Η κορτιζόνη ΣΩΖΕΙ ζωές Έσωσε 1,4 εκατομμύρια ασθενών με κοροναϊό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η κορτιζόνη ΣΩΖΕΙ ζωές Έσωσε 1,4 εκατομμύρια ασθενών με κοροναϊό

Πρόκειται για φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών, με τη δραστική ουσία του, δεξαμεθαζόνη (κορτιζόνη)

επιστημονική ομάδα του medlabnews.gr iatrikanea

Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που χρησιμοποιείται συνήθως για την καταπολέμηση ρευματικών προβλημάτων, έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια στον κοροναϊό.

Πρόκειται για φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών, με τη δραστική ουσία του, δεξαμεθαζόνη (κορτιζόνη), να έχει σημαντικές αντιαλλεργικές, αντιτοξικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.

Τα γλυκοκορτικοειδή είναι ορμόνες που παράγουν τα επινεφρίδια, δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών, απ’ όπου προκύπτει και η ονομασία τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η κορτιζόλη, ενώ το συνθετικό ανάλογο που παράγεται στο εργαστήριο και χορηγείται στους ασθενείς εξωγενώς, στοχεύοντας να μιμηθεί τη δράση της, είναι η γνωστή μας κορτιζόνη. Μια από τις φαρμακευτικές ουσίες με την ισχυρότερη γλυκοκορτικοειδική δράση είναι η Δεξαμεθαζόνη.

Η συγκεκριμένη ουσία είναι αρκετά φτηνή και προσιτή στα περισσότερα μέρη του κόσμου «και πρέπει να υιοθετηθεί από τα νοσοκομεία, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως για να σώσει ζωές σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Peter Horby, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος με συνεργάτες του, διαπίστωσε ότι η χρήση της δεξαμεζαθόνης μπορεί να μειώσει τους θανάτους από κοροναϊό, στο ένα τρίτο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Martin Landray, από την αρχή της πανδημίας η ιατρική κοινότητα αναζητά εντατικά την ύπαρξη κάποιας θεραπείας, που θα μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα ανάμεσα σε όσους αρρωσταίνουν βαριά.

«Η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο που φαίνεται να βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με κοροναϊό. Τα οφέλη είναι σημαντικά, ειδικά για όσους νοσούν σοβαρά και χρειάζονται θεραπεία οξυγόνου», αναφέρει η έρευνα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν η δεξαμεθαζόνη χορηγηθεί παράλληλα με την τοσιλιζουμάμπη, ουσία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Υγείας, το φάρμακο -που ξεκίνησε να χορηγείται στους ασθενείς από τον περασμένο Ιούνιο- έχει ήδη σώζει τις ζωές 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, που νόσησαν με κοροναϊό.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα- η δεξαμεθαζόνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό τους σύστημα. Καθώς πρόκειται για μια παγκόσμια ασθένεια, είναι φανταστικό που η πρώτη θεραπεία που πετυχαίνει τη μείωση θνησιμότητας από τον ιό, είναι οικονομική και εύκολα προσβάσιμη για όλο τον πλανήτη», κατέληξε ο Landray.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες για την αγωγή των ασθενών με κοροναϊό  ώστε να περιλάβουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που έδειξαν ότι το φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματικό στα βαριά περιστατικά.

  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες, η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται από το 1960 ως αντιφλεγμονώδες σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, μείωσε κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών της COVID-19.

Το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απευθύνεται στους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς εργαζόμενους και επιδιώκεται να περιλαμβάνει τα τελευταία δεδομένα για να παρέχει ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση όλων των φάσεων της 


Μελέτη του ΕΚΠΑ

Η χορήγηση δεξαμεθαζόνης σε δόση 6mg ημερησίως για έως και 10 ημέρες αποτελεί πλέον μέρος της κλινικής πρακτικής για νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19. Υψηλότερες δόσεις κορτικοστεροειδών μπορεί δυνητικά να επιφέρουν επιπλέον όφελος. 

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης “COVID STEROID 2” στο έγκριτο περιοδικό JAMA doi:10.1001/jama.2021.18295. 

Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της χορήγησης δεξαμεθαζόνης στα 12mg ημερησίως σε σύγκριση με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 6mg ημερησίως σε ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή υποξαιμία. Πρόκειται για μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου 2020 και Μαΐου 2021 σε 26 νοσοκομεία στην Ευρώπη και στην Ινδία. 

Συμπεριελήφθησαν ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 που είχαν ανάγκη σε οξυγόνο τουλάχιστον 10 λίτρα/λεπτό ή βρίσκονταν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Στη μελέτη συμμετείχαν 1000 ασθενείς και τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1 προς 1 να λάβουν δεξαμεθαζόνη σε 12mg ή 6mg την ημέρα για 10 ημέρες. 

Η διάμεση ηλικία ήταν τα 65 έτη (55 έως 73 έτη) και το 31% ήταν γυναίκες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο αριθμός των ημερών που ο ασθενής παρέμενε ζωντανός χωρίς την ανάγκη άμεσης υποστήριξης της ζωής με επεμβατικό μηχανικό αερισμό, υποστήριξη του κυκλοφορικού ή θεραπεία αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. Ο διάμεσος χρόνος ήταν 22 ημέρες (6 έως 28 ημέρες) για τους ασθενείς που έλαβαν 12mg δεξαμεθαζόνης και 20.5 ημέρες (4 έως 28 ημέρες) για τους ασθενείς που έλαβαν 6mg δεξαμεθαζόνης. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική. 

Επιπλέον, η θνητότητα στις πρώτες 28 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη ήταν 27.1% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 32.3% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης. Η θνητότητα στις πρώτες 90 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη ήταν 32% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 37.7% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης. Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντικές σε καμία από τις δύο συγκρίσεις. 

Σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σηπτικής καταπληξίας και των διεισδυτικών μυκητιασικών λοιμώξεων, παρατηρήθηκαν σε ποσοστό 11.3% στην ομάδα που έλαβε 12mg δεξαμεθαζόνης και 13.4% στην ομάδα που έλαβε 6mg δεξαμεθαζόνης (μη στατιστικά σημαντική διαφορά). 

Συμπερασματικά, στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή υποξαιμία η χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 12mg δεν είχε επιπλέον όφελος ως προς τις ημέρες άνευ ανάγκης επεμβατικής υποστήριξης της ζωής συγκριτικά με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης στα 6mg.

Διαβάστε επίσης

Ελληνική μελέτη δείχνει ότι τρία Βότανα καλμάρουν σημαντικά τα συμπτώματα του κοροναϊού

Μελέτες από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι παίρνοντας την ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ να κολλήσεις ή να αρρωστήσεις βαριά

Θυμάρι για πονόλαιμο, βήχα, στομάχι, παράσιτα εντέρου, υπεριδρωσία, τριχόπτωση, αϋπνία, κατάθλιψη

Δίκταμο, Έρωντας για πονοκέφαλο, πόνους κοιλιάς, στομαχόπονο, πονόλαιμο, ατονία, κρυολόγημα, βήχα, είναι αιμοστατικό, αφροδισιακό

Ρίγανη και ριγανέλαιο, με ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες (Origanum vulgare)

Βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο για την κατάθλιψη, τα τραύματα, το στομάχι, το άσθμα, τον καρκίνο. 

Το οπλοστάσιο της φύσης: Βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ανά ασθένεια


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων