Με 3 εκατ. δολλάρια συμβάλει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για ερευνητικές προσπάθειες για τον κοροναϊό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Με 3 εκατ. δολλάρια συμβάλει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για ερευνητικές προσπάθειες για τον κοροναϊό

Η δωρεά ύψους $3.000.000 στηρίζει το ερευνητικό έργο 18 εργαστηρίων, επεκτείνοντας παράλληλα τη μακροχρόνια συνεργασία του ΙΣΝ και του Rockefeller University
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει τις ερευνητικές προσπάθειες του 
Rockefeller University για τον COVID-19,
στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης $100.000.000
Η δωρεά ύψους $3.000.000 στηρίζει το ερευνητικό έργο 18 εργαστηρίων, επεκτείνοντας παράλληλα τη μακροχρόνια συνεργασία του ΙΣΝ και του Rockefeller University  

Αθήνα, 13 Απριλίου 2020 – To Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρόσφατης δημιουργίας Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης $100.000.000 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ανακοίνωσε την επέκταση της μακρoχρόνιας υποστήριξής του προς το Rockefeller University στη Νέα Υόρκη, με δωρεά ύψους $3.000.000. H δωρεά αποσκοπεί στην υποστήριξη των ερευνητικών προσπαθειών του Πανεπιστημίου για τη θεραπεία του COVID-19 και του SARS-CoV-2 που προκαλεί τον ιό. 

Από το ξέσπασμα της πανδημίας,18 εργαστήρια του Rockefeller έχουν στρέψει το ερευνητικό ενδιαφέρον τους στην αντιμετώπιση του COVID-19. Δεδομένου ότι η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από έναν χρόνο, περισσότεροι από 130 επιστήμονες από διαφορετικά πεδία του τμήματος ερευνών του Rockefeller University, αγωνίζονται για να ανακαλύψουν, το συντομότερο δυνατό, νέες μεθόδους για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού. 

Οι υπό εξέλιξη έρευνες περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για την πρόληψη της μόλυνσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του COVID-19 και τον περιορισμό των συμπτωμάτων σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την ανακάλυψη θεραπειών και εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στα εξής:

•    Σε συνεργασία με οργανισμούς στη Νέα Υόρκη, τo Rockefeller προχωρά στην ανάπτυξη και έλεγχο της αποτελεσματικότητας χορήγησης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες.
•    Εντοπισμός και παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων για την πρόληψη και θεραπεία του COVID-19. H προσπάθεια βασίζεται σε μια αποτελεσματική μέθοδο που ανακαλύφθηκε στο Rockefeller για την παραγωγή αντισωμάτων, που προλαμβάνουν και ελέγχουν την μόλυνση από τον ιό του ΗΙV.
•    Ανάπτυξη μορίων που δρουν ως αντισώματα με σκοπό την εξουδετέρωση του ιού, καθώς και φαρμακευτικών σκευασμάτων που εμποδίζουν τη δραστηριότητα ενζύμων, τα οποία συνδέονται με την αναπαραγωγή του ιού.
•    Εντοπισμός νέων θεραπευτικών μεθόδων που στηρίζονται στη γονιδιωματική έρευνα ανθρώπων με ασυνήθιστη ευαισθησία ή αντίσταση στον COVID-19, καθώς και άλλων ειδών που δεν είναι επιρρεπείς στον ιό. 


Στην προσπάθεια αυτή συνεργάζονται επιστήμονες του Rockefeller από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως λοιμωξιολόγοι, ανοσολόγοι, βιοχημικοί, βιολόγοι και επιστήμονες με εξειδίκευση στην έρευνα των γονιδίων. Ανάμεσά τους και ο ανοσολόγος Michel Nussenzweig, που πρόσφατα ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής ιδιαίτερα ισχυρών αντισωμάτων ενάντια στον ιό του HIV, και η ερευνήτρια  Marina Caskey, που επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές των αντισωμάτων για την πρόληψη και θεραπεία του HIV. Αυτό το διάστημα, προσαρμόζουν την ίδια μέθοδο για τη θεραπεία του COVID-19. Παράλληλα, οι ιολόγοι Paul Bieniasz και Θεοδώρα Xατζηιωάννου θέτουν τις βάσεις για τη χρήση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον ιό, αναπτύσσοντας μια γρήγορη μέθοδο για τον εντοπισμό του επακριβούς αριθμού σχετικών αντισωμάτων στο αίμα αναρρωμένων ανθρώπων. O Charlie Rice, που έχει διακριθεί με βραβείο Lasker για το ερευνητικό έργο του, το οποίο οδήγησε στη θεραπεία της ηπατίτιδας C, πραγματοποιεί αναλύσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τον SARS-CoV-2. Ενώ ο Jean-Laurent Casanova, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την ανακάλυψη ανθρώπινων γονιδίων που συνδέονται με την προστασία ή επιρρέπεια σε συγκεκριμένες μολύνσεις, μελετά ασθενείς με ακραίες εκβάσεις από τον COVID-19. 

«Τόσο οι συνάδελφοί μου όσο κι εγώ στο Rockefeller University αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους πρόληψης και αποτελεσματικής θεραπείας του ιού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Δρ. Richard Lifton. «Η σημαντική αυτή υποστήριξη θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τις φιλόδοξες προσπάθειές μας».

«To Rockefeller έσπευσε να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Παρά το γεγονός ότι οι νέες ερευνητικές προσπάθειες του Πανεπιστημίου απαντούν σε ένα πολύ συγκεκριμένο και επίκαιρο πρόβλημα, την ίδια στιγμή χτίζουν πάνω στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι επιστήμονες του Rockefeller, εδώ και χρόνια. Η υγειονομική κρίση συνίσταται από διαφορετικά στάδια, και το Rockefeller έχει ενεργοποιήσει έναν ερευνητικό μηχανισμό τόσο για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων θεραπευτικών αναγκών όσο και για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων προσπαθειών προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός. Ενώ, παράλληλα, προσπαθεί να απαντήσει σε θεμελιώδη επιστημονικά ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητά μας να αποτρέψουμε αντίστοιχες πανδημίες στο μέλλον. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια το επιστημονικό έργο του Rockefeller για την πρόοδο της ιατρικής». 

Oι ερευνητικές προσπάθειες του Rockefeller για τη θεραπεία του COVID-19 και SARS-CoV-2 πραγματοποιούνται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Stavros Niarchos Foundation – David Rockefeller River Campus, χτίζοντας πάνω στην πολύχρονη παράδοση του οργανισμού σε σημαντικές ανακαλύψεις. Μια σειρά από ερευνητές του Πανεπιστημίου έχουν επιτύχει αξιόλογα ιατρικά επιτεύγματα στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως την ανακάλυψη των ομάδων αίματος που επέτρεψαν την ασφαλή μετάγγιση, την ανακάλυψη ιών που συνδέονται με διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα. Σε αυτές τις κρίσιμες και πρωτοφανείς συνθήκες, το Πανεπιστήμιο αναπροσαρμόζει το έργο του, διατηρώντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο όραμα για τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες αλλά και μήνες. 

Η βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους αποτελεί διαχρονικό τομέα δράσης του ΙΣΝ. Πέραν της συνεργασίας με το Rockefeller, το IΣΝ συνεργάζεται με το Hospital for Special Surgery στις ΗΠΑ και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ενώ υλοποιεί την Πρωτοβουλία για την Υγεία, άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και διάγνωσης, εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού και εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) 
Το ΙΣΝ είναι ένας από τους μεγαλύτερους, ιδιωτικούς, φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.9 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.600 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων