Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί πώς εξελίσσεται η πανδημία και πότε εξασθενεί; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί πώς εξελίσσεται η πανδημία και πότε εξασθενεί;

medlabnews.gr iatrikanea

Είναι από τους σοβαρότερους, ήπιων τόνων και μετρημένους ειδήμονες σε θέματα πανδημιών που έχει η χώρα μας, χωρίς κάθε του λέξη να συνοδεύεται από ζοφερό τρόμο, χωρίς- για να πάμε στο άλλο άκρο- αδικαιολόγητες ωραιοποιήσεις και χωρίς να… φωνάζει, όπως κάνουν πάρα πολλοί συνάδελφοί του.

Αναφερόμαστε φυσικά στον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

Ο καθηγητής έχει πολλάκις αναφερθεί στην εξέλιξη της πορείας του κοροναϊού, τονίζει ξανά και ξανά (όπως κάθε εχέφρων άνθρωπος …) την ανάγκη να εμβολιαστούμε, όμως δεν κινδυνολογεί ασκόπως ούτε προκαλεί φόβο με τις αναλύσεις του.

Γι’ ακόμα μία φορά, με τοποθέτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, αναφέρθηκε στην εικόνα της πανδημίας και, κατ’ ουσίαν, εξήγησε ότι εξελίσσεται όπως ακριβώς το περιμέναμε- όπως ακριβώς το περίμεναν οι γνωρίζοντες, δηλαδή, καθώς εμείς (όπως και η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου) είμαστε παντελώς … άσχετοι.

Είπε λοιπόν σχετικά πως κάθε νέο κύμα της πανδημίας θα είναι και πιο ήπιο, εξήγησε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, το γιατί φτάνουμε σταδιακά στην εξασθένιση του ιού, αλλά έκανε και μια αποτίμηση, τρόπον τινά, για αυτόν τον 1.5 χρόνο της πανδημίας και τα τρία διαφορετικά κύματά του.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα έγραψε στο προφίλ του, και δείτε τα σχεδιαγράμματα που επισύναψε:

«Η πορεία της πανδημίας πίσω από τις καθημερινές ανακοινώσεις των «κρουσμάτων»
Ακολουθούν δύο σχεδόν όμοια διαγράμματα από το Our World in Data. Φαίνεται ότι στην πατρίδα μας , με εξαίρεση το πρώτο κύμα του Μαρτίου 2020 που η θετικότητα των τεστ έφθασε το 10% και δεν συνοδεύθηκε από θανάτους , λόγω της αυστηρής καραντίνας, στο δεύτερο ισχυρότερο του Νοεμβρίου και στο τρίτο ηπιότερο του Μαρτίου 2021 οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν ανάλογοι με το δείκτη θετικότητας. Το κύμα του Νοεμβρίου ήταν περισσότερο οξύ και με μικρότερη διάρκεια , ακολούθησε το κύμα του Μαρτίου με μικρότερη ένταση αλλά μεγαλύτερη διάρκεια. Ανάλογα εξελίσσεται και η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες με τη διαφορά ότι οι δείκτες θετικότητας ευτυχώς δεν συνοδεύονται από αύξηση των θανάτων. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην ανοσία που αποκτήθηκε από προηγούμενη νόσο σε μέρος του πληθυσμού . Επομένως στο δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας , αναμένεται να συναντήσουμε όλο και ηπιότερα κύματα. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν περιφέρειες , χωρίς μεγάλο μέχρι τώρα πανδημικό κύμα και με λιγότερους εμβολιασμένους, όπως η Κρήτη»







ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων