Γουργουλιάνης: Σημαντική μελέτη δείχνει το τέλος της πανδημίας και τα ποσοστά φυσικής ανοσίας του Ελληνικού πληθυσμού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Σημαντική μελέτη δείχνει το τέλος της πανδημίας και τα ποσοστά φυσικής ανοσίας του Ελληνικού πληθυσμού

Γουργουλιάνης, Συγκεκριμένα η έκρηξη κρουσμάτων κοροναϊού τον περασμένο Νοέμβριο στην Δεσκάτη Γρεβενών και το κύμα που έπληξε την περιοχή, προκάλεσε φ

της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea 

Για να υπολογίσουμε πότε τελειώνει η πανδημία θα πρέπει να υπολογιστούν δύο σημαντικοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων. Αυτό είναι γνωστό και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Με βάση τα επίσημα στοιχεία το 55% του Ελληνικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις των εμβολίων. Ενα ακόμα ποσοστό νόσησε και είτε αντιμετωπίστηκε στο σπίτι του είτε πήγε σε νοσοκομείο. Και αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση και είναι 10%. Αρα αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το ποσοστό εκείνων που κόλλησαν κοροναϊό και ΔΕΝ το πήραν είδηση γιατί ήταν ασυμπτωματικοί. Κάποιοι έχουν αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό είναι περίπου 20%. Αυτό το ποσοστό αν δεν γίνει μελέτη ΔΕΝ μπορεί να υπολογιστεί.  Ομως ανάλογα με το ποσοστό αυτό θα γνωρίζουμε και το τοίχος ανοσίας άρα και το πότε θα τελειώσει η πανδημία στη χώρα μας, αφού όλοι θα έχουν αντισώματα.

Την μελέτη αυτού του ποσοστού φυσικής ανοσίας έκανε ο καθηγητής και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Συγκεκριμένα η έκρηξη κρουσμάτων κοροναϊού τον περασμένο Νοέμβριο στην Δεσκάτη Γρεβενών και το κύμα που έπληξε την περιοχή, προκάλεσε φυσική ανοσία σε ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 40% του τοπικού πληθυσμού, ενώ ένας στους τρεις κατοίκους της Δεσκάτης Γρεβενών που βρέθηκαν με αντισώματα ήταν ασυμπτωματικοί και δεν το γνώριζαν.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, ο οποίος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, τόνισε ότι «με βάση το πολύ υψηλό ποσοστό φυσικής ανοσίας, αλλά και τους εμβολιασμένους στην κωμόπολη αυτή της Δυτ. Μακεδονίας, έχει δημιουργηθεί αυτό που αναφέρεται, ως τείχος ανοσίας».

Η επιστημονική έρευνα για τα αντισώματα στη Δεσκάτη Γρεβενών, πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου Δεσκάτης στον τοπικό πληθυσμό και έχει ήδη δημοσιευθεί σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά , ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, «πολύ σημαντικό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι τα αντισώματα κρατάνε 9 μήνες».

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι ο κ. Γουργουλιάνης υπολογίζει το πανελλαδικό ποσοστό φυσικής ανοσίας στο 25% περίπου , κάτι που όπως δήλωσε «αυξάνει την ικανότητα, να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας στην χώρα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, συνυπολογίζοντας και τους εμβολιασμούς».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι ο αριθμός των νοσούντων, των διασωληνωμένων και του δείκτη θετικότητας, ενώ το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων τοπικά και πανελλαδικά, αφού δεν υπάρχει καθημερινά σταθερή βάση αριθμού ελέγχων και τεστ».

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, υποστήριξε ότι «επειδή ο κίνδυνος για να νοήσει κάποιος βαριά, αφορά κατά κύριο λόγο τους ηλικιωμένους και όσους είναι πάνω από 50 ετών –που κατά 30% φαίνεται ότι δεν έχουν εμβολιαστεί- τα κίνητρα της Πολιτείας πρέπει να επικεντρωθούν σ αυτές τις ηλικίες και όπως ήδη γίνεται σε ορισμένες χώρες, μπορεί να διατίθενται κουπόνια σε ηλικιωμένους για ψώνια σε σούπερ ή αλλού», όπως επίσης να υπάρξει μια ειδική εκστρατεία πειθούς για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες και μεταξύ αυτών, με την συνδρομή ανθρώπων που μπορούν να επηρεάσουν θετικά στο χώρο της Εκκλησίας.

Με στοιχεία από την ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων