Δείτε την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης σε ασθενείς που ΔΕΝ νοσηλεύονται. Μελέτη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δείτε την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης σε ασθενείς που ΔΕΝ νοσηλεύονται. Μελέτη

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κοροναϊό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

medlabnews.gr iatrikanea

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κοροναϊό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ ακολούθησαν και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής

Δημοσιεύθηκε σήμερα η μελέτη χορήγησης κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς (μελέτη COLCORONA) στο διεθνές περιοδικό THE LANCET. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της μελέτης, η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς που έπασχαν από κοροναϊό με θετικό μοριακό τέστ οι οποίοι δεν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία αλλά παρέμεναν σπίτι τους, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά κατά 25% οι θάνατοι ή οι νοσηλείες σε νοσοκομείο. Στο σύνολο του πληθυσμού της μελέτης, που περιλαμβάνονταν και ασθενείς χωρίς θετικό μοριακό τεστ διάγνωσης, η επίδραση της χορήγησης κολχικίνης δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (μελέτη GRECCO) ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στη μελέτη GRECCO-19 συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της COLCORONA καθώς προσφέρεται μία επιλογή στους ασθενείς με θετικό μοριακό τεστ που δεν νοσηλεύονται με ένα φθηνό φάρμακο, ειδικά σε όσους είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. Στην Ελλάδα οι επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ήδη προχωρήσει στις σχετικές οδηγίες για τη χορήγηση κολχικίνης. Φυσικά θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η ιδέα για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 ξεκίνησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων συναδέλφων».

Από τη Δευτέρα 25/1/21 οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν το αντιφλεγμονώδες φάρμακο σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με κοροναϊό με στόχο την αποτροπή της επιδείνωση της νόσου και τη μείωση της ανάγκης για νοσηλεία.

Η απόφαση να ενταχθεί η κολχικίνη στις θεραπείες για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, βασίστηκε στην ανακοίνωση τύπου μιας μελέτης (καναδέζικης, με διεθνή συμμετοχή) που έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς COVID-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, κατά 25% τη νοσηλεία και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης». Δηλαδή από τους 5.500 θανάτους κοροναϊού πάνω από 2000 με 3000 θα είχαν γλυτώσει την ζωή τους και οι ΜΕΘ της χώρας δεν θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα κορεσμού που αντιμετώπισαν τον περασμένο Νοέμβριο. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων