Η κακοκαιρία «Μήδεια» : Πού και πότε θα χιονίσει στην Αττική | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η κακοκαιρία «Μήδεια» : Πού και πότε θα χιονίσει στην Αττική

Σημαντική και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο 13/02/2021

medlabnews.gr iatrikanea 

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία θα σαρώσει τη χώρα τα επόμενα 24ωρα, μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η κακοκαιρία «Μήδεια» θα φέρει ισχυρά φαινόμενα, ακόμα και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα πέντε κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02/2021, θα είναι:

Σημαντική και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο 13/02/2021

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο σύνολο της χώρας από την Κυριακή 14/02/2021

Παγετός κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια από την Κυριακή 14/02/2021

Χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα από το Σάββατο 13/02/2021

Θυελλώδεις βοριάδες την Κυριακή 14/02/2021

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Παγετός και χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την Τετάρτη 10/2 βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο 13/2, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Ενδεικτικός είναι ο χάρτης της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων) του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, για την Κυριακή 14/2, με τις ψυχρές αέριες μάζες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

Η εκτιμώμενη θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1.500 μέτρων) για την Τετάρτη 10/2 (πάνω) και την Κυριακή 14/2/2021 (κάτω), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα και συνεπώς για τις ψυχρές ή θερμές εισβολές σε μια περιοχή:

Κακοκαιρία και πολικό ψύχος σε τέσσερα στάδια

1ο στάδιο

Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σάββατο, όπου βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της Ιταλίας και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Έτσι λοιπόν μέσα στο Σάββατο θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.

2ο στάδιο

Μέσα στην Κυριακή αναμένουμε νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί αυτή τη φορά στο Ιόνιο και το οποίο, καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά, θα μεταφέρει την πολική αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

3ο στάδιο

Μέσα στη Δευτέρα, τη νέα εβδομάδα, αναμένουμε τα βαρομετρικά χαμηλά που θα μας έχουν απασχολήσει το Σαββατοκύριακο να έχουν μετατοπιστεί προς την Τουρκία και το νοτιοανατολικό Αιγαίο (τρίτος χάρτης). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι πυκνές χιονοπτώσεις να περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, όπου αναμένουμε να ντυθούν στα λευκά ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

4ο στάδιο

Προς τα μέσα της νέας εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας (τέταρτος χάρτης), με αποτέλεσμα ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές-θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Αυτό φαίνεται να διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή περίπου, όπου δείχνει να εκτονώνεται όλο αυτό το κύμα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πάλι ενεργοποίηση του Aegean Lake Effect και να δούμε μια παράταση της κακοκαιρίας που θα αφορά τα ανατολικά και νότια μέχρι και τις 20 με 23 του μήνα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων