medlabnews.gr iatrikanea
Είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα με τα self test διευκρίνισε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείου Υγείας για την επέκτασή τους σε υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Όπως εξήγησε, επειδή ο επιπολασμός του ιού είναι κοντά στο 1% στον ελληνικό πληθυσμό, η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα είναι 1 στα 1.000. Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι για αυτόν τον λόγο επελέγησαν και τα συγκεκριμένα self tests, επειδή ακριβώς έχει διαπιστωθεί ότι παρέχουν υψηλή ακρίβεια.
Αναφερόμενος, μάλιστα στα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την πρώτη εφαρμογή των τεστ είπε ότι στόχος των τεστ είναι να σταματήσουν οι μεταδόσεις στην κοινωνία.
Εδώ να σημειώσουμε με πληροφορίες του medlabnews.gr ότι την Δευτέρα βρέθηκαν 680 θετικά τεστ και από αυτά επιβεβαιώθηκαν τα 575. Τα υπόλοιπα ήταν ψευδώς θετικά.
«Βδομάδα με βδομάδα θα βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η μείωση της μετάδοσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι με το τρόπον αυτό προλαμβάνουμε τη μετάδοση μέσα στο σπίτι.
Τέλος όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης είπε ότι «θέλουμε να πιάσουμε κυρίως τους ασυμπτωματικούς, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας »
Για τα self test μίλησε και ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open TV είπε ότι τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ' όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».
Παράλληλα, ο καθηγητής είπε αναφερόμενος στα self test ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει «40% - 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα». Αντίθετα, είπε ότι «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό επειδή γίνεται τώρα που το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό». Επανέλαβε δε πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».
Για τα self test αρκετές φορές έχει αναφερθεί και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και έχει εκφράσει επιφυλάξεις τη στιγμή που τα καλύτερα rapid τεστ που γίνονται από γιατρούς είναι αναξιόπιστα και χρειάζονται επιβεβαίωση από pcr.
Αν όντως δεν έχουν εντοπιστεί το 50 % ψευδώς αρνητικών σημαίνει ότι επιπλέον 613 κρούσματα, των ήδη εντοπισμένων 613 κρουσμάτων, υπάρχουν στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά ΔΕΝ έχουν εντοπιστεί. Ακόμα χειρότερα νομίζουν ότι είναι καλά και πιθανόν να μην παίρνουν με την προσοχή που χρειάζεται τα μέτρα προστασίας για τους ίδιους αλλά κυρίως για τους άλλους.
Όπως γίνεται κατανοητό κάτι τέτοιο που είναι πολύ πιθανό να είναι αληθινό, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, θα είναι μια βόμβα στο άνοιγμα το σχολείων αφού οι ψευδώς αρνητικοί θα κολλήσουν όλους τους γύρω τους με κοροναϊό.!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου