Λινού: τι υπόλοιπα αφήνει ο κοροναϊός σε όσους έχουν νοσήσει; Το σύνδρομο post covid | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λινού: τι υπόλοιπα αφήνει ο κοροναϊός σε όσους έχουν νοσήσει; Το σύνδρομο post covid

Η νόσος αφήνει πολλά υπόλοιπα

medlabnews.gr iatrikanea 


Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε για την πορεία της πανδημίας, για το post covid σύνδρομο

«Η νόσος αφήνει πολλά υπόλοιπα…», σημείωσε.

Το post covid σύνδρομο όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis το σύνδρομο αυτό είχε παραμεληθεί στην αρχή ωστόσο, όλες οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζει όπως παιδιά και ενήλικες και εκτός από εξάντληση και μυϊκούς πόνους, δίνει και κατάθλιψη ή μειωμένη ικανότητα να κάνεις πολλές δουλειές ταυτόχρονα ή ακόμα και να τελειώσεις αυτό που κάνεις. Κάτι δηλαδή σαν σύγχυση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλές χώρες έχουν κινηθεί και κάνουν κέντρα αποκατάστασης από Covid19 γιατί είναι πολλά τα συμπτώματα που μένουν για καιρό. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι η νόσος επηρεάζει μαζί πολλά σύστημα του οργανισμού, ευτυχώς όχι σε όλους τους ασθενείς, απλά σε μεγάλο ποσοστό εξ αυτών γεγονός που είναι απειλή για την ανθρωπότητα συνολικά.

«Παραμένει για πολλούς φοβερή εξάντληση, βήχας, δυσκολία, κάποιοι μήνες μετά έχουν ανοσμία και επηρεάζει και την ψυχική υγεία. Άνθρωποι χάνουν μέρος της μνήμης τους, αυτός ο ιός επηρεάζει όλα τα συστήματα. Ένα 10% των ανθρώπων που νόσησαν έχουν αυτό το σύνδρομο» υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε ότι με το post covid σύνδρομο κινδυνεύουν κι όλοι όσοι πέρασαν ελαφριά τη νόσο και πως το εμβόλιο προστατεύει και από αυτό το σύνδρομο.

Τέλος, στο καυτό ερώτημα για το πότε βλέπουν οι ειδικοί την μετα-πανδημία εποχή απάντησε ότι είναι άγνωστο και δύσκολο να προβλέψουμε διότι η μετάλλαξη Ομικρον ανέτρεψε τα στοιχεία. «Προς το παρόν χρειάζεται σύνεση και υπομονή και τήρηση των μέτρων. Άμεση αποκλιμάκωση αποκλείεται να έχουμε. Θα πάρει μήνες ίσως ακόμη και χρόνο. Δεν επαρκεί ο εμβολιασμός.» επεσήμανε η κα Λινού.

Οι ασθενείς Covid-19 συνεχίζουν να νοσούν παρά την ανάρρωση τους.

Πάνω από τους μισούς ασθενείς με κοροναϊό θα νοσήσουν με μακρά COVID-19 (Long Covid), θα συνεχίσουν δηλαδή να εμφανίζουν συμπτώματα παρά την ανάρρωση από την οξεία φάση της νόσου, ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Proteome Research.

Στα επίμονα συμπτώματα Long Covid περιλαμβάνονται:

  • Δύσπνοια με μειούμενη ικανότητα για άσκηση
  • Επίμονος βήχας
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • Πόνος στο στήθος
  • Κόπωση ή εύκολη κούραση
  • Πόνος στο στομάχι
  • Πονοκέφαλος
  • Προβλήματα ύπνου
  • Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες
  • Διάρροια
  • Ζάλη ή ορθοστατική υπόταση
  • Εξάνθημα
  • Αδυναμία σκέψης ή εστίασης
  • αδυναμία άσκησης,
  • δυσκολία στην αναπνοή,
  • απώλεια όσφρησης,
  • απώλεια γεύσης,
  • διαταραχή νοητικών λειτουργιών.

Επιπλέον, οι ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Φαινοτύπου της Αυστραλίας (ANPC) που μελέτησαν τη χημική σύσταση του αίματος σε ασθενείς με COVID-19 τρεις μήνες από την οξεία φάση της νόσου, διαπίστωσαν επίμονες συστηματικές αλλαγές που σχετίζονται με τα διαρκή συμπτώματα έξι μήνες μετά.

Ο διευθυντής του Κέντρου, Δρ Jeremy Nicholson, επεσήμανε την ανησυχητική διάσταση των επιστημονικών ευρημάτων, δεδομένου πως η νόσος αποδεικνύεται δυνητικά επικίνδυνη ακόμα και για όσους ασθένησαν ήπια, την πλειοψηφία δηλαδή των αναρρωσάντων. «Ανακαλύψαμε ότι το 57% των ασθενών που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία δεν ανάρρωσαν πλήρως αλλά παρουσίασαν διαταραχές στη βιοχημεία του οργανισμού τους με επίμονα συμπτώματα έως και έξι μήνες μετά», δήλωσε.

Ωστόσο, με μια ομάδα μεταβολικών διαταραχών διαφορετικών για κάθε ασθενή, όπως στην περίπτωση των καρδιοπαθειών και της αθηροσκλήρωσης όπου οι βιοχημικοί μηχανισμοί που αυξάνουν τον κίνδυνο σημείωσαν βελτίωση μετά την οξεία φάση της COVID-19, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με το αν αυτό το «μετά-COVID-19 σύνδρομο» αποτελεί εξέλιξη της αρχικής νόσου ή έναρξη μια νέας, διακριτής χρόνιας ασθένειας που σχετίζεται με την καλύτερη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του κοροναϊού.

«Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φαινοτύπων στο μετά-COVID-19 σύνδρομο που πιθανώς να χρήζουν διαφορετικής θεραπευτικής προσέγγισης ανά περίπτωση ασθενούς», ανέφερε ο Δρ Nicholson και πρόσθεσε «αν και η νόσος πλήττει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και βάσει αυτού αξιολογείται η σοβαρότητά της, δεν είναι παρά η κορυφή ενός παγόβουνου που περιλαμβάνει αφανείς βιοχημικές και ανοσολογικές δυσλειτουργίες εξαιτίας της COVID-19».

Σε περισσότερους από 140 εκατομμύρια παγκοσμίως ανέρχονται οι ασθενείς που ανάρρωσαν από τη COVID-19, με δεκάδες εκατομμύρια εκ των οποίων, ωστόσο, να έχουν ξεπεράσει τη νόσο μόνο «θεωρητικά», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους αλλά και το οικονομικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα συστήματα υγείας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες για επιβεβαίωση των ευρημάτων τους.

Ποια είναι η αιτία των συμπτωμάτων του Long Covid;

Μια νέα ανάλυση του Ινστιτούτου Kirby δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022 στο Nature Immunology. Χρησιμοποιεί δεδομένα που ελήφθησαν από τη μελέτη ADAPT του νοσοκομείου St Vincent, η οποία συνέλεξε δείγματα από μη εμβολιασμένα άτομα κατά το πρώτο κύμα πανδημίας της Αυστραλίας.

Στα μη εμβολιασμένα άτομα με μακροχρόνια COVID - ακόμη και εκείνα των οποίων η αρχική νόσηση ήταν ήπια ή μέτρια - διαπιστώθηκε μια σημαντική και παρατεταμένη φλεγμονή που υποδηλώνει παρατεταμένη ενεργοποίηση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η COVID-19 είναι πολύ διαφορετική από άλλες λοιμώξεις.
Σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν COVID-19 βρέθηκαν σταθερά υψηλά επίπεδα ιντερφερονών Τύπου Ι και Τύπου ΙΙΙ. Αυτές οι ιντερφερόνες γενικά εξαφανίζονται μετά την υποχώρηση μιας λοίμωξης, αλλά σε ασθενείς με μακρά COVID-19 διαπιστώθηκε ότι ήταν παρούσες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την ανάλυσή διαφάνηκε ότι οι νοσήσαντες δεν χρειάζεται να έχουν σοβαρό COVID για να βιώσουν αυτές τις συνεχείς ανοσολογικές αλλαγές και αυτό υποδηλώνει ότι η παθοφυσιολογία – δηλαδή οι διαταραγμένες φυσικές διεργασίες που σχετίζονται με τη μακρά COVID- ισχύει ανεξάρτητα από την σοβαρότητα της νόσου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων