Ανατροπή. Δεν γλιτώνει την μόλυνση από Ομικρον όποιος έχει κάνει 4η δόση. Δείτε τα σημαντικά στοιχεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ανατροπή. Δεν γλιτώνει την μόλυνση από Ομικρον όποιος έχει κάνει 4η δόση. Δείτε τα σημαντικά στοιχεία

Πώς αντέδρασε ο οργανισμός των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω στους οποίους χορηγήθηκε η τέταρτη δόση.

medlabnews.gr iatrikanea 

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid ή αλλιώς “δεύτερη αναμνηστική”, ενισχύει μεν τα αντισώματα κατά 5 φορές μέσα σε μία εβδομάδα, όμως αυτό δεν εμποδίζει την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές Αμερικής και Ευρώπης, αλλά και πολλά κράτη, να εγκρίνουν τη χορήγησή της τέταρτης αναμνηστικής δόσης μόνο για την περαιτέρω προστασία των πολύ ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στην απόφαση να δώσουν “πράσινο φως” για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 σε ευπαθείς πληθυσμούς, προχωρούν ολοένα και περισσότερα κράτη – μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για όφελος στον ευρύ πληθυσμό απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, αλλά και απέναντι στις υποπαραλλαγές της, όπως είναι το νέο στέλεχος Όμικρον 1.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ισραήλ υποδεικνύουν πως η τέταρτη δόση -είτε του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είτε της Moderna- μπορεί μεν να προκαλέσει αύξηση των αντισωμάτων (περισσότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν μετά την τρίτη δόση), όμως, αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να αποτρέψει τον πρωτοφανή αριθμό λοιμώξεων που προκαλούνται παγκοσμίως από την παραλλαγή Όμικρον.

Έτσι, με δεδομένο πως οι αναμνηστικές (τρίτες) δόσεις έχει αποδειχθεί πως εμποδίζουν το 70 έως 75% των ανθρώπων να εμφανίσουν βαριά συμπτώματα Covid-19, οι επιστήμονες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι αρκετό για την προστασία των πολιτών, αλλά και των συστημάτων υγείας.

Τέταρτη δόση: Αυξάνει περαιτέρω τα αντισώματα, αλλά δεν προστατεύει από τη μόλυνση Όμικρον Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ ξεκίνησε την πειραματική χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 σε υγιείς ανθρώπους, πριν χορηγηθεί ως ενισχυτική δόση σε ευπαθείς ομάδες.

Η Δρ Gili Regev-Yochay, διευθύντρια του της Μονάδας Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων του Ιατρικού Κέντρου Sheba του Ισραήλ ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, πως τα αποτελέσματα της Ισραηλινής μελέτης βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, αλλά δίνονται στη δημοσιότητα καθώς οι επιστήμονες κατανοούν την επείγουσα ανάγκη του κοινού να μάθει όλες τις δυνατές πληροφορίες για την χορήγηση της τέταρτης δόσης:

«Παρακολουθούμε το εμβόλιο της Pfizer εδώ και δύο εβδομάδες, και το εμβόλιο της Moderna μόνο για μία εβδομάδα. Βλέπουμε, πως το εμβόλιο της Pfizer χορηγούμενο ως τέταρτη δόση, μετά από δύο εβδομάδες προκαλεί μια πολύ σημαντική ενίσχυση ή αύξηση στον αριθμό των αντισωμάτων και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Είναι και λίγο υψηλότερη από την αύξηση που είχαμε μετά την τρίτη δόση», ανέφερε η ίδια προσθέτοντας: “Ωστόσο, μάλλον αυτό δεν είναι αρκετό για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της Όμικρον”.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 154 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στους οποίους χορηγήθηκε η τέταρτη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech, και 120 στους οποίους χορηγήθηκε τέταρτη δόση από το εμβόλιο της εταιρείας Moderna. Επίσης, στη μελέτη συμπεριλήφθηκε και μια ομάδα ελέγχου εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη που δεν έλαβε τέταρτη δόση.

Οι ερευνητές παρότι είδαν αύξηση στα αντισώματα μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν την τέταρτη δόση του εμβολίου, το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία από τη μόλυνση που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον, όπως παρατήρησαν: «είναι πιθανόν πολύ υψηλό για το εμβόλιο, ακόμα κι αν είναι αποδεδειγμένα ένα καλό εμβόλιο».

Από την άλλη μεριά, εντοπίστηκαν ελαφρώς λιγότερες μολύνσεις μεταξύ αυτών που έκαναν το εμβόλιο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά σε όχι τόσο μεγάλο ποσοστό, το οποίο να δικαιολογεί την χορήγηση του εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό.

Να σημειωθεί, επίσης, πως δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών που έλαβαν τη τέταρτη δόση Pfizer/BioNTech και αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna.

Η Καθηγήτρια Regev-Yochay, κατέληξε: «Νομίζω ότι η απόφαση να δοθεί έγκριση για το τέταρτο εμβόλιο στους ευάλωτους πληθυσμούς είναι μάλλον σωστή. Μπορεί να προσφέρει ένα μικρό όφελος, αλλά μάλλον όχι αρκετό για να υποστηρίξει την απόφαση να δοθεί σε όλο τον πληθυσμό».

Θα χρειαστούμε νέο εμβόλιο ενάντια στην Όμικρον;

Η εταιρείες Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν πως πραγματοποιούν ήδη μελέτες για την παρασκευή εμβολίου ειδικά προσαρμοσμένου στην παραλλαγή Όμικρον, το οποίο μπορεί να είναι έτοιμο για διανομή, τον Μάρτιο του 2022.

Τον ίδιο προβληματισμό είχαν αντιμετωπίσει οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων και με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, όπως η Delta και η Beta. Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna ωστόσο, δουλεύοντας πάνω στην ανάπτυξη νέων τροποποιημένων εμβολίων διαπίστωσαν πως οι τρέχουσες “φόρμουλες” παρείχαν εξίσου μεγάλη προστασία.

Μπορεί να χρειαστεί ή να μην χρειαστεί να υπάρξει ένα νέο εμβόλιο προσαρμοσμένο στις νέες παραλλαγές που θα εμφανιστούν στο μέλλον, δήλωσε ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ , ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις για το εάν θα χρειαστούμε τελικά νέο εμβόλιο για την Όμικρον, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Οι επιστήμονες, ωστόσο, συγκεντρώνουν δεδομένα που δείχνουν ότι μάλλον η Όμικρον δεν δημιουργεί τόσο σοβαρή μόλυνση. Αν αυτό πράγματι ισχύει, τα τρέχοντα εμβόλια με τις ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ένα ποσοστό προστασίας στη σοβαρή νόσο από την Όμικρον, οπότε είναι πιθανό να μην χρειαστούμε ένα ειδικό εμβόλιο για το Όμικρον. Όμως, αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί».

Οι επιστήμονες φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως από τη στιγμή που τα εμβόλια παράγουν αντισώματα από Β-κύτταρα τα οποία καταφέρνουν να προσαρμοστούν στις παραλλαγές, πιθανότατα δεν θα χρειαστούν νέα εμβόλια.

«Γνωρίζουμε ότι τα Τ κύτταρα που παράγονται από το εμβόλιο εξακολουθούν να λειτουργούν κατά της Όμικρον και επίσης τα Β κύτταρα προσαρμόζουν τα νέα αντισώματα που παράγουν για να λειτουργήσουν ενάντια σε παραλλαγές», αναφέρουν συγκεκριμένα οι ερευνητές.

Τέλος, τα εμβόλια,  δεν είναι το μόνο όπλο μας κατά της Όμικρον. Τα αντι-ιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν προστεθεί στην επιστημονική φαρέτρα και μπορούν επίσης να αποτρέψουν την δυσμενή εξέλιξη των σοβαρών λοιμώξεων.

Ο καθηγητής Μανωλόπουλος για την 4η δόση

Στους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί δεν συστήνουν, ως τώρα, την 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού σε νεότερα άτομα στάθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Οι μελέτες δεν δείχνουν να υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση της ανοσίας με την τέταρτη εμβολιαστική δόση στα νεότερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις», εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπάρχει ένα όριο όταν ο οργανισμός δημιουργεί καλή ανοσία είπε ο κ. Μανωλόπουλος, εξηγώντας πως δεν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι παραπάνω για να την αυξήσει.

Το ζητούμενο περνώντας στο επόμενος στάδιο, όπως ανέφερε ο καθηγητής, είναι να προστεθούν στα εμβόλια ορισμένα χαρακτηριστικά όπως παροχή μακρύτερης σε διάρκεια ανοσίας και ανθεκτικότητα στις μεταλλάξεις.

Σύσταση να εμβολιαστούν οι άνω των 60

Υπενθυμίζεται οτι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε σύσταση προκειμένου οι πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση. Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακή ομάδα.

Έτσι, μετά τους άνω των 80 ετών, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους πολίτες 70-79 ετών και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών.

Οι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης του εμβολίου είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο- Pfizer ή Moderna- σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών μετά την τρίτη δόση. Δεν προτείνεται τέταρτη δόση σε άτομα που νόσησαν μετά την πρώτη αναμνηστική.

Ήδη, από τις 20 Ιανουαρίου, η τέταρτη δόση του εμβολίου χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες. Για τη συγκεκριμένη ομάδα, ο εμβολιασμός γίνεται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και παιδιά 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως και εκείνα με ανοσοκαταστολή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Αυτά τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων