Οι λόγοι που οι παχύσαρκοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στον κοροναϊό; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι λόγοι που οι παχύσαρκοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στον κοροναϊό;

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο νέος κοροναϊός απειλεί δυσανάλογα τους ανθρώπους με πολλά περιττά κιλά

medlabnews.gr iatrikanea

 Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο νέος κοροναϊός απειλεί δυσανάλογα τους ανθρώπους με πολλά περιττά κιλά. Η αιτία πιθανώς δεν είναι η φλεγμονή, όπως πίστευαν πολλοί ειδικοί.

Τους λόγους για τους οποίους ο κοροναϊός Covid-19 αποδεικνύεται ιδιαίτερα απειλητικός για τους πάσχοντες από παχυσαρκία, πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από τη Βοστώνη.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναπνευστικές δυσκολίες που επιφέρουν τα περιττά κιλά είναι ένας από τους κυριότερους. Αντιθέτως, η γενικευμένη φλεγμονή που προκαλεί στον οργανισμό δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός έχει αναδείξει την παχυσαρκία ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:

  • Να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)
  • Να χρειασθούν διασωλήνωση
  • Να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός

Πληθυσμιακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι στις χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφεται υψηλότερη θνησιμότητα από τη λοίμωξη Covid-19.

Ως πιθανή αιτία αυτής της συσχέτισης προτάθηκε η γενικευμένη φλεγμονή που προκαλεί η παχυσαρκία στο σώμα. Ωστόσο η νέα μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή τη θεωρία.

«Οι πάσχοντες από παχυσαρκία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στον νέο κοροναϊό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anahita Mostaghim, από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης. «Οι ακριβείς λόγοι γι’ αυτό δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Μπορεί όμως να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση ή/και στεφανιαία νόσο, που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Τα νοσήματα αυτά είναι φλεγμονώδη και μπορεί να επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση».

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, η Dr. Mostaghim και οι συνεργάτες της συνέκριναν τους δείκτες φλεγμονής με τις εκβάσεις σε 791 ασθενείς που νοσηλεύονταν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 18 ετών και άνω. Οι 361 από αυτούς (ποσοστό 45,6%) ήσαν παχύσαρκοι.

Όσοι από αυτούς έπασχαν από δεύτερου ή υψηλότερου βαθμού παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος 35 kg/m2 ή υψηλότερο) είχαν:

  • Διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στην ΜΕΘ
  • Τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους

Όσοι από τους ασθενείς είχαν πρώτου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2), διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στην ΜΕΘ. Δεν είχαν όμως σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Συνοδά προβλήματα

Οι αναλύσεις αίματος που έκαναν όλοι οι ασθενείς έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι είχαν συνήθως χαμηλότερους δείκτης φλεγμονής τις πρώτες 2 ημέρες της νοσηλείας τους. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι αυξημένες αρνητικές εκβάσεις δεν σχετίζονται με τον υψηλότερο βαθμό φλεγμονής», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Natasha Hochberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Όπως εξήγησε, οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν ταυτοχρόνως λιπώδη διήθηση του ήπατος ή/και μειωμένες αναπνευστικές εφεδρείες. Μπορεί επίσης ο κοροναϊός να τους προκαλέσει μεγαλύτερη ιϊκή εισβολή με πολυοργανική δυσλειτουργία. Όλ’ αυτά θα μπορούσαν να εξηγούν την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ τους, κατά την Dr. Hochberg.

Σε κάθε περίπτωση, «τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από παχυσαρκία έχουν συχνά φτωχότερη έκβαση, ακόμα και χωρίς αυξημένη φλεγμονή», προσθέτει.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση PLoS ONE.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων