Πονοκέφαλο και συνάχι φέρνει ο κοροναϊός. Εξηγούν για την μετάλλαξη Γώγος, Παυλάκης, Λινού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πονοκέφαλο και συνάχι φέρνει ο κοροναϊός. Εξηγούν για την μετάλλαξη Γώγος, Παυλάκης, Λινού

Στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και στη σημασία του ελέγχου της διασποράς της αναφέρονται οι ειδικοί.

 medlabnews.gr iatrikanea

Στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα που είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη ακόμα στην χώρα μας, αλλά και στη σημασία του ελέγχου της διασποράς της αναφέρονται οι ειδικοί. Η Ομικρον ακόμα αναφέρεται σε ελάχιστα περιστατικά και χρειάζεται ακόμα χρόνο για να εξαπλωθεί και να ψάχνουμε για συμπτώματα που μας εμφανίζονται αν προέρχονται από αυτήν.

Εκτός από τη μεγάλη μεταδοτικότητά της μετάλλαξης Δέλτα, φαίνεται πως αυτή διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες παραλλαγές του κοροναϊού ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η καταγραφή των συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν το στέλεχος «Δέλτα» από τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή όταν οι ασθενείς εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα που «φωτογραφίζουν» τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι:

  • Ρινική καταρροή
  • Επίμονος βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός/Δέκατα.
«Ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός εντοπίζονται σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από το 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα», εξηγεί η Δρ. Inci Yildirim Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Αντιθέτως, η ανοσμία είναι λιγότερο συχνά αναφερόμενη κάτι που χρήζει επιστημονικής διερεύνησης. Να σημειωθεί ότι η ανοσμία και η αγευσία χαρακτήριζαν τόσο το αρχικό στέλεχος της Ουχάν όσο και το «Άλφα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ένταση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την μετάλλαξη «Δέλτα» εξαρτάται τόσο από το ατομικό ιατρικό ιστορικό του καθενός όσο και από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι έναντι της Covid-19.

Πάντως στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και διαρκούν λιγότερο.

«Υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη», ανέφερε χθες ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Τα συμπτώματα, που παρουσιάζει μεταξύ άλλων είναι κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι, και όχι με τα χαρακτηριστικά του κοροναϊού. 

«Μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από τον αρχικό ιό και μολύνει προφανώς περισσότερους ανθρώπους. Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο βλαπτικός για τον οργανισμό, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», ανέφερε από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση. Αυτό δυστυχώς το βλέπουμε συνέχεια με τους ιούς, ότι προσπαθούν να βρουν τρύπες στο ανοσολογικό μας σύστημα και αυτός ο ιός τις έχει βρει», εξήγησε ο κ. Παυλάκης και ανέφερε ότι υπάρχει και «ένα επόμενο στέλεχος, το Δέλτα + που είναι χειρότερο γιατί αποφεύγει πολλά από τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας». Δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί».

Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία, είπε σχετικά με τη νέα μετάλλαξη η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Επισήμανε ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια.

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 3 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 3 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και επανάληψη με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο

Διαβάστε επισης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων