της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το σεξιστικό σποτ του «1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», όπου η γυναίκα παρουσιάζεται ως υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα της Ελλάδας και καλείται να τεκνοποιήσει όσο προλαβαίνει, καθώς – σύμφωνα με όσα ακούγονται στο σποτ – μετά τα σαράντα δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά και δεν θα έχει νόημα η ζωή της, ούτε τα πτυχία της, ούτε η εργασία της.
Βέβαια με την τροπή που πήρε το θέμα έφτασε όλοι να μιλούν για το βίντεο αλλά στο τέλος και το μήνυμα έστω με λάθος τρόπο που ήθελε να περάσει για την υπογονιμότητα
Υπογεννητικότητα υπάρχει σε μία χώρα, όταν ο αριθμός γεννήσεων ανά έτος είναι μικρότερος ή όχι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων.
Δυστυχώς ένα απαισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της Ελλάδας, συνθέτουν πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία, καθώς οι γεννήσεις στη χώρα μας ανήλθαν στις 87.074, δηλαδή 33.812 λιγότερες από τους θανάτους. Άρα έχουμε μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας με τραγικές συνέπειες στο μέλλον.
Σύμφωνα με ειδικούς, το 2025 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 10.240.500 και 10.603.400 ατόμων, ενώ το 2035 από 9.514.500 έως 10.414.600. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού.
Το πάζλ έρχεται να συμπληρώσει στην χώρα μας ένα ποσοστό 17-20% ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας (περίπου 300.000 ζευγάρια).
Νέοι άνθρωποι (25-40 ετών) μαστίζονται από υψηλή ανεργία της τάξης του 30-40% ή παρέχουν μερική ή ανασφάλιστη εργασία. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο τα ζευγάρια είναι αναγκασμένα να μεταθέσουν την απόκτηση παιδιού στο μέλλον.
Η μέση ηλικία μητέρων στο πρώτο τους παιδί είναι σήμερα τα 34 χρόνια με αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν θα μπορέσει να κάνει δεύτερο παιδί. Επίσης η μετάθεση της μητρότητας αυξάνει τις αναπαραγωγικές δυσκολίες, το ποσοστό αποβολών και μαιευτικών συμβαμάτων και τελικά την ανάγκη αναζήτησης υπηρεσιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με στοιχεία τις Eurostat τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το δείκτη γονιμότητας τις ΕΕ που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις, ενώ οι Ελληνίδες τεκνοποιούν σε αρκετά μεγάλη ηλικία
Τι αναφέρει για το βιντεο η δημιουργός του
Τη σιωπή της έσπασε η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου, η οποία ασχολείται χρόνια με το ιατρικό ρεπορτάζ και είναι η γυναίκα πίσω από το κόνσεπτ και το βίντεο για το συνέδριο. Η ίδια άντλησε από προσωπική εμπειρία, καθώς δέχθηκε κριτική επειδή – ενώ πέρασε τα 40 και είναι παντρεμένη δέκα χρόνια – δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα παιδί.
“Αυτό το κείμενο έχει την δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά. Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα. Γιατί η δίκη μου οικογένεια έχει έναν υπέροχο αδέσποτο σκύλο και όχι παιδιά όπως θα «έπρεπε». Αυτές τις ερωτήσεις, που έχω βάλει ως ερινύες στο σποτ, τις έχω δεχτεί άπειρες φορές στη ζωή μου… η ειρωνεία είναι ότι τις έχω δεχτεί και από ανθρώπους που σήμερα σηκώνουν το δάχτυλο και με καταδικάζουν που τις έγραψα. Θέλετε να μου πείτε πως μόλις μια γυναίκα περάσει τα 40 ΔΕΝ είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνουν; Ακόμα και στην τηλεόραση”, σημειώνει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.
«Υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το συνέδριο»
Για το επίμαχο σποτ του 1ου Συνεδρίου «Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» μίλησε ο Κώστας Πάντος, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών.
«Αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές» υπογράμμισε, αρχικά, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και πρόσθεσε: «Οι γυναίκες στη σύγχρονη ζωή φτάνουν σε ηλικίες πάνω από τα 40 για να αποκτήσουν παιδί. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με γυναίκες 40 – 45 που δεν γνωρίζουν τα όρια που θέτει η φύση. Θυμάμαι γυναίκα που με επισκέφθηκε -όμορφη και με καριέρα-, ήθελε παιδί και όταν της ανακοίνωσα ότι έχει μπει σε εμμηνόπαυση δεν το ήξερε. Αυτή η άγνοια φαίνεται και σε έρευνα της MRB».
Όπως είπε σκοπός δεν είναι να πείσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά, ούτε να τις εκβιάσει. Σκοπός όπως είπε είναι να τις ενημερώσει. Μάλιστα μίλησε για την ορμόνη της γονιμότητας λέγοντας πως όσο μεγαλώνει μια γυναίκα τόσο η ορμόνη πέφτει.
«Όταν είδα το σποτ θεώρησα ότι είναι σκληρό, έλεγε όμως την ωμή αλήθεια. Είναι δυσάρεστο να σχηματίζεται μία άσχημη αντίληψη και να μην ακούσουν ορισμένοι άνθρωποι ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της προσπάθειας».
Όσον αφορά στην Καίτη Γαρμπή που τον ανέφερε στην ανάρτησή της στο Twitter, o κ. Πάντος είπε πως πρόκειται για παρεξήγηση και εκείνος προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της χθες βράδυ αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
Τέλος, ο κύριος Πάντος ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα ν’ ακυρώσουν το συνέδριο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα, καθώς ο ίδιος, αλλά και η υπόλοιπη οργανωτική επιτροπή έχουν στεναχωρηθεί την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.
Ελεονώρα Μελέτη: Aποκαλύπτει ότι αρνήθηκε τη συμμετοχή στο συνέδριο γονιμότητας
Mετά το σάλο που προκάλεσε το σποτ για το προσβλητικό για τις γυναίκες συνέδριο “γονιμότητας” η Ελεονώρα Μελέτη με ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι αποκάλυψε ότι είχε κληθεί και εκείνη να συμμετάσχει και αρνήθηκε.
Η παρουσιάστρια στο κείμενό της εξήγησε γιατί αρνήθηκε να λάβει μέρος σε αυτή την καμπάνια τονίζοντας ότι δεν θα τολμούσε ποτέ να ασκήσει πίεση σε μια γυναίκα, να γίνει μητέρα.
Διάβασε το κείμενο της:
“Πριν λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα. Αρνήθηκα τη πρόταση. ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το ΘΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι , όχι γιατί πρέπει. Και καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί και ονειρεύεται.
Το αν συνδυάζεται «εύκολα» ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Κ πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες. Τώρα, για το αν η Ελλάδα δεν γεννάει παιδιά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επωμιστεί η Ελληνίδα καριέρας. Ίσως πρέπει να το επωμιστεί η ίδια η Ελλάδα.
Στις σκανδιναβικές χώρες που τα νέα ζευγάρια στηρίζονται από το κράτος, όπως κ οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι single μητέρες, οι ανήλικες έγκυες, οι άνεργοι υποψήφιοι γονείς με επιδόματα κ παροχές ενώ τα νέα μέλη της κοινωνίας «χαρτζιλικώνονται» από το κράτος με επιδόματα από την αρχή της ζωής τους μέχρι τα 18 τους, οι γεννήσεις πάνε σφαίρα.
Εδώ στην χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να «φτιάξουν» τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στη καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να «τσοντάρουν» ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους.
Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κ αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πως θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κ εκπαίδευση, πως θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πως θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα”
Μπάγια Αντωνοπούλου: Ζητά να αποσυρθεί το βίντεό της από την καμπάνια για την γονιμότητα
Η Μπάγια Αντωνοπούλου ήταν ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην καμπάνια που έγινε με αφορμή το συνέδριο γονιμότητας.
Η δημοσιογράφος ξεκαθαρίζει ότι δεν ήξερε το περιεχόμενο του βίντεο ζητώντας παράλληλα να αποσυρθεί η δικιά της συμμετοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου