Στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης εξαφάνισαν τον κοροναϊό από 70χρονη με θεραπεία Τ-λεμφοκυττάρων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης εξαφάνισαν τον κοροναϊό από 70χρονη με θεραπεία Τ-λεμφοκυττάρων

Θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα της θεραπείας με Τ- λεμφοκύτταρα που χορηγήθηκε σε ασθενή υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με Covid

medlabnews.gr iatrikanea

Θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα της θεραπείας με Τ- λεμφοκύτταρα που χορηγήθηκε σε ασθενή υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με Covid, όπως είπε ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, συντονιστής διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως είπε, 70χρονη με βαριά πνευμονία  στην οποία χορηγήθηκε η συγκεκριμένη θεραπεία ενώ ήταν ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση, μέσα σε 2 ημέρες παρουσίασε βελτίωση, σε 4 ημέρες η βελτίωση ήταν θεαματική, και «σε 7 ημέρες έφυγε από το νοσοκομείο χωρίς υπολείμματα της νόσου, παρενέργειες ή επιπλοκές».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η θεραπεία βρίσκεται σε φάση κλινικής μελέτης, δοκιμάζεται στους ασθενείς και όταν ολοκληρωθεί «τότε θα γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα ποσοστά της επιτυχίας».

Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, οι ασθενείς με κορονοϊό που δεν πάνε καλά και οδηγούνταν σε ΜΕΘ ή ακόμη και στο θάνατο, δεν μπορούσαν να παράξουν οι ίδιοι Τ- λεμφοκύτταρα κατά του κορονοϊού. Αντίθετα, οι ασθενείς που περνούσαν πολύ εύκολα τη νόσο, ανέπτυσσαν οι ίδιοι Τ- λεμφοκύτταρα κατά του κορονοϊού.

«Τα Τ- λεμφοκύτταρα είναι το πιο κομβικό σημείο της άμυνας του οργανισμού γιατί παίρνουν από άλλα κύτταρα τις πληροφορίες των πρωτεϊνών των αντιγόνων του ιού και οργανώνουν την άμυνά του. Δίνουν εντολές σε άλλα κύτταρα αλλά και σε ομάδες Τ- λεμφοκυττάρων να επιτεθούν στον ιό, δίνουν εντολές στα Β- λεμφοκύτταρα να παράξουν αντισώματα και όλοι μαζί να καταπολεμήσουν τον ιό. Και στο τέλος παραμένουν κύτταρα με τη μνήμη του ιού με αποτέλεσμα να δρα αμέσως όλο το ανοσιακό σύστημα», σημείωσε.

Όπως είπε ο συντονιστής διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, «διαπιστώσαμε ότι παίρνοντας λίγο αίμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, απομονώσαμε τα Τ- λεμφοκύτταρα κατά του κορονοϊού και στο εργαστήριο τα διεγείραμε με πρωτεΐνες – αντιγόνα του ιού, τα πολλαπλασιάσαμε πάρα πολλές φορές και είδαμε ότι είναι πάρα πολύ δραστικές».

«Οι ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση δεν μπορούν να παράξουν οι ίδιοι αυτά τα λεμφοκύτταρα και από την άλλη, αλλά μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Κι έτσι προχωρήσαμε στην κλινική φάση της μελέτης. Παίρνουμε αίμα από υγειονομικούς που έχουν αναρρώσει, παράγουμε δόσεις λεμφοκυττάρων και τις αποθηκεύσουμε στο υγρό άζωτο ώστε να είναι έτοιμες για όποιον αρρωστήσει», επισήμανε. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι στιγμής έχουν αποθηκευτεί δόσεις για 70 ασθενείς και μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα υπάρχουν 100 δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε αμέσως τη μελέτη, αλλά η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας αρχικά πρόσθεσε επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας των ασθενών, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουμε εύκολα ανθρώπους να τους εντάξουμε στη μελέτη. Τελικά η Επιτροπή δέχθηκε να μειώσει τα σχετικά κριτήρια και εκτίμησε ότι μέσα στο μήνα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, «ώστε να μπορούμε να το χορηγήσουμε σε πολλούς ασθενείς».

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι εφάπαξ και χορηγείται σε δυο δόσεις. «Δεν είναι ελληνική θεραπεία. Την τεχνογνωσία την πήραμε από το Χιούστον. Ανάλογες μελέτες είναι σε εξέλιξη στην Πενσυλβάνια, στη Μαδρίτη και στη Σιγκαπούρη», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η θεραπεία με Τ- λεμφοκύτταρα δεν μπορεί να δοθεί – σε αυτή τη φάση – σε όλους. Ο ασθενής πρέπει να έχει παρουσιάσει συμπτώματα του κοροναϊού το πολύ 6 ημέρες νωρίτερα, να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, να έχει πνευμονία ή μεγάλη ανάγκη οξυγόνου και να έχει λεμφοπενία.

Όπως είπε ο γιατρός, δεν μπορεί να δοθεί να χορηγηθεί σε άνθρωπο που βρίσκεται στην εντατική και έχει αναπτύξει το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, καθώς αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά να χάσουν τη μάχη της ζωής και τα λεμφοκύτταρα δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν μέσα στον οργανισμό και να δράσουν. «Σε αυτή τη φάση πρέπει να δοθεί σε ανθρώπους που έχουν κάποια περιθώρια για να αναπτυχθούν τα κύτταρα. Έτσι θα αξιολογηθεί η μελέτη. Αφού ολοκληρωθεί, μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς που βρίσκονται σε άλλη φάση», υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Πηγή ertnews.gr 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων