Τέλος της πανδημίας στο Ισραήλ. Το πείραμα των εμβολίων πέτυχε! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τέλος της πανδημίας στο Ισραήλ. Το πείραμα των εμβολίων πέτυχε!

Το Ισραήλ είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιστρέφει στην κανονικότητα, μετά τον εφιάλτη της πανδημίας

medlabnews.gr iatrikanea 

Έχουμε εκφράσει διάφορες επιφυλάξεις για τα εμβόλια και τις παρενέργειες που παρουσιάσουν όμως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μην εκθειάσουμε το μεγάλο κατόρθωμα του Ισραήλ.

Με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους αρθεί και τα λιγοστά που παραμένουν σε ισχύ σχεδόν να μην εφαρμόζονται, το Ισραήλ απέχει μια ανάσα από την οριστική απαλλαγή από το lockdown και ίσως και την πανδημία. 

Το Ισραήλ είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιστρέφει στην κανονικότητα, μετά τον εφιάλτη της πανδημίας

Η χώρα των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει χορηγήσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου σε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της και τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται πλέον σταθερά.

Οι μόνοι που δεν έχουν ανοσοποιηθεί είναι κατά κύριο λόγο οι σκεπτικιστές των εμβολίων, υπερ-ορθόδοξοι θρησκευόμενοι Εβραίοι και αρκετοί Άραβες πολίτες του Ισραήλ στην πλειοψηφία τους που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αντίσταση στον εμβολιασμό, παρά το γεγονός ότι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κοροναϊό. Ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο.«Όλοι όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν έχουν ήδη έρθει» λένε οι αρμόδιοι.


Τον Ιανουάριο όταν η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, οι αίθουσες εμβολιασμού της Ιερουσαλήμ ήταν γεμάτες με πολίτες που περίμεναν με αγωνία έως και δύο ώρες μέχρι να έρθει η σειρά τους. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι την ημέρα εμβολιάζονταν στα μεγάλα γήπεδα της πόλης στις αρχές του χρόνου, γράφει η εφημερίδα Guardian.

Τη Δευτέρα, μόλις 15 άτομα περίμεναν για την τελευταία δόση του εμβολίου τους γύρω από άδειες καρέκλες. Μερικοί δεν είχαν καν το χρόνο να καθίσουν πριν κληθούν για το πολυπόθητο «τρύπημα» με μέσο όρο αναμονής λίγα δευτερόλεπτα. «Περιμένουν περίπου 10 δευτερόλεπτα», εξηγεί η Σάνι Λούβατον, επικεφαλής νοσοκόμα σε ένα μεγάλο κέντρο εμβολιασμού της πόλης. Πλέον χρησιμοποιεί μόνο τους μισούς θαλάμους για μερικές εκατοντάδες άτομα την ημέρα.

Η χώρα που «ξαναζεί»- Εικόνες...κανονικότητας μετά το μαζικό εμβολιασμό

Τις περασμένες δύο εβδομάδες το εμβολιαστικό κέντρο έκλεισε κάποιες ημέρες και αυτό για να φιλοξενήσει τους αγώνες μπάσκετ –με περιορισμένο αριθμό ατόμων- που έχουν ήδη αρχίσει να διεξάγονται κανονικά στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ, το οποίο διεξήγαγε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στον κόσμο, έχει φτάσει σε σημείο που άλλες χώρες χρειάζονται μήνες ή χρόνια για να φτάσουν: γράφει το σενάριο τέλους στο θρίλερ της πανδημίας.

Τον Ιανουάριο, κατά το τρίτο και πιο έντονο κύμα κοροναϊού, η χώρα κατέγραφε ακόμη και 10.000 ημερήσια κρούσματα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, λιγότερες από 130 νέες λοιμώξεις επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ, δήλωσαν πρόσφατα σε μία παρουσίαση στο ιατρικό τμήμα του Στάνφορντ ότι το ποσοστό θανάτου από κοροναϊό στο Ισραήλ μειώθηκε κατά περισσότερο από 90% από την έξαρση της επιδημίας τον Ιανουάριο. Συγκρίνουν αυτό που συνέβη μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας πέρυσι - πριν από τη διάθεση εμβολίων - με το τρίτο κύμα φέτος που συνέπεσε με το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Μετά το lockdown του δεύτερου κύματος, τα ποσοστά μόλυνσης σύντομα αυξήθηκαν και δεν μειώθηκαν ποτέ μέχρι να επιβληθεί νέο. Αλλά μετά το τρίτο κύμα, «η επίδραση των εμβολίων ξεκίνησε», εξηγούν οι ειδικοί. Ο αριθμός R (η αύξηση των λοιμώξεων) έκτοτε μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της πανδημίας, είπε, παρά το γεγονός ότι που η οικονομία είναι πιο ανοιχτή από ό, τι ήταν προηγουμένως.

Η εμπειρία απο το «πρασινο πάσο εμβολιασμού»

Η είσοδος σε γυμναστήρια, ξενοδοχεία, θέατρα και συναυλίες επιτρέπεται πλέον σε άτομα που έχουν "πράσινο πάσο", μια εφαρμογή που αποδεικνύει ότι οι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αποκτήσει ανοσία, μετά τη μόλυνση τους με κορονοϊό. Στην παράκτια πόλη του Τελ Αβίβ, οι παραλίες είναι γεμάτες για τις διακοπές του Πάσχα.

Όταν ο ήλιος δύει, χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν τα μπαρ και τα εστιατόρια.Το «πάσο» που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα και αποτελεί πιθανό όπλο και για άλλες χώρες όπως η Βρετανία, φέρεται μάλιστα να παρακινεί τους επιφυλακτικούς Ισραηλινούς που δε το έχουν ήδη κάνει να εμβολιαστούν. Υπάρχουν βέβαια και οι επικρίσεις, καθώς αρκετοί ειναι εκείνοι που λένε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δημιουργούν κατηγορίες πολιτών και ενισχύουν τις διακρίσεις.

Σύντομα όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές κλινικές δοκιμές, το Ισραήλ θα ανοίξει την πλατφόρμα για τους νέους κάτω των 16 ετών. Καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι έχουν ήδη ανοσοποιηθεί και τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται σταθερά, η «αίσθηση του επείγοντος» μειώνεται.

Προς κατάργηση και οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Το μόνο ορατό σημάδι ότι το Ισραήλ παραμένει σε μια πανδημική κατάσταση είναι οι μάσκες, οι οποίες παραμένουν υποχρεωτικές. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν σταματήσει να τις φορούν. Η επικεφαλής του υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Ισραήλ Σάρον Αλροι-Πράις, δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήσει σύντομα τις υποχρεωτικές μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Η ανησυχία παραμένει ιδιαίτερα για τις θανατηφόρες ή ανθεκτικές στα εμβόλια μεταλλάξεις του κοροναϊού Για το λόγο αυτό, το Ισραήλ διατηρεί τους αυστηρούς περιορισμούς στους διεθνείς ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό στις αφίξεις. "Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο και είναι σημαντικό να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα", δήλωσε η Αλρόι-Πράις.

Ο Αντί Νιβ Γιαγκόντα ειδικός στην πολιτική υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Covid-19 του υπουργείου Υγείας, πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει φτάσει σχεδόν σε τελικό σημείο στην πανδημία. «Έχουμε ακόμα ανθρώπους στη χώρα που είναι θετικοί στον ιό, αλλά θα μπορούσαμε σύντομα να φθάσουμε σε μηδενικό σημείο νέων μολύνσεων» λέει. Το μόνο που φοβούνται οι Αρχές όπως εξηγεί είναι ότι «ποτέ δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η επόμενη μετάλλαξη που θα μας επιτεθεί».

Το Ισραήλ -έστω και αργά- στέλνει δόσεις εμβολίων που δε χρησιμοποιήθηκαν στους Παλαιστινίους

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις εισερχόμενες μεταλλάξεις στη χώρα μέσω του αεροδρομίου, υπάρχει όμως κίνδυνος να προκύψουν μεταλλάξεις από τα παλαιστινιακά εδάφη. «Δεν υπάρχει έλεγχος [του ιού] σε αυτές τις περιοχές», λέει.

Το Ισραήλ δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την απόφασή του να μην εμβολιάσει εκατομμύρια Παλαιστινίους που ζουν υπό τον στρατιωτικό του έλεγχο. Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση συμφώνησε να δωρίσει αρκετές χιλιάδες δόσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ολοκλήρωσε επίσης ένα πρόγραμμα ανοσοποίησης 100.000 Παλαιστινίων που εισέρχονται τακτικά στο Ισραήλ και στους εβραϊκούς εποικισμούς για λόγους εργασίας. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αναμένεται να περάσουν εβδομάδες ή μήνες υπό αυστηρούς περιορισμούς, την ώρα που αντιμετωπίζουν σχετικά υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Στηρίζονται εν μέρει σε μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παροχή δόσεων εμβολίων.

«Είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να εμβολιαστούν οι Παλαιστίνιοι και να τους βοηθήσουμε» λέει ο Νιβ-Γιαγκόντα. Οι αρχές στο Ισραήλ θα πρέπει να διασφαλίσουν πλέον ότι θα εντοπίσουν και θα απομονώσουν πολύ νωρίς την οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη κοροναϊού, είπε.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει παρακολουθώντας μέρη όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων, όπως σχολεία και αθλητικά στάδια. Μια νέα μετάλλαξη ανθεκτική στα εμβόλια είναι πάντα πιθανή και γι'αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, λέει. «Το μεγάλο μάθημα αυτής της πανδημίας είναι ότι δεν ξέρουμε τα πάντα. Αυτός ο ιός μας εκπλήσσει συνεχώς».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων