους-μέλους της Ε.Ε., από την στιγμή που αυτοί δεν αναγνωρίζονται ως τίτλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, που αναφέρει ρητά ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά και μόνο σε Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, άρθρο που δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη Βουλή που ήταν αναθεωρητική. 
Το υπουργείο Παιδείας με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αναγνωρίσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλους όσους λειτουργούν μια ιδιωτική επιχείρηση παροχής προγραμμάτων εκπαίδευσης και το κυριότερο, δημιουργεί δυο μέτρα και δυο σταθμά μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, καθώς ο Νόμος 4485/2017 απαιτεί για την ίδρυση νέων Ιδρυμάτων ή νέων  τμημάτων για τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την έγκριση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) καθώς και την εκπλήρωση πολλών ακόμη προϋποθέσεων.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για επαναφορά της ισοδυναμίας στην αναγνώριση των τίτλων, δηλαδή την αναγνώριση επαγγελματικού δικαιώματος χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης άδειας άσκησης επαγγέλματος από κάποια χώρα της Ε.Ε.
Ο Π.Σ.Φ. αδυνατεί να αντιληφθεί πως μπορεί να αναγνωρίζεται επαγγελματικό δικαίωμα για νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δηλαδή σε κάποιον που για να ασκήσει το επάγγελμά του απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, όταν  δεν κατέχει αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό τίτλο.
Στην επιστολή του, ο Π.Σ.Φ. ενημερώνει την υπουργό Παιδείας ότι – όπως και άλλα Ν.Π.Δ.Δ -  βρίσκεται  στο στάδιο της δημιουργίας της επιτροπής αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, όπως προβλέπεται στο Νόμο 4610/2019 (άρθρο 98), ο οποίος αναφέρει ότι οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οφείλουν να αναλάβουν την διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
Επίσης διασαφηνίζει ότι, εκπροσωπώντας τους 9.000 φυσικοθεραπευτές της χώρας και έχοντας καθήκον από τον Ιδρυτικό του Νόμο 3599/2007 να προστατεύει την Δημόσια Υγεία,    ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δεν θα επιτρέψει να πλημμυρήσει η αγορά με επαγγελματίες Υγείας αμφιβόλου ποιότητας, καταργώντας με τρόπο αντισυνταγματικό το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Ο Π.Σ.Φ. καλεί όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας σε συστράτευση και κοινό αγώνα.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης εξηγεί τους πολύ σοβαρούς λόγους της έκτακτης συνέλευσης. Ο Κώδικας Φυσικοθεραπευτικής Δεοντολογίας



Σημαντικό

23% είναι η ανεργία στους Φυσικοθεραπευτές
800 Φυσικοθεραπευτές έχουν φύγει στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης






Πηγή medlabnews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων