medlabnews.gr iatrikanea
Από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία του Βουκουρεστίου δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή προς το κοινό με τίτλο «Κραυγή απόγνωσης». Ανάμεσα στα πολλά που έλεγαν στους συμπατριώτες τους οι γιατροί σημείωναν και τα εξής: «Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποκαλύπτουν την αποτυχία στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρών και πληθυσμού. Είμαστε απελπισμένοι γιατί καθημερινά χάνουμε εκατοντάδες ασθενείς που πεθαίνουν. Είμαστε απελπισμένοι, γιατί, δυστυχώς, έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω… Δεν έχω εμβολιαστεί”».Στην πραγματικότητα, στην παρούσα φάση η Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται μόνο μια στροφή νωρίτερα από την Ρουμανία όχι μόνο στα πολλά κρούσματα του κορονοϊού – σε αυτή τη φάση μάλιστα τα δικά μας είναι πιο υψηλά – αλλά και στον τρόπο που ετοιμάζεται όπως διαφαίνεται να «διαχειριστεί» την ομάδα των ανεμβολίαστων. Για παράδειγμα, η επίδειξη αρνητικού rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στην Ρουμανία, ακούγεται ότι είναι σχεδόν έτοιμο να ενεργοποιηθεί κι εδώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα στη χώρα των 19.000.000 κατοίκων, έπεσαν γύρω στα 5000 ημερησίως όμως οι θάνατοι είναι καθημερινά εδώ και σχεδόν δυο μήνες, εκατοντάδες – από 300 έως και 600 ημερησίως. Η Ελλάδα με τον μισό πληθυσμό της Ρουμανίας καταγράφει πια 8.000 κρούσματα ημερησίως αλλά οι θάνατοι δεν ξεπερνάνε τους 70. Η διαφορά είναι μάλλον χαοτική.
Η 12η Οκτωβρίου ήταν μια μαύρη ημέρα για την Ρουμανία. Μέσα σε διάστημα 24 ωρών σημειώθηκαν 19.000 νέες μολύνσεις και 574 θάνατοι. Οι συνολικοί θάνατοι από την αρχή της πανδημίας αγγίζουν τους 90.000. Το επίπεδο εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλό, μόλις στο 35%, την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 74%. Στην ουσία, η Ρουμανία πρωτοστατεί αρνητικά και με διαφορά σε αυτό το πέμπτο πανδημικό κύμα που «τσακίζει» τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Στα μέσα του περασμένου μήνα, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας η κυβέρνηση προχώρησε στην καθολική υποχρεωτική χρήση της μάσκας, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ενώ ο εμβολιασμός έγινε απαραίτητος για την είσοδο σε μια σειρά από δραστηριότητες και σημεία που αυξάνονται συνεχώς- γυμναστήριο, σινεμά, εμπορικά κέντρα.
Λίγες ημέρες αργότερα οι εικόνες της χώρας που άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω έγιναν ακόμα πιο δραματικές με τους γιατρούς στην πόλη Buzau, βόρεια του Βουκουρεστίου, να ζητούν από τους ασθενείς να παραμείνουν στα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ του νοσοκομείου για να τους παρέχουν εκεί οξυγόνο λόγω έλλειψης κλινών.
Όπως περιέγραφε ένας συγγενής ασθενή στο ρουμανικό δίκτυο Stirile Pro Tv: «Έχουμε κάποιον από χθες από τη 01:00 το βράδυ στο αυτοκίνητο και η νοσοκόμα μας εξήγησε πώς να χρησιμοποιήσουμε τη φιάλη οξυγόνου, επειδή έχουν πολύ κόσμο στο νοσοκομείο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Υπάρχει μεγάλη πίεση, υπάρχουν δύο νοσοκόμες για 70 ασθενείς».
Με τη σειρά τους οι γιατροί λένε πως μερικά περιστατικά φτάνουν έχοντας μόνο 50% κορεσμό οξυγόνου, όταν πια οι πνεύμονές τους έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη.
Μια Ελληνίδα που ζει στη χώρα και σπουδάζει ιατρική κάνοντας την πρακτική της σε κεντρικό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου μετέφερε την εικόνα που βλέπει καθημερινά στα νοσοκομεία και τους δρόμους της πόλης. Η ίδια προτίμησε να μιλήσει ανώνυμα (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση του Newsbeast). Άλλωστε, σύμφωνα και με την ίδια το αυστηρό κλίμα εντός της χώρας και η λογική «τα εν οίκω μη εν δήμω» είναι ένα κατάλοιπο που έχει μένει σε ένα βαθμό, στη χώρα η οποία επί 24 χρόνια έζησε σε δικτατορικό καθεστώς.
«Σπουδάζω ιατρική στο Βουκουρέστι κάνοντας πρακτική άσκηση στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Η σχολή είναι δίπλα στο νοσοκομείο ενώ οι φοιτητές επισκεπτόμαστε και άλλα δύο νοσοκομεία, σε σταθερό ρυθμό. Στην Ρουμανία έγινε την άνοιξη του 2020 ένα lockdown, το οποίο διήρκησε το πολύ δύο μήνες. Δεν ήταν ένα πολύ αυστηρό lockdown. Έκτοτε, δεν ξαναπήραν για πολύ καιρό μέτρα. Τα lockdown που έκανε η Ελλάδα με όλα τα μαγαζιά κλειστά για παράδειγμα, εδώ δεν τα είδαμε επί σειρά μηνών.
Μετά από εκείνο το lockdown όλα ήταν ελεύθερα. Ανεξέλεγκτα θα έλεγα. Θυμάμαι το διάστημα μετά τα περασμένα Χριστούγεννα, Ιανουάριο και Φεβρουάριο όπου τα clubs ήταν ανοιχτά όλες τις ημέρες και μέχρι αργά πριν καν ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Βέβαια, και στα δικά μας lockdown έβλεπες όλα τα νότια προάστια να κάνουν μπάνιο στο Καβούρι, όμως η ουσία των μέτρων ήταν πολύ πιο αυστηρή στην Ελλάδα.
Κάποια στιγμή, άρχισαν να συζητούν μήπως η εστίαση είναι ανοιχτή μόνο για τους εξωτερικούς χώρους αλλά δεδομένου ότι εδώ ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς, το εγκατέλειψαν σαν σκέψη. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα πολύ σκληρά μέτρα πάρθηκαν εδώ και ένα μήνα, μετά από 2 χρόνια πανδημίας».
Η Ρουμανία στο επίκεντρο του πέμπτου κύματος και το σπρώξιμο των ανεμβολίαστων στο περιθώριο
Η μεγάλη κρίση αυτού του κύματος, ξεκίνησε να είναι εμφανής προς τα τέλη Οκτώβρη. Η πόρτα για τους ανεμβολίαστους είχε αρχίσει να κλείνει από τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Τώρα σε ένα μεγάλο σουπερμάρκετ σε εμπορικό κέντρο δεν μπορείς να μπεις αν δεν έχεις κάνει το εμβόλιο. Και να σημειώσω ότι οι Ρουμάνοι είναι συνέχεια στο σούπερ μάρκετ. Όταν απαγόρευσαν την είσοδο και στα super market αρχίσαμε να βλέπουμε ξαφνικά 300.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Μετά άρχισαν να πέφτουν πάλι. Συχνά, οι ανεμβολίαστοι ξεσπούν με αυτούς τους περιορισμούς. Σε ένα περιστατικό όπου ήμουν μπροστά και αρνήθηκαν την είσοδο στο σούπερ μάρκετ σε μια ανεμβολίαστη γυναίκα, αυτή έκανε μια τρομακτική φασαρία, ήταν σε ντελίριο.
Στα εστιατόρια, μέσα και έξω, πια, κάθονται μόνο οι εμβολιασμένοι. Τα παιδιά κάτω των 11 ετών τα οποία δεν έχουν δικαίωμα εμβολιασμού κυκλοφορούν ελεύθερα παντού. Εδώ και δύο εβδομάδες έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η απαγόρευση ήταν στα μεσάνυχτα. Τα πάντα κλείνουν στις 21.00. Οι εμβολιασμένοι μπορούν όμως να κυκλοφορούν μετά από αυτή την ώρα έξω στο δρόμο ή να επισκέπτονται κάποιον φίλο. Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να περάσουν την πόρτα του σπιτιού τους για πουθενά.
Στη σχολή, όταν άρχισε το πανεπιστημιακό έτος μας έδωσαν περιθώριο το πολύ μέχρι τέλος Οκτωβρίου να έχουμε εμβολιαστεί όλοι. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές προσέρχονται με rapid test.
Την ίδια στιγμή, η αστυνόμευση είναι πολύ έντονη, κάθε 100-150 μέτρα βλέπεις και ένα περιπολικό. Δεν υπάρχει περιθώριο ανυπακοής. Αν πιαστείς να έχεις παραβεί την οδηγία έχεις πρόβλημα. Όσο για τα τεστ για τον κορονοϊό, τα οποία πρέπει να επιδεικνύουν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ ακριβά- τα pcr κοστίζουν € 50 και τα απλά self test κοστίζουν € 50 η τριάδα. Παρόλα, αν θες μπορείς να τα κάνεις δωρεάν στο νοσοκομείο»
Ο πανικός στα νοσοκομεία και οι πολίτες που εγκαταλείπουν την υγεία τους
«Στα μέσα του Οκτωβρίου όταν και τα κρούσματα άρχισαν να χτυπούν νούμερα όπως 17.000 και 19.000 στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας γινόταν πανικός. Στο νοσοκομείο που κάνω εγώ την πρακτική μου, όλες οι κλινικές έχουν γίνει covid, ενώ έξω από το νοσοκομείο έχουν στήσει σκηνές. Την ημέρα με τα 17.000 κρούσματα οι γιατροί στο συμβούλιο του νοσοκομείου έλεγαν πως ακόμα δεν έχουμε δει την κατάσταση να εκτροχιάζεται. Περιμένουν πως όλοι αυτοί οι ανεμβολίαστοι θα πιέσουν κι άλλο σε τρομερό βαθμό στο σύστημα υγείας. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για έναν πανικό… καλοκουρδισμένο. Η δουλειά γίνεται, αλλά γιατροί και νοσηλευτές είναι απίστευτα γρήγοροι και αποφασιστικοί.
»Κι ενώ οι γιατροί στην Ρουμανία είναι πολύ καλοί και έχουν διεθνή φήμη τα δημόσια νοσοκομεία όπου εργάζονται έχουν σημαντική ελλείψεις σε υποδομές. Οι εικόνες με μπουκάλες οξυγόνου έξω από αυτοκίνητα, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου, έδειχναν τι συμβαίνει σε μια επαρχιακή πόλη με μικρό νοσοκομείο. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι αρκετές από τις περιπτώσεις που βλέπουμε στα πανεπιστήμια όπου κάνουμε πρακτική οι φοιτητές είναι meta ή long covid περιστατικά. Άνθρωποι ανεμβολίαστοι δηλαδή που έχουν περάσει τον κορονοϊό και συνεχίζουν να έχουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα».
Άρνηση για το εμβόλιο, για την επιστήμη, για τη διασωλήνωση «Οι Ρουμάνοι δεν προσέχουν και πολύ την υγεία τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι φορείς του covid αλλά έρχονται αργά στο νοσοκομείο. Ούτε και τεστ κάνουν εύκολα για να διαπιστώσουν αν όντως έχουν κορονοϊό. Επίσης σημειώνονται και αρκετά περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης.
»Για πολύ καιρό ανακοίνωναν λίγα κρούσματα κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί έβλεπες μέσα από τα διαθέσιμα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός κινούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί ο εμβολιασμός ήταν εξ αρχής ανοιχτός για όλους- μικρούς, μεγάλους, όλες οι ηλικίες, ακόμα και για αυτούς που δεν είναι Ρουμάνοι αλλά μένουν στη χώρα είτε γιατί σπουδάζουν είτε γιατί εργάζονται. Στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος προσερχόσουν με ραντεβού, σύντομα το άλλαξαν και αυτό. Μπορείς δηλαδή οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να μπεις σε ένα νοσοκομείο και να κάνεις όποιο εμβόλιο προτιμάς.
Προσωπικά έχω κολλήσει covid δύο φορές. Τη μια φορά σε διακοπές μου στην Πάρο, όταν ακόμα δεν είχαμε το εμβόλιο. Μετά, σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών κόλλησα και εδώ στη Ρουμανία. Έχω κάνει φυσικά το εμβόλιο και ετοιμάζομαι για την τρίτη δόση.
Όσο για το λόγο που η πίστη στο εμβόλιο είναι τόσο χαμηλή στην Ρουμανία, πολλοί πιστεύουν ότι τo καθεστώς του Τσαουσέσκου έχει αφήσει κατάλοιπα στο λαό. Οι πολίτες έχουν αυτή την αίσθηση ότι κάποιος συνωμοτεί εναντίον τους, ότι θέλουν να τους εξοντώσουν. Η αίσθηση της συνωμοσιολογίας δεν είναι ισχυρή μόνο απέναντι στο εμβόλιο. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στην επιστήμη γενικώς.
Όχι ότι στην Ελλάδα είναι καλύτερα τα πράγματα. Η θρησκοληψία μας “κονταροχτυπιέται” άνετα με την εδώ συνωμοσιολογία. Από ανθρώπους που ξέρω, στον στενό φιλικό μου κύκλο στην πατρίδα, έχω ακούσει πράγματα όπως: “η Παναγία κλαίει που κάνουμε το εμβόλιο” ή “μπαίνει ο σατανάς μέσα σου με το εμβόλιο”. Και αυτά από νέους ανθρώπους, συνομήλικους μου, μόλις 25 χρονών».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου