Έρευνα: Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ απέναντι από τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρευνα: Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ απέναντι από τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα

Εξηγήσεις για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κοροναϊό κατά της μετάλλαξης Δέλτα επιχειρούν να δώσουν επιστήμονες

 medlabnews.gr iatrikanea

Νέα μελέτη εξηγεί τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα – Η ινδική παραλλαγή θεωρείται 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική – Τα εμβόλια παρέχουν ποσοστό προστασίας έως και 95%

Εξηγήσεις για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κοροναϊό κατά της μετάλλαξης Δέλτα επιχειρούν να δώσουν επιστήμονες, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιθεώρηση Nature. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αποφύγει αντισώματα που στοχεύουν σε ορισμένα σημεία του ιού.

Η μετάλλαξη, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία, εκτιμάται ότι είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Άλφα, δηλαδή το στέλεχος που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία και έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το προηγούμενο διάστημα, σε διπλάσια επίπεδα από τον αρχικό ιό.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει νέα έξαρση κρουσμάτων και πλήττει κυρίως μη εμβολιασμένους πληθυσμούς σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Αυστραλία. Κυρίαρχη είναι πλέον η Δέλτα στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα στη χώρα είχαν υποχωρήσει στα κατώτερα επίπεδα από τις αρχές της πανδημίας, ωστόσο οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Όμως, οι νοσηλείες και οι θάνατοι που συνδέονται με τις επιπλοκές συνεχίζουν να υποχωρούν απότομα, κάτι που αποδίδεται στα σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 48% των Αμερικανών έχει πλήρως εμβολιαστεί, ενώ το 55% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ελάχιστα ευαίσθητη σε μία δόση εμβολίου, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη έρευνα που είχε συμπεράνει ότι το στέλεχος μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και σε μικρότερο βαθμό από τη μετάλλαξη Βήτα, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Ανάγκη για εμβολιασμό και για όσους έχουν αναρρώσει

Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν εάν τα αντισώματα που παράγονται από τη φυσική μόλυνση και από τα εμβόλια εξουδετερώνουν τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα και Δέλτα, όπως και μια παραλλαγή αναφοράς παρόμοια με την αρχική έκδοση του Sars-Cov-21. Για τον σκοπό αυτό εξέτασαν τα δείγματα αίματος 103 ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Τα δείγματα της Δέλτα ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητα από της Άλφα σε δείγματα από μη εμβολιασμένα άτομα αυτής της ομάδας. Μία δόση εμβολίου αύξησε σημαντικά την ευαισθησία, κάτι που υποδηλώνει ότι όσοι έχουν αναρρώσει από κοροναϊό, πρέπει να εμβολιαστούν για να αποφύγουν ορισμένες μεταλλάξεις

Προστασία 95% με τη δεύτερη δόση των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca

Η ομάδα ανέλυσε επίσης δείγματα 59 ατόμων αφότου έλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech. Τα δείγματα αίματος όσων έκαναν μία δόση που κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα σε εργαστηριακά πειράματα ήταν 10%. Ωστόσο, η δεύτερη δόση αύξησε το ποσοστό προστασίας στο 95%. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων που δημιούργησαν τα δύο εμβόλια.

«Μία δόση Pfizer ή AstraZeneca ήταν λίγο ή καθόλου επαρκής απέναντι στις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα», κατέληξαν οι ερευνητές. Τα στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία ευρέως στηρίζουν τα ευρήματα, αν και αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μία δόση του εμβολίου είναι αρκετή για να προληφθούν οι νοσηλείες ή οι θάνατοι από τον ιό.

Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έδειξε ανταπόκριση και στο bamlanivimab, το μονοκλωνικό αντίσωμα που δημιουργήθηκε από την Eli Lilly, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα άλλα τρία μονοκλωνικά αντισώματα που δοκιμάστηκαν διατήρησαν την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα εξηγούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αποφύγει αντισώματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένα μέρη του ιού.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων