Τι συνέβη με το παιδικό ταλκ της Johnson & Johnson και γιατί καλείται να καταβάλει αποζημίωση 2,1 δισ.; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι συνέβη με το παιδικό ταλκ της Johnson & Johnson και γιατί καλείται να καταβάλει αποζημίωση 2,1 δισ.;

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή της J&J, που καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 2,1 δισ. δολαρίων για την υπόθεση τ

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Τον περασμένο Μάϊο και αφού είχαν προηγηθεί χιλιάδες αγωγές η εταιρεία Johnson & Johnson αναγκάστηκε να αποσύρει από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά το ταλκ Baby Powder, καθώς όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, έχει μειωθεί η ζήτηση του προϊόντος έπειτα από «παραπληροφόρηση» σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος

Η J&J αντιμετώπισε περισσότερες από 19.000 αγωγές από καταναλωτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το προϊόν προκαλεί καρκίνο, διότι περιέχει αμίαντο, που έχει αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνος.  

Η απόσυρση του προϊόντος πραγματοποιήθηκε έπειτα από χρόνια δικαστικών διαφορών, με την Johnson & Johnson να υποχρεώνεται να  πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις.

Η εταιρεία υπερασπίστηκε την ασφάλεια του προϊόντος. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι θα μειώσει τις πωλήσεις του προϊόντος, αν και θα πωληθεί το υπάρχον απόθεμα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόσυρση είναι μέρος της επανεκτίμησης των προϊόντων της, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Johnson & Johnson, από τους ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, δεν βρέθηκε αμίαντος στο ταλκ, έστω και αν σε ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) βρέθηκαν ίχνη αμίαντου.

Η εταιρεία είχε καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης του 2018 να πληρώσει 4,7 δισ. δολάρια για αποζημίωση σε 22 γυναίκες που υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του προϊόντος ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών.

Τον Ιούνιο του 2020, όμως, το Εφετείο του Μισούρι μείωσε το ποσό της αποζημίωσης, θεωρώντας ότι ορισμένες από τις ενάγουσες δεν είχαν κάποια σχέση με αυτή την Πολιτεία και επομένως δεν θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί στην αγωγή.
Παρ’ όλ’ αυτά, το Εφετείο έκρινε ότι ο όμιλος «εν γνώσει του, πούλησε στους καταναλωτές προϊόντα που περιείχαν αμίαντο», προκαλώντας τους έντονο «σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό άγχος».
Η J&J προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μισούρι, το οποίο αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, όπως έκανε σήμερα και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Ο όμιλος υποστήριζε ότι η συλλογική αγωγή, στην οποία μετείχαν και ενάγουσες από άλλες Πολιτείες, παραβίαζε τα δικαιώματά του και αμφισβητούσε το επιδικαζόμενο ποσό.
Να σημειωθεί ότι δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησαν να εξαιρεθούν από την υπόθεση αυτή. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σάμουελ Αλίτο διαθέτει μετοχές της εταιρείας, ενώ ο πατέρας του Μπρετ Κάβανο είχε εργαστεί ως λομπίστας για την J&J.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε σήμερα να εξετάσει την προσφυγή της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson, επικυρώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις προηγούμενες αποφάσεις, με βάση τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή διέθετε στην αγορά ταλκ που φέρεται να προκαλούσε καρκίνους.
Ως είθισται, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε τους λόγους της απόφασής του, που βάζει τέλος στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και για άλλες συλλογικές αγωγές.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων