Tα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η ΕΕΑΙ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Tα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η ΕΕΑΙ

Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο, με τίτλο: «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ: Μύθος & Πραγματικότητα».

medlabnews.gr iatrikanea 

Μια σημαντική μελέτη, με επιστημονικά δεδομένα ετών, που αποδεικνύουν την ασφάλεια των φαρμάκων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στην υβριδική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο, με τίτλο: «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ: Μύθος & Πραγματικότητα».

 

Σύμφωνα με την κεντρική ανακοίνωση της Ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από τον χώρο της αναπαραγωγικής υγείας και της ιατρικής, τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δε σχετίζονται με τον μεγάλο φόβο των γυναικών για την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού μετά τη χρήση τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που είχε διάρκεια σχεδόν τριών δεκαετιών, έρχονται, και επισήμως, να απενοχοποιήσουν τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σχετικά με την πρόκληση καρκίνου του μαστού, ενθαρρύνοντας τις υπογόνιμες γυναίκες να επιδιώξουν το όνειρο της μητρότητας, χωρίς αναστολές και προβληματισμούς πλέον.

Η έρευνα του Fetal Medicine Foundation του King΄s College του Λονδίνου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της επιστημονικής Ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σε συνεργασία με την Immune Recognition Ι.Κ.Ε., spinoff Εταιρεία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, και με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική. Η σημαντική Ημερίδα τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας.

Τα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα παρακολούθησαν και συζήτησαν δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά, γιατροί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με συμμετοχή γυναικολόγων και ογκολόγων από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η έρευνα του King’s College, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility το 2021 και συμπεριέλαβε τελικώς 20 μελέτες (από τις συνολικά 4.148 που εξετάστηκαν για να ενταχθούν), ανέλυσε τα δεδομένα 1,7 εκατομμυρίων γυναικών από 15 χώρες, σε διάστημα 27,1 ετών μετά από τις θεραπείες που έλαβαν. Είναι η μεγαλύτερη μετά-ανάλυση μελετών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε αυτόν τον τομέα, τόσο σε διάρκεια παρακολούθησης, όσο και σε δείγμα γυναικών που συμμετείχαν. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα, η εμφάνιση καρκίνου του μαστού στην κατηγορία των γυναικών που είχαν λάβει αγωγή δε διαφέρει από αυτή του γενικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Ημερίδα, αφού παρουσίασαν τα δεδομένα, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική σύνδεση μεταξύ της φαρμακευτικής διέγερσης που λαμβάνουν οι γυναίκες προκειμένου να προχωρήσουν σε θεραπείες υπογονιμότητας και της εμφάνισης καρκίνου στο μαστό στο μέλλον.

Ο Ιπποκράτης Σαρρής, Διευθυντής της Κλινικής King's Fertility και Επίτιμος Αναπληρωτής Καθηγητής του  King's College London, επεσήμανε ότι: "Οι γυναίκες οι οποίες είναι κάτω των 50 ετών και κάνουν ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα ή προγεστερόνη, είτε για λόγους υπογονιμότητας, είτε εξαιτίας πρόωρης εμμηνόπαυσης, δεν έχουν λόγους να ανησυχούν. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση τους δεν αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού".

Ο Yusuf Beebeejaun, Ερευνητής και Κλινικός Γιατρός της Κλινικής Kings Fertility και του King's College London, δήλωσε πως: Aυτή η ανάλυση όχι μόνο περιλαμβάνει 1,7 εκατ. γυναίκες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συμπεριελήφθησαν γυναίκες από 15 διαφορετικές χώρες του κόσμου! Το γεγονός αυτό κάνει τα ευρήματα πιο γενικευμένα και πολύ αξιόπιστα. Αφορά τόσο τις Ελληνίδες, όσο και όλες τις γυναίκες, όπου και αν κατοικούν, όποια θεραπεία ωοθηκικής διέγερσης και αν έχουν χρησιμοποιήσει”.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Πάντος δήλωσε ότι: "Η μελέτη αυτή μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στον χρόνιο φόβο των γυναικών σε σχέση με την εμφάνιση καρκίνου, μετά τη χρήση φαρμάκων για εξωσωματική", αλλά επιπλέον διευκρίνισε πως “Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πανάκεια και πρέπει να αποτελεί την τελευταία λύση που θα προτείνει ο γιατρός, αφού εξετάσει το ζευγάρι και εξατομικεύσει τη θεραπεία", τονίζοντας ότι “Είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να προσέρχεται εγκαίρως στους γιατρούς!".

Όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, μέλος της ΕΕΑΙ και επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΡΗΤΗΣ: "Ήρθε η ώρα να φύγει ‘το πέπλο του φόβου’ από τις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το πέπλο αυτό σηκώνει η μεγαλύτερη σε διάρκεια, αλλά και αριθμό περιστατικών, μελέτη πάνω στο αντικείμενο, που προέρχεται από τα έγκυρα χείλη του διεθνούς φήμης Καθηγητή Νικολαΐδη. Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγηθείσες και να να βάλει μια για πάντα τέλος στον αστικό μύθο περί καρκινογένεσης, ο οποίος περιβάλλει τη χρήση των φαρμάκων εξωσωματικής. Οι διαδικασίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον αποτελεσματικές αλλά και ασφαλείς!".

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής Ημερίδας, ο πατέρας της εμβρυομητρικής και παγκοσμίου φήμης Καθηγητής, Κύπρος Νικολαΐδης, βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την προσφορά του στην ιατρική, την εκπαίδευση και την έρευνα. Άλλωστε και η έρευνα που αναλύθηκε ήταν από το Ινστιτούτο του στο King's College, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με την κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ: "Με χαρά ανακοινώνω τη συνεργασία μου με τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο και την κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ! Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε κοινό πρόγραμμα για την πρόγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση, πριν καν επιτευχθεί η κυοφορία".

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων