Γουργουλιάνης : Πώς θα τελειώσει η πανδημία; Η πορεία προς το τέλος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης : Πώς θα τελειώσει η πανδημία; Η πορεία προς το τέλος

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι αλλεπάλληλες «αλλαγές» του ιού;

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα και ως εκ τούτου, «κολλάνε» covid ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανά την υφήλιο, παρά το γεγονός πως πολλοί πια εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι αλλεπάλληλες «αλλαγές» του ιού;

Σ’ αυτή την ερώτηση αρμόδιοι ν’ απαντήσουν, φυσικά, είναι οι λοιμωξιολόγοι και οι εμπειρογνώμονες. Το πώς θα απαντήσουν, ωστόσο, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε κινδυνολογούν σε βαθμό αδικαιολόγητης υστερίας (βέβαια δικαιολογείται το γιατί, αλλά ας μην ασχοληθούμε με αυτό τώρα…) είτε ρέπουν προς την πλευρά των ελεγχόμενων αρνητών και είναι εξίσου επικίνδυνοι.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ψύχραιμες φωνές- κι ευτυχώς για τη χώρα μας, δεν είναι λίγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας ο κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί εδώ και 18 μήνες, που ο κοροναϊός μας έχει αρπάξει απότομα από τα μούτρα, μια από τις πιο ήρεμες φωνές, που αναλύει τα δεδομένα και λύνει πληθώρα αποριών του απλού κόσμου, ο οποίος, εξυπακούεται, δεν έχει την κατάρτιση να «χειριστεί» το ζήτημα του ιού- πολλώ δε μάλλον να εκφράσει άποψη.

Έτσι ο καθηγητής, εξήγησε ότι «τον Μάρτιο νομίζαμε ότι με ένα λοκντάουν θα εξαλείψουμε την πανδημία. Το πετύχαμε γιατί είχαμε πολύ μικρό κύμα, καθώς προχωρούσε ο καιρός, όμως και ήρθε το επόμενο κύμα του Μαρτίου και του Νοεμβρίου του 2020, η εντύπωση που έχουμε όλοι πλέον, με εξαίρεση την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, είναι ότι θα ζήσουμε με τον κοροναϊό. Επομένως εάν αρχίσουμε από αυτό το δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε με τον ιό, το αισιόδοξο σενάριο είναι μέχρι την Άνοιξη, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα σταθμίζοντας τα οφέλη, οικονομικά ή ψυχικά. 

Μπήκαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας με ένα πλεονέκτημα. Είμαστε εμβολιασμένοι, υπάρχουν και όσοι νόσησαν, άρα είμαστε προστατευμένοι».

Προσφάτως, ο καθηγητής ρωτήθηκε για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις μεταλλάξεις που τόσο τρομάζουν την πλατιά μάζα και, γι’ ακόμα μία φορά, απάντησε με απλά λόγια, ούτως ώστε να το καταλάβουμε όλοι μας.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Καταρχάς, οι κοροναϊοί δεν είναι ιοί που κάνουν συχνές μεταλλάξεις. Ασχολούμαστε με τις μεταλλάξεις, όμως θυμίζω ότι η γρίπη κάθε χρόνο αλλάζει και κάθε χρόνο κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο. Οι μεταλλάξεις του κοροναϊού που είχαμε μέχρι τώρα είναι στην κατεύθυνση μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και λιγότερων θανάτων.

Αυτό που τελικά θέλει ένας ιός… Ένας ιός θέλει να μολύνει ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει ώστε να επιβιώνει ο ίδιος. Άρα η πορεία των μεταλλάξεων, μέχρι τώρα, δεν είναι πορεία θανατηφόρου ιού. Η πιθανότητα ο ιός να γίνει θανατηφόρος στο μέλλον είναι πάρα πολύ μικρή. Το πιθανότερο είναι να γίνεται περισσότερο μεταδοτικός από την άλλη όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται, κάποιοι άλλοι θα νοσούν και κάπου εκεί θα τελειώσει η πανδημία. Αυτή είναι η πορεία…»

Τέλος, είπε: «Δεν περιμένουμε πολλές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι σε αυτήν την κατεύθυνση που βλέπουμε μέχρι τώρα. Τα εμβόλια πιάνουν τις μεταλλάξεις. Αυτό το ξέρουμε ήδη από όλα τα εμβόλια για όλες τις γνωστές μεταλλάξεις.».

Το συμπέρασμα που εξάγεται επομένως είναι πως οι μεταλλάξεις είναι, τρόπον τινά, «καλές», μιας και παρά το γεγονός πως αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, δεν τον κάνουν πιο θανατηφόρο και η πορεία του μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

Σημαίνει αυτό πως πρέπει να χαλαρώσουμε σε βαθμό… εγκληματικό; 

Σε καμία περίπτωση: θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να προσέχουμε, κάνοντας το εμβόλιο και υψώνοντας τείχος απέναντι στον covid.

Γιατί συνεχίζουν να χάνονται καθημερινά ασθενείς με κοροναϊό;

Οι σημαντικότερες αιτίες.
Ανοίγουμε συνέχεια νέες κλίνες νοσηλείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας , όταν αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο. Σωστό, αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι ειδικοί γιατροί πνευμονολόγοι ή εντατικολόγοι για την επαρκή νοσηλεία τους. Στην πρόσφατη οικονομική κρίση έφυγαν στο εξωτερικό χιλιάδες γιατροί, που δεν δημιουργήσαμε έγκαιρα τις συνθήκες να επανέλθουν.
Ανακοινώνουμε καθημερινά χιλιάδες «κρούσματα » . Μερικώς σωστό, όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς είναι εμβολιασμένοι ή παιδιά, άρα χαμηλού κινδύνου και επίσης με ποια μέθοδο έγινε η διάγνωση. Για κάθε μία από τις χιλιάδες μολύνσεις που ανακοινώνονται, δεν υπάρχει γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συνωστίζονται αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί , στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, που τελικά αναγκάζονται να κάνουν και πρωτοβάθμια σε βάρος της δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας. Λάθος, γιατί τόσα χρόνια κάναμε αρκετούς νόμους για την πρωτοβάθμια φροντίδα , χωρίς να καταφέρουμε να την οργανώσουμε.

Άλλες επίσης σημαντικές αιτίες.
Η χώρα μας διαχρονικά φαίνεται να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας. Σωστή κατεύθυνση αλλά λάθος η εφαρμογή της , γιατί ο πραγματικός έλεγχος των μέτρων φαίνεται να είναι ελλιπής. Λάθος είναι ακόμα οι συζητήσεις για νέα φάρμακα, μεταλλάξεις, ιδιαίτερα όταν εκφέρονται από αναρμόδιους ακόμα και από πολιτικούς και αποτελούν συχνά αντικείμενο αντιπαραθέσεων.
Χρειάζονται μελέτες της ανοσίας στην κοινότητα. Η Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τρεις από αυτές , έδειξε ποσοστά στο 80% του πληθυσμού , πολύ πίσω από το 95% που συναντάται στις επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης. Αυτό για την πατρίδα μας ισοδυναμεί με δυο εκατομμύρια συμπολίτες μας , 600000 από τους οποίους είναι ευάλωτοι. Η ανακοίνωση με ειλικρίνεια και ψυχραιμία των βεβαιοτήτων της πανδημίας που τώρα πλέον είναι πολλές, θα πείσει τους περισσότερους να σπεύσουν να εμβολιασθούν.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Σε ερώτηση πότε αναμένεται ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο ειδικός εξήγησε ότι «η τελευταία πανδημία πριν από 100 χρόνια έκανε τρία κύματα, τα οποία ήταν περίπου ίδια με αυτά που κάνει τώρα αυτή η πανδημία. Οι πανδημίες τελειώνουν σε τρία ή τέσσερα κύματα. Τώρα εάν πάμε σε πραγματικά δεδομένα, μελετώντας τα δεδομένα των τελευταίων 18 μηνών,  . Άρα είμαστε σε αυτό το ποσοστό και εάν θέλουμε να κάνουμε μια επισφαλή πρόβλεψη για το τι θα γίνει στο μέλλον, θα πρέπει να πούμε ότι τώρα διανύουμε ένα κύμα που αφορά το 20% των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι περίπου το μισό κύμα του Μαρτίου και θα έχουμε ίσως ένα κύμα την άνοιξη που θα αφορά τους λιγότερους, αυτούς που θα επιμένουν να είναι ανεμβολιάστοι, με πολλούς να έχουν νοσήσει και να έχουν αποκτήσει ανοσία. Κάπου εκεί την άνοιξη θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό ανθρώπων προστατευμένων που θα αγγίζει περίπου το 90% και μπορούμε να πούμε ότι κάπου εκεί τελειώνει η πανδημία. 

Σημαντική μελέτη δείχνει το τέλος της πανδημίας και τα ποσοστά φυσικής ανοσίας του Ελληνικού πληθυσμού

Η έκρηξη κρουσμάτων κοροναϊού τον περασμένο Νοέμβριο στην Δεσκάτη Γρεβενών και το κύμα που έπληξε την περιοχή, προκάλεσε φυσική ανοσία σε ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 40% του τοπικού πληθυσμού, ενώ ένας στους τρεις κατοίκους της Δεσκάτης Γρεβενών που βρέθηκαν με αντισώματα ήταν ασυμπτωματικοί και δεν το γνώριζαν.

Με βάση το πολύ υψηλό ποσοστό φυσικής ανοσίας, αλλά και τους εμβολιασμένους στην κωμόπολη αυτή της Δυτ. Μακεδονίας, έχει δημιουργηθεί αυτό που αναφέρεται, ως τείχος ανοσίας. 

Λίαν συντόμως θ’ αποτελεί ανεπιθύμητη ανάμνηση και θα πέσουμε με περίσσια φόρα στην αγκαλιά της αιώνιας, πλέον, αγαπημένης μας: της κανονικότητας…

Διαβάστε επίσης





ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων