Λέμε όχι στην τρομολαγνεία της πανδημίας. ΔΕΝ είναι κακά τα δεδομένα. Ο ιός γίνεται ενδημικός (καθημερινά επαληθευόμαστε) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λέμε όχι στην τρομολαγνεία της πανδημίας. ΔΕΝ είναι κακά τα δεδομένα. Ο ιός γίνεται ενδημικός (καθημερινά επαληθευόμαστε)

Το τελευταίο διάστημα ακούμε εξωφρενικά πράγματα. Η ενημέρωση του τρόμου έχει ξεφύγει.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea 


Φωνάζουμε από τον Ιούλιο Γιατί η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ μπορεί να συμβάλει στο τέλος της πανδημίας; Αυξάνουν τα κρούσματα μειώνονται οι βαριά νοσούντες και επιτέλους επιβεβαιωνόμαστε. 

Όλο αυτό το διάστημα ακούμε εξωφρενικά πράγματα. Η ενημέρωση του τρόμου έχει ξεφύγει. Δυστυχώς σε αυτήν την τρομολαγνεία συμβάλουν και πολλοί ειδικοί, που παρορμητικά βγαίνουν στα κανάλια και λένε εξωφρενικές χοντράδες. Και ο Έλληνας που έχει από πάντα την τάση να είναι και γιατρός και να συμβουλεύει και να δίνει μαντζούνια για θεραπεία όσο εύκολα δίνει και μια συνταγή ενός φαγητού, το τόσο που ακούει το παραλλάσσει και το κάνει τεράστιο. 

Το τελευταίο διάστημα λέγανε ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα για τα παιδιά που θα πάνε στα σχολεία. Όμως ο πρώτος απολογισμός των ειδικών, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για το αποτύπωμα της επιδημίας στον πληθυσμό των μαθητών είναι θετικός. Ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον που καταγραφόταν τον περασμένο Αύγουστο. 

«Ανασκοπώντας την επίπτωση των νέων κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, ανά Περιφερειακή ενότητα, βλέπουμε ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Αττική, όπου ξέρουμε ότι 61,2% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο στα παιδιά Δημοτικού όσο και στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου παρέμεινε σταθερά χαμηλός» εξήγησε πρόσφατα η καθηγήτρια παιδιατρικής κυρία Παπαευαγγέλου.

«Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού. Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής τους ζωής. Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και ότι ως γονείς, εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους και συμβάλουν στην διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους αλλά και στην ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα στις περιοχές με μικρό αριθμό εμβολιασμών οδηγούν αναπόφευκτα σε περισσότερες νοσηλείες. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ενώ στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό κάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται στο 69% με ήπια μείωση της τάξης του 3% την τελευταία εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη εκτινάσσεται πάνω από το 90%.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου αλλά και των αυξημένων αναγκών MEΘ σε άλλες παθήσεις εκτός κοροναϊού αποδόθηκαν τα μισά και πλέον κρεβάτια στις άλλες παθήσεις.

Ακούγοντας λοιπόν ότι υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδος πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πίεση υφίσταται αλλά στα μισά κρεβάτια που ήταν για κοροναϊό. Καλά κάνουν οι ειδικοί να ανησυχούν αλλά δεν χρειάζεται να σπέρνουν και τον πανικό. Αυτό θυμίζει παλαιότερα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι αυξήθηκαν οι θάνατοι στο Ισραήλ κατά 100%. Ψάχνοντας όμως καλύτερα τα νούμερα έβλεπες ότι από εκεί που είχαν ένα θάνατο από κοροναϊό οι θάνατοι έγιναν δύο (100% αύξηση). 

Η πανδημία βρίσκεται σχεδόν διεθνώς σε ύφεση. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που ελευθέρωσαν τα πάντα. Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με σχετική σταθερότητα ωστόσο στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφέρουν ειδικοί. 

Φοβούνται για την επιδείνωση λόγω του καιρού. Όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι σε σχέση με το 2020 φέτος έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων και ένα μεγάλο όπλο στην φαρέτρα των γιατρών τα μονοκλωνικά αντισώματα που έρχονται εντός των ημερών και στην Ελλάδα.

Σε σχέση με πέρυσι παρόλο που έχουμε πολλά κρούσματα, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των τεστ που γίνονται ΔΕΝ υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι μεταδοτικότερη αλλά λιγότερο θανατηφόρα σε σχέση με την μετάλλαξη ΑΛΦΑ (της περιόδου Μάρτιος 2020 με Φεβρουάριο 2021).

Η πανδημία του Covid-19 φαίνεται να τελειώνει. 

Απλά χρειάζεται λίγο ακόμα προσοχή για να μην συμβεί αυτό που φοβάται κάθε γιατρός, που έχει δώσει στον ασθενή την κατάλληλη αντιβίωση, ο πυρετός πέφτει και ο ασθενής θεωρώντας ότι όλα πήγαν καλά την σταματά και δεν ακολουθεί τις οδηγίες, που ήταν για μεγαλύτερο διάστημα. Αποτέλεσμα να επανέλθει ο πυρετός. 

Κάτι που έχει συμβεί σήμερα. Δηλαδή το λάθος μήνυμα ότι οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανένα φόβο, δεν αρρωσταίνουν δεν κινδυνεύουν, η επιβράβευση των νέων με 150Ευρώ οδήγησε σε μία χαλαρότητα άνευ προηγουμένου. Όπως δε είπε ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης οδηγούμαστε στο παράδοξο, λόγο αυτού του κλίματος, οι εμβολιασμένοι να κολλάνε τους ανεμβολίαστους.

Και τα εμβόλια αλλά και η Φυσική Ανοσία που μπορεί να φτάνει και το 30 με 40% πια θα δώσουν σύντομα την απάντηση στην πανδημία. Δεν χρειάζεται φόβος ούτε από τους διοικούντες που αγωνιούν να μην τους σκάσει άλλη βόμβα στα χέρια (όπως πέρυσι), και έχουν φτάσει να "φυσάνε και τη γιαούρτη", ούτε όμως και από αυτούς που λένε δεν υπάρχει κοροναϊός και όλα είναι μια συνωμοσία οπότε κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Σε ότι αφορά το ζήτημα των μεταλλάξεων ο Καθηγητής Γουργουλιάνης κάνει λόγο για «άχρηστη κουβέντα» και προσθέτει: «Είναι σημαντικό οι επίσημοι φορείς να μετρούν τις μεταλλάξεις, να καταγράφουν και από τις μεταλλάξεις να παρακολουθούν την πορεία του ιού εάν αυτή είναι βάσει σχεδίου. Bάσει σχεδίου σημαίνει εάν ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος, κάτι που βλέπουμε τώρα… Τη μετάλλαξη Δέλτα δεν την λες και κακή μετάλλαξη. Παράλληλα, θέλω να πω ότι δεν βλέπω πιθανότητα για μια μετάλλαξη περισσότερο θανατηφόρα».

«Από εδώ και στο εξής θα έχουμε δύο ή τρία ακόμη ήπια κύματα. Θα σέρνεται ο ιός για μεγάλο διάστημα. Και το «κύμα» στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα διαρκεί καιρό αν αναλογιστεί κανείς ότι εισήλθαμε σε αυτό στις αρχές Αυγούστου. Είναι όμως ήπιο», παρατήρησε.

Σχηματικά αναφέρει πως «η πορεία που έχουμε είναι σαν αυτήν που ακολουθεί την πτώση μιας μεγάλης πέτρας στη θάλασσα. Στην αρχή δημιουργείται ένα μεγάλο κύμα, μετά ένα μικρότερο και στη συνέχεια άλλο ακόμη μικρότερο έως ότου εξαντληθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξαντλούνται οι πανδημίες και τι σημαίνει εξάντληση… Ο ιός θα μείνει μαζί μας και θα γίνει ενδημικός, δηλαδή κάθε χρόνο θα έχουμε χαμηλό αριθμό περιστατικών».


Λίγο προσοχή από όλους και τελειώσαμε. 

Λίγοι μήνες έμειναν

Διαβάστε επίσης

Γουργουλιάνης: Έχουν χτιστεί καριέρες με την υπερβολή των κρουσμάτων. Τον Σεπτέμβριο το τοίχος ανοσία

Γουργουλιάνης: Ακούγονται ακρότητες. Θάνατοι και διασωληνώσεις κρίνουν την πανδημία. Όχι τα κρούσματα (video)

Πώς δημιουργούνται οι μεταλλάξεις των ιών; Γιατί με αυτές φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας;



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων