Λουκέτο σε καταστήματα των Φούρνων Βενέτη. Στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι. Η ιστορία των φούρνων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λουκέτο σε καταστήματα των Φούρνων Βενέτη. Στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι. Η ιστορία των φούρνων

Στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων μέχρι τέλους Οκτωβρίου αποφάσισαν να προχωρήσουν οι «Φούρνοι Βενέτη»

medlabnews.gr 

Στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων μέχρι τέλους Οκτωβρίου αποφάσισαν να προχωρήσουν οι «Φούρνοι Βενέτη», σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.

Σε μια κίνηση προκλητικής αναλγησίας εν μέσω κρίσης, που θα αφήσει δεκάδες εργαζόμενους στο δρόμο, προχωρά η πασίγνωστη αλυσίδα φούρνων Βενέτης. Ο ιδιοκτήτης των γνωστών φούρνων, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ανακοίνωσε ότι κλείνουν πέντε καταστήματα ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί και με πολλά άλλα σε όλη την Ελλάδα.

Επιλέγοντας τη λογική «μόνος στα κέρδη, μαζί στις ζημιές», ο επιχειρηματίας βάζει λουκέτα και προκαλεί ανησυχία σε εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους.

Πρόκειται για καταστήματα που διαχειρίζεται η ίδια η εταιρεία, αλλά και καταστήματα που ανήκουν σε franchisees. Μεταξύ των καταστημάτων που θα κλείσουν είναι εκείνα σε Άλιμο, Περιστέρι και Πλάκα.

Έχουν ήδη κλείσει τα καταστήματα σε Ασπρόπυργο και Άλιμο ενώ αναμένεται μέχρι αρχές Νοεμβρίου να κατεβάσουν ρολά και σε Πλάκα, Περιστέρι και Φιλοθέη.

Η απόφαση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ελήφθη εξαιτίας της αδιαλλαξίας των ιδιοκτητών να αποδεχθούν τη μείωση των ενοικίων, τονίζοντας πως αρνούνται να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία. Αντίθετα, επιμένουν να εξοφληθούν στο ακέραιο, προβάλλοντας το επιχείρημα πως οι επιχειρήσεις εστίασης και αρτοσκευασμάτων δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που προβλέπεται μείωση ενοικίου κατά 40%.

Η διοίκηση της Βενέτης αναμένεται να κατεβάσει ρολά σε άλλα πέντε καταστήματα μέχρι τέλος του έτους ενώ εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση δεν αποκλείεται να τερματίσει τη λειτουργία άλλων 20 σημείων μέσα στο 2021.

«Τα καταστήματα που κλείνουν δεν μπορούν να σηκώσουν το υψηλό λειτουργικό κόστος», υπογραμμίζουν κύκλοι της Βενέτης και επαναλαμβάνουν την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υποχρεωτική μείωση των ενοικίων για όλη την αγορά. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνουν η κατανάλωση υποχωρεί έως και 50% σε κάποιες περιοχές ενώ τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω τη ζήτηση.

Το πρόβλημα όπως λένε, είναι τεράστιο και θα διογκωθεί περαιτέρω εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλές αλυσίδες γρήγορου φαγητού που έχουν προχωρήσει «σιωπηρά» στο κλείσιμο πολλών σημείων.

Υπενθυμίζεται ότι η αλυσίδα διαθέτει 110 καταστήματα και απασχολεί 1.750 εργαζόμενους.

Πτώση τζίρου 30% το 2020

Η αλυσίδα Βενέτης όπως και γενικότερα ο κλάδος της εστίασης, επλήγη βαρύτατα από την πανδημία του κοροναϊού ενώ το ζήτημα της μείωσης των ενοικίων έχει τεθεί επανειλημμένως από φορείς και επαγγελματίες του κλάδου. 

Η πτώση του τζίρου, όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας, αναμένεται στο τέλος του έτους να διαμορφωθεί στο 30%.

Το γεγονός αυτό όπως και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί  στον κλάδο λόγω πανδημίας επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και τα επόμενα πλάνα της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό όπως επισημαίνεται, θα ανακοπεί η διαδικασία ανοίγματος νέων καταστημάτων που είχαν  προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Η ιστορία των φούρνων

Η ιστορία των φούρνων Βενέτη, που έφτασε να παράγει 10 τόνους ψωμί την ημέρα και να φτιάχνει φαγητά σαν εστιατόριο, ξεκινά το 1948. Το 1972, σε ηλικία 24 ετών, ανέλαβε την επιχείρηση ο Μπάμπης Βενέτης.
Τρία χρόνια μετά άνοιξε ο πρώτος καινοτόμος για την εποχή του φούρνος στην οδό Τατοΐου, που αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα.

Το 1989 ο φούρνος Βενέτη παρήγαγε 60 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιού, ενώ την ίδια χρονιά επέλεξε να αναπτύξει το δίκτυό της, όχι μόνο με ιδιόκτητα καταστήματα, αλλά χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο του franchising. Το 1994 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα franchise και το 1995 δημιουργείται η νέα μονάδα παραγωγής στη Λυκόβρυση, με 14.000 τ.μ. χώρους παραγωγής που πληρούν τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας.

Το 2009 η ανάπτυξη συνεχίστηκε, με την προσθήκη καταστημάτων καφέ μέσα στα καταστήματα, συνδυάζοντας το φούρνο, το ζαχαροπλαστείο αλλά και το κατάστημα που μπορεί κάποιος να πιει τον καφέ του.

Στην πορεία δημιουργήθηκαν τρία concepts Βενέτη, τα Βενέτη Food Hall, τα Βενέτη 1948 και τα κλασσικά Βενέτη, που διαθέτουν περισσότερα από 1.500 προϊόντα από την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Σταθμός στη πορεία της εταιρείας αποτέλεσε η απόκτηση και η λειτουργία του εμβληματικού κτηρίου του ΝΕΟΝ στην Ομόνοια, όπου λειτούργησε ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της Ευρώπης.

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης απέκτησε το 2002 το πλειοψηφικό πακέτο της αλυσίδας ενώ αποφάσισε να μπει και στον ποδόσφαιρο αποκτώντας τον ιστορικό Απόλλωνα Σμύρνης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων