medlabnews.gr iatrikanea
Με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, αντιστοιχεί στο 18% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τώρα, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας πια να τη «θερίζει», η Ινδία κατέγραψε μέσα στην περασμένη εβδομάδα σχεδόν τα μισά (46%) από τα νέα κρούσματα και έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως από την Covid-19 .
Απόρροια των εγκληματικών χειρισμών της εθνικιστικής κυβέρνησης Μόντι και συνέπεια της εξαιρετικά μεταδοτικής ινδικής παραλλαγής του κοροναϊού, η κατάσταση στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη παραμένει εφιαλτική.
Ειδικοί αναλυτές και οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι οι πιθανές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι πολλαπλές.
1. «Βαρίδι» στην παγκόσμια ανάκαμψη
Ακόμη και πριν ξεσπάσει για τα καλά η πανδημία, στις αρχές του 2020, το ΔΝΤ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες, πρωτίστως στην Ινδία.
Προ μηνός, προέβλεπε ανάπτυξη 12,5% για την ινδική οικονομία, για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2022, έπειτα από τη βαθιά ύφεση 8% της προηγούμενης χρονιάς. Τώρα, ωστόσο, αυτό είναι πια αμφίβολο.
Για το τρέχον τρίμηνο, οικονομολόγοι όπως η Ινδή Σονάλ Βάρμα της Nomura, προβλέπουν συρρίκνωση 1,5% του ΑΕΠ της χώρας. Οι νέες, αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την αύξηση της παραγωγής φέτος στην Ινδία είναι επί τα χείρω, τοποθετώντας την (επί του παρόντος) μεταξύ 8,2-9,8%.
Ακόμη πιο δύσκολο προβλέπεται για το Νέο Δελχί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναλόγως και του διαστήματος που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί κάμψη της επιδημικής καμπύλης στην δεύτερη πια πιο βαριά πληττόμενη χώρα από την πανδημία.
Όχι τυχαία, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, έσπευσε να επισημάνει ότι οι τελευταίες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη είχαν προηγηθεί του τελευταίου, «αρκετά ανησυχητικού» κύματος της πανδημίας στην Ινδία.
Συνδυαστικά, δε, με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι αρκετά σημαντικός.
Εξ ου και η επείγουσα αποστολή διεθνούς βοήθειας στο Νέο Δελχί, παρατηρεί η Σουζάνα Στρίτερ, η αναλύτρια αγορών στην Hargreaves Lansdown. «Η κίνηση», επισημαίνει, «δεν είναι ανιδιοτελής».
Το νέο ινδικό στέλεχος έχει ήδη εντοπιστεί σε 17 χώρες στον πλανήτη. Και «υπάρχει φόβος ότι μπορεί να προκύψουν και νέες παραλλαγές του κοροναϊού στην Ινδία», εξηγεί, «που θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να οδηγήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα σε οικονομίες, που κατάφεραν να ανακάμψουν από αυτό που έως τώρα θεωρείται το χειρότερο στάδιο της πανδημίας».
Προς το παρόν, υπαρκτός παράγοντας ανησυχίας για πολλές δυτικές οικονομίες είναι ο ορατός κίνδυνος διαταραχών σε μία σειρά από υπηρεσίες, για τις οποίες βασίζονται σε εξωτερικές αναθέσεις (outsourcing) στην Ινδία.
Από την τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών εταιρειών και υποστήριξη στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, έως άλλες υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης.
2. Ελλείψεις σε εμβόλια και φάρμακα
Η φαρμακευτική βιομηχανία της Ινδίας είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο από πλευράς παραγωγής και η 11η μεγαλύτερη σε αξία.
Εκεί παρασκευάζεται το 3,5% των φαρμάκων, και δη το 20% των γενόσημων που εξάγονται στον κόσμο.
Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων παγκοσμίως, σε ποσοστό 70%, ανάμεσά τους και αυτά κατά του κοροναϊού των AstraZeneca/πανεπιστημίου Οξφόρδης, με διάθεση παρτίδων στη Βρετανία, αλλά και σε 64 οικονομικά ασθενέστερες χώρες, μέσω του προγράμματος Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η προσωρινή αναστολή στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κοροναϊού που αποφάσισε τον Μάρτιο η Ινδία (χωρίς να διευκρινίσει μέχρι πότε θα παραμείνει το μέτρο σε ισχύ), σηματοδοτεί τώρα νέες καθυστερήσεις στην εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού σε ολόκληρες χώρες ή ακόμη και ηπείρους -όπως η Αφρική- που εξαρτώνται από το Covax, καθώς και πρόσθετο κίνδυνο για νέες μεταλλάξεις.
3. Συνέπειες στην αγορά πετρελαίου
Στην αγορά υπάρχει ήδη ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης για «μαύρο χρυσό», κυρίως για το αμερικανικό αργό. Κάτι που αντανακλάται και στην πρόσφατη πτώση των διεθνών τιμών.
Η ζήτηση είναι ήδη ασθενέστερη στην Ινδία, τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Στα διυλιστήρια της χώρας, αναφέρεται, πλέον αναβάλλονται ακόμη και προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας για συντήρηση σε ορισμένα εργοστάσια, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι νοσούν.
Συνδυαστικά, δε, με την επιδεινούμενη υγειονομική κατάσταση στην Ιαπωνία (τέταρτη εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως), η μείωση της ζήτησης υπερέβη τις προηγούμενες ημέρες την αύξηση στις ΗΠΑ και την Κίνα – δύο από υψηλότερους καταναλωτές «μαύρου χρυσού» διεθνώς.
Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, οι τιμές σημείωναν γενικά μεικτή ή μικρή ανοδική τάση, με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα των οικονομικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και στη συνεπαγόμενη ενίσχυση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου