medlabnews.gr iatrikanea
Το γεγονός ότι ο κοροναϊός, από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, δεν κάνει συχνές μεταλλάξεις όπως η γρίπη, ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης πνευμονολόγος, καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολίων, που χαρακτήρισε πρόοδο, όπως και τον μαζικό εμβολιασμό σωστή επιλογή. Ο καθηγητής τόνισε ότι ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα. Πανδημία αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά και δεν θα αντιμετωπίσουμε άλλη στη ζωή μας, γιατί εμφανίζεται κάθε 100 χρόνια, άρα, ό,τι κάνουμε τώρα και ότι αποφασίζουμε οι επιστημονικοί φορείς και η διεθνής κοινότητα είναι με μεγάλη ανασφάλεια.
Ενώ έχουμε κάποια εμπειρία από τον ιό της γρίπης, από τον κοροναϊό είναι η πρώτη μεγάλη πανδημία, μικρότερες ήταν ο sars και ο mers. Προσπαθούμε να εξάγουμε από εκεί συμπεράσματα, προσπαθούμε να τα ταιριάζουμε με τη γρίπη, αλλά δεν ταιριάζουν, γιατί η γρίπη κάνει συχνές μεταλλάξεις και κάθε χρόνο έχουμε σχεδόν διαφορετικά στελέχη, άρα προσαρμόζουμε το εμβόλιο, με βάση αυτά που περιμένουμε από το νότιο ημισφαίριο που περνάει χειμώνα.
«Μπορεί να γίνει μόνο εκτίμηση»
“Για τον κοροναϊό δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Αντιθέτως παρόλο που γίνεται μεγάλη κουβέντα για τις μεταλλάξεις, η γνώση που έχουμε είναι ότι δεν είναι συχνές οι μεταλλάξεις. Επομένως, με το δεδομένο ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα, πιάνουν σε μεγάλο ποσοστό τις μεταλλάξεις και αν μπορώ να κάνω μία πρόβλεψη το θεωρώ λιγότερο πιθανό να κάνουμε κάθε χρόνο ένα άλλο εμβόλιο που θα είναι προσαρμοσμένο για τα νέα στελέχη, μία που ο κοροναϊός, δεν κάνει τόσο συχνές μεταλλάξεις όπως η γρίπη”, σημείωσε ο καθηγητής.
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι όλα αυτά τα πράγματα είναι με μεγάλο βαθμό ανασφάλειας, είναι πρωτόγνωρα για την επιστημονική κοινότητα και επομένως μόνο εκτίμηση μπορεί να κάνει κανένας.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι ταυτόχρονα με την επιστημονική κοινότητα που προσπαθεί να βρει κομμάτια που θα μπορούσαν να δράσουν τα εμβόλια ώστε να μην έχουμε βαριά νόσο, γιατί τελικά αυτό ενδιαφέρει και εκτίμησε ότι μετά από ένα χρόνο, αν μείνει κάτι από αυτή την ιστορία των πανδημιών, η καινούργια τεχνολογία των εμβολίων που είναι μερικών δεκαετιών στη λογική αντιμετώπισης του καρκίνου, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνονται μ’ αυτό τον τεχνολογικό τρόπο τον mRNA, αυτή είναι η πρόοδος και αυτό είναι που θα μείνει ως τελική αποτίμηση από την πανδημία.
Συμπερασματικά τόνισε ότι σε ένα χρόνο, πατώντας σε μία παλιά τεχνολογία έχουμε μία καινούργια τεχνολογία εμβολίων και εκτίμησε ότι περιμένουμε πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, ακόμη και η μία δόση του εμβολίου προσφέρει μεγάλο βαθμό προστασίας, που αρχίζει μετά από την εβδομάδα , ενώ στις δύο εβδομάδες περίπου, φτάνει σε ένα ποσοστό, που κυμαίνεται ανάλογα με τα εμβόλια, μεταξύ 60 και 90%, συνεπώς ο μαζικός εμβολιασμός είναι μία πολύ σωστή επιλογή.
Επίσης τόνισε πως είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό των ατόμων από 45 ετών, υπογραμμίζοντας πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ανθρώπους αυτών των ηλικιών, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Πρόσβαση όλων στα εμβόλια
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι η πανδημία θα νικηθεί όταν υπάρχει πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα εμβόλια και πιθανόν σε φάρμακα που θα προκύψουν αργότερα και είναι επιτακτική η ανάγκη στο να έχουμε μεγάλη παραγωγή φθηνών και αποτελεσματικών εμβολίων.
Ωστόσο ανέφερε, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα νομοθετικά για την άρση της πατέντας, στην παραγωγή εμβολίων με την παλιά τεχνική, δηλαδή να βάλουμε ανθρώπινο ιό εξασθενημένο, αλλά για τα καινούργια εμβόλια που έχουν κάνει η pfizer και η moderna, υπάρχουν νόμοι που διέπουν τις πατέντες για 10 χρόνια και πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο σε ένα ευρύτερο επίπεδο όπως στην Ευρώπη ή στην Αμερική και θα συμπαρασύρει και άλλο φάρμακα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν καν ξεκινήσει τον εμβολιασμό όπως στην υποσαχάρια Αφρική, υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, που οι άνθρωποι πεθαίνουν νωρίτερα, άρα αν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό στον πλανήτη και δεν αισθανθούμε σαν ένα μεγάλο χωριό, δεν θα κάνουμε τίποτα.
Περισσότερο χρόνο στη φύση
Ο καθηγητής τόνισε, ότι θα πρέπει να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο στη φύση όχι μόνο την ελεγχόμενη έξοδο στις καφετέριες και στα εστιατόρια, που είναι πολύ λογικό, αλλά τα σχολεία να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες στη φύση, στους εξωτερικούς χώρους των Μουσείων, στα πάρκα, στα ποτάμια και στις θάλασσες.
Η πιθανότητα να κολλήσει τον ιό κάποιος έξω, είναι μικρότερη και λιγότερο επικίνδυνη από την εικόνα που βλέπαμε το πρωί , άνθρωποι να συγκεντρώνονται σε παγκάκια και χώρους για να πίνουν τον καφέ τους.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου