Ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο στις ΗΠΑ μετά από θεραπείες με βλαστοκύτταρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο στις ΗΠΑ μετά από θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, διαπιστώθηκε ότι 20 ασθενείς που έλαβαν προϊόντα από βλαστοκύτταρα ομφαλίου λώρου, προσβλή

medlabnews.gr iatrikanea

Συνεχώς αυξάνονται οι κλινικές στις ΗΠΑ που υπόσχονται θεραπείες με βλαστοκύτταρα για παθήσεις των αρθρώσεων, χρόνιο πόνο, ακόμη και κοροναϊό τώρα τελευταία, παρά τις προειδοποιήσεις του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, ότι τα βλαστοκύτταρα δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή για θεραπείες των παραπάνω ή άλλων νόσων.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, διαπιστώθηκε ότι 20 ασθενείς που έλαβαν προϊόντα από βλαστοκύτταρα ομφαλίου λώρου, προσβλήθηκαν από βακτηριακές λοιμώξεις.

Μάλιστα, για την επιβεβαίωση ότι οι λοιμώξεις προέρχονταν από τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) πραγματοποίησαν τεστ στειρότητας (από βακτήρια) σε κλειστά και ανοιγμένα φιαλίδια που περιείχαν τα παράγωγα των βλαστοκυττάρων και στη συνέχεια προχώρησαν σε αλληλούχιση του γονιδιώματος στα μικρόβια που βρέθηκαν τόσο στα φιαλίδια, όσο και τους ασθενείς.

Οι καλλιέργειες επιβεβαίωσαν την μόλυνση 20 ασθενών με μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο. Σύμφωνα με τη μελέτη οι 14 ασθενείς είχαν προσβληθεί από Ε. Coli και 7 από εντεροβακτήριο κλοάκη, και από αυτούς οι 19 χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι ασθενείς αυτοί, που είχαν μέση ηλικία τα 63 έτη, επιχειρούσαν θεραπείες με βλαστοκύτταρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τραυματισμούς, οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα και χρόνιο πόνο. Όσο για τα κλειστά φιαλίδια των παραγώγων των βλαστοκυττάρων στα 22 από τα 34 βρέθηκαν μέχρι και 16 είδη εντεροβακτηριδίων, πολλά από τα οποία εξαιρετικά ανθεκτικά στην αντιβίωση, όπως π.χ. ο πρωτέας.

Στους ασθενείς χορηγήθηκαν τα παράγωγα των βλαστοκυττάρων με ένεση στα γόνατα, τους ώμους ή ακόμη και την σπονδυλική στήλη, δύο πήραν το διάλυμα ενδοφλέβια, ενώ ένας σε μορφή ρινικού σπρέι. Οι ασθενείς εμφάνισαν τοπικές λοιμώξεις στο σημείο της ένεσης, παρουσίαζοντας σηπτική αρθρίτιδα, ενώ πέντε πήραν το φάρμακο ενδοφλέβια οπότε ανέπτυξαν μόλυνση στο αίμα, ενώ πέντε είχαν και τοπική και γενικευμένη λοίμωξη από τη μόλυνση στο αίμα. Και ενώ ο μέσος χρόνος νοσηλείας υπολογίστηκε σε 9 ημέρες, η νοσηλεία έφτασε μέχρι και 58 ημέρες. Όσο για το είδος των λοιμώξεων, δέκα ασθενείς παρουσίασαν λοίμωξη από πολλαπλά μικρόβια.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, χρειάζεται στείρα τεχνική για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από διάφορα εντεροβακτήρια. Αυτό που διαπιστώθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η μόλυνση στα φιαλίδια συνέβη μετά τη λήψη των βλαστοκυττάρων.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι ενώ έχει επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα των βλαστοκυττάρων στο αιμοποιητικό σύστημα, δεν έχει αποδειχθεί η θετική τους δράση στην αποκατάσταση των χόνδρων ή την επιδιόρθωση των αρθρώσεων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων