medlabnews.gr iatrikanea
Την άποψη ότι η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, εξέφρασε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο. Τόνισε ότι είναι μεγάλη η διαφορά στο να μολυνθεί το 20% από το 40% του πληθυσμού με την Όμικρον, κυρίως για να αντέξουν τα νοσοκομεία και επανέλαβε ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα νοσήσουν σοβαρά
Το 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την πανδημία του νέου κοροναϊού, αλλά είναι «λάθος να λέμε ότι με την Όμικρον νοσείς σαν απλό κρυολόγημα. Είναι παραπλανητικό», προειδοποίησε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και μόνιμος επιστήμονας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai.
Όπως είπε ο κ. Πρασσάς μιλώντας σήμερα, Κυριακή στο OPEN, η μετάλλαξη Όμικρον σε 4-5 εβδομάδες δημιουργεί «τσουνάμι» μολύνσεων που όμως υποχωρεί γρήγορα. Ευτυχώς, δίνει το 1/3 των νοσηλειών που δίνει η Δέλτα, συνέχισε ο ίδιος.
Τόνισε, ότι η προστασία απέναντι στην Όμικρον είναι πάρα πολύ υψηλή και δεν ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής νόσησης, αρκεί το «θύμα» να είναι εμβολιασμένο.
Όπως διαμήνυσε ο κ. Πρασσάς, «αν ήταν εμβολιασμένοι όλοι στην Ελλάδα, αντί για 600 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα ήταν 100».
Ξεκαθάρισε ότι αν νοσήσουν συγχρόνως όλοι οι ανεμβολίαστοι, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στις ΜΕΘ. «Θα είναι έξτρα πίεση στο ήδη κουρασμένο προσωπικό» του ΕΣΥ υπογράμμισε.
Κατά την άποψή του, είναι μεγάλος ο σκόπελος που έχει μπροστά η Ελλάδα. Επανέλαβε ότι είναι μεγάλη η διαφορά στο να μολυνθεί το 20% από το 40% του πληθυσμού με την Όμικρον, κυρίως για να αντέξουν τα νοσοκομεία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η καλύτερη «ασπίδα» για το ΕΣΥ είναι τα εμβόλια, σημείωσε ο κ. Πρασσάς.
Ερωτηθείς για την υβριδική νόσο γρίπης και κοροναϊού που εμφανίστηκε στο Ισραήλ, τη Florona, ο κ. Πρασσάς δήλωσε ότι υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί στην Ελλάδα, αλλά ακόμη είναι μικρή η πιθανότητα. «Η Ελλάδα πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει την Όμικρον που θα φέρει τσουνάμι μολύνσεων. Και δεν ξέρουμε αν θα αντέξει το ΕΣΥ», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο κ. Πρασσάς χαρακτήρισε λογικό να μειωθούν οι επαφές των παιδιών, καθώς παραμένουν ανεμβολίαστα. Αν και είναι δύσκολη απόφαση, ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να καθυστερήσει για 1-2 εβδομάδες.
Επίσης, θα έπρεπε να κλείσουν μεγάλα κέντρα διασκέδασης και χώροι που συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, είπε ο κ. Πρασσάς και εξήγησε ότι «επιλογές που δεν παίρνεις νωρίτερα, θα τις πάρεις αργότερα με μεγαλύτερο κόστος».
«Μπροστά μας βλέπουμε έναν σκόπελο, αλλά μετά τα πράγματα ηρεμούν. Αφού αποκτήσουμε όλοι ανοσία, θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα», απάντησε τέλος ο κ. Πρασσάς σε ερώτηση για το αν έρχεται το τέλος του κοροναϊού.
Η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, δεν υπάρχει εγρήγορση. Δεν είχε το περιθώριο να περιμένει να δει πού θα πάει αυτό το πράγμα. Θα είχαμε κερδίσει σημαντικό χρόνο και τα μέτρα που θα παίρναμε θα ήταν ηπιότερα αν τα παίρναμε νωρίτερα».
Ο κ. Πρασσάς αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού.
«Αυτό που προκύπτει είναι ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά όσον αφορά την προστασία από την πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά και να καταλήξουμε σε ΜΕΘ. Υπάρχει για άλλη μια φορά η λάθος εντύπωση ότι αφού μπορούμε και κολλάμε δε λειτουργούν τα εμβόλια. Αυτό είναι λάθος. Προστατεύουν από την πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά».
Ο κ. Πρασσάς συμμερίζεται την σκέψη του κ. Σαρηγιάννη για τα σχολεία.
«Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε πριν μιλήσουμε για κλείσιμο σχολείων», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού.
«Όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το ρίσκο που έχουν να νοσήσουν σοβαρά είναι πάρα πολύ μικρό».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου