Γουργουλιάνης: Ο ιός γίνεται ενδημικός. Τι πρόκειται να ακολουθήσει το 4ο κύμα του κοροναϊού; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Ο ιός γίνεται ενδημικός. Τι πρόκειται να ακολουθήσει το 4ο κύμα του κοροναϊού;

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στα δια ζώσης μαθήματα στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Επιστρέφοντας, λοιπόν, στα δια ζώσης μαθήματα στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε, αρχικά, το πόσο σημαντικό είναι που οι φοιτητές γύρισαν στα έδρανα και δεν κάνουν πλέον μαθήματα μέσω τηλεργασίας, ενώ συνεχάρη τους νέους της ιατρικής που σε ποσοστό άνω του 80% έχουν εμβολιαστεί.


Εν συνεχεία, πέρασε σε ζητήματα πιο καθολικά, σχολιάζοντας το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο σαν χώρα απέναντι στον ιό, τονίζοντας για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, προκειμένου να μην υπάρξει αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας στο εγγύς μέλλον:

«Να μην υπάρχει κανένας ανεμβολίαστος. Αυτό είναι το σημαντικό. Θεωρώ ότι θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας τον χειμώνα, από άτομα που είναι πάνω από 60 χρόνων και επιμένουν να μην εμβολιάζονται». 

Έπειτα, του ζητήθηκε να σχολιάσει το πότε βλέπει να… ξεμπερδεύουμε με τον ιό. Η απάντησή του; Κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική- αν, βέβαια, μπορούμε να κάνουμε υπομονή μερικούς μήνες ακόμα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα και σε μια φάση, που, θα έλεγα, παρατηρείται μικρή μείωση πανελλαδικά.

Εκτιμώ ότι μετά το τέταρτο κύμα θα ακολουθήσει και ένα πέμπτο, ενδεχομένως με πιο «ήπια» χαρακτηριστικά, με την κατάσταση να αποφορτίζεται, θεωρώ, την προσεχή άνοιξη. 

Επιμένω, ωστόσο, πως αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί έντονα». 

Από τις αρχές του καλοκαιριού, ο κ. Γουργουλιάνης λέει πως ο ιός αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται ενδημικός, αν και το τέταρτο κύμα είναι εδώ κορύφωσε στα μέσα του Σεπτεμβρίου και από εκεί και μετά βρίσκεται σε ύφεση. Επίσης έχει εκτιμήσει ότι πάνω από το 30% του πληθυσμού έχει φυσική ανοσία από νόσηση (και ασυμπτωματική). Λαμβάνοντας υπόψη το 60% και πλέον του εμβολιασμού βρισκόμαστε σε ανοσία της αγέλης.

Και το κύμα που θα ακολουθήσει θα είναι ηπιότερο χωρίς να μπορεί να πιέσει περισσότερο το σύστημα. Άλλωστε έρχονται και τα φάρμακα να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο που δεν τα είχαμε πέρυσι. 

Διαβάστε επίσης

Γουργουλιάνης: Έχουν χτιστεί καριέρες με την υπερβολή των κρουσμάτων. Τον Σεπτέμβριο το τοίχος ανοσία

Γουργουλιάνης: Ακούγονται ακρότητες. Θάνατοι και διασωληνώσεις κρίνουν την πανδημία. Όχι τα κρούσματα (video)

Πώς δημιουργούνται οι μεταλλάξεις των ιών; Γιατί με αυτές φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας;


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων