ΟΗΕ: Ο πόλεμος θα οδηγήσει σε πείνα χειρότερη από αυτή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΟΗΕ: Ο πόλεμος θα οδηγήσει σε πείνα χειρότερη από αυτή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (video)

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ έκανε ξεκάθαρο ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση

medlabnews.gr iatrikanea

Πρόσφατα  ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, απηύθυνε Δραματική προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες  καλώντας τους να βοηθήσουν περισσότερο οικονομικά τώρα προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο παγκόσμιας πείνας ή να υποστούν αργότερο μια ακόμη μεταναστευτική κρίση.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έκανε ξεκάθαρο ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ότι ο πόλεμος που διαρκεί ένα μήνα έχει μετατρέψει την Ουκρανία «από το καλάθι του κόσμου σε ψίχουλα». Όπως είπε ο ίδιος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το 50% των αγορών σιτηρών για τη διατροφή 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο προέρχεται από την Ουκρανία.

Ο Μπίσλι είπε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού, το 20% του καλαμποκιού και μεταξύ 75-90% του ηλιελαίου. Μόνο η Αίγυπτος και ο Λίβανος λαμβάνουν λίγο περισσότερο από το 80% των σιτηρών τους από την Ουκρανία.

Ο Μπίσλι επίσης είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πόλεμος ανάγκασε τους αγρότες της Ουκρανίας να μπουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου αντί να φροντίζουν τις καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια της περιόδου σποράς. Επιπλέον, οι αγρότες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν έλλειψη λιπασμάτων από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη συγκομιδή της Ουκρανίας κατά 50%.

Τόνισε, ότι ο πόλεμος θα δημιουργήσει «μια καταστροφή πάνω από μια καταστροφή» εάν συνεχιστεί, καθώς θα οδηγήσει σε λιμό, αποσταθεροποίηση χωρών και μαζικές μεταναστεύσεις. Ενώ πρόσθεσε ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε ως Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι να παίρνουμε τρόφιμα από πεινασμένα παιδιά για να τα δώσουμε σε άλλα πεινασμένα παιδιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος σήμερα πηγές της γαλλικής προεδρίας τόνιζαν ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσει ή να εξάγει αποθέματα σιταριού φέτος μετά τη ρωσική εισβολή.

Οι συνεχιζόμενες μάχες και η απώλεια αγροτικού εργατικού δυναμικού «καθιστούν οποιαδήποτε συγκομιδή και τη δυνατότητα σποράς [της επόμενης καλλιέργειας] εξαιρετικά δύσκολη», είπε η γαλλική κυβερνητική πηγή.

«Η Ουκρανία από μόνη της είναι κεντρική για την ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων», πρόσθεσε η πηγή.

Η ουκρανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές βασικών γεωργικών αγαθών —συμπεριλαμβανομένων σιταριού, καλαμποκιού, δημητριακών, αλατιού και κρέατος— σύμφωνα με ψήφισμα του υπουργικού συμβουλίου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ουκρανία βρισκόταν σε τροχιά για ένα έτος ρεκόρ εξαγωγών σιταριού πριν από την εισβολή, ενώ οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας επιβραδύνονταν, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει αύριο με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σχετικά με τα αποθέματα δημητριακών της χώρας, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι αρχές των ΗΠΑ παραμένουν «σε αυξημένη κινητοποίηση» για να ανταποκριθούν σε πιθανές ελλείψεις τροφίμων.


Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης είναι πλέον ορατός με άμεση συνέπεια την πρόκληση κοινωνικών εκρήξεων σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρώπη και ο γενικότερα οι πλούσιες δυτικές χώρες φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως μέσω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων λόγω των διαταραχών στην αγορά τροφίμων, θα πρέπει λοιπόν, παράλληλα με την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών, να συντονίσουν τη δράση τους ώστε να ενισχύσουν τις χώρες που επηρεάζονται σε πραγματικούς όρους αδυνατώντας να θρέψουν τους πληθυσμούς τους

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων