Στην Κύπρο εμφανίστηκε η νέα μετάλλαξη Deltacron με 25 περιστατικά. Λάθος λέει ο Μαγιορκίνης. Απάντηση Κωστρίκη (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στην Κύπρο εμφανίστηκε η νέα μετάλλαξη Deltacron με 25 περιστατικά. Λάθος λέει ο Μαγιορκίνης. Απάντηση Κωστρίκη (video)

Ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, χαρακτήρισε «επιστημονικά ανήθικη» τη δήλωση Μαγιορκίνη. Η ομάδα του κύπριου καθηγητή, είναι αυτή που ταυτοποίησε δείγματα

medlabnews.gr iatrikanea 

Νέα παραλλαγή του κοροναϊού ταυτοποίησε σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα, η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεοντίου Κωστρίκη, όπως αναφέρει το Sigmalive.com.

Μιλώντας σε κυπριακή τηλεοπτική εκπομπή, ο δρ Κωστρίκης είπες πως πρόκειται για την μετάλλαξη Deltacron, η οποία ταυτοποίηθηκε σε 25 περιστατικά και φαίνεται ότι τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα.

«Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην Όμικρον, η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη, διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές, οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον…», είπε.

Εξήγησε πως από τους 25 ασθενείς, «στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη, παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Deltacron με τη νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία».

Ο δρ Κωστρίκης ανέφερε πως ονομάστηκε έτσι, επειδή αφορά στα στελέχη Δέλτα και Όμικρον. «Υπήρχαν ψίθυροι που μίλησαν για τέτοια μετάλλαξη, αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα».

Τέλος, όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, ο δρ Κωστρίκης είπε πως το εάν θα επικρατήσει της Όμικρον και της Δέλτα, «αυτό είναι νωρίς να διαφανεί», ωστόσο, σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις, θεωρεί πως «το νέο στέλεχος θα μπορούσε να εκτοπίσει την Όμικρον».

Σε τεχνικό εργαστηριακό λάθος απέδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης τα δημοσιεύματα περί εμφάνιση Deltacron, δηλαδή της ανάμειξης των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κοροναϊού στην Κύπρο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση Κύπριου καθηγητή που ταυτοποίησε τα εν λόγω δείγματα.

«Σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος  του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος.....», έγραψε στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω ανάρτηση, ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, η ομάδα του οποίου ταυτοποίησε δείγματα της Deltacron, ανέφερε στο SigmaLive ότι η εν λόγω δήλωση είναι λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη. 

Όπως εξήγησε, «δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε». 

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας για την Deltacron θα αποσταλούν και στην Ελλάδα σε διακεκριμένο Επιστήμονα, «για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές». 

Πρόσθεσε πως "πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο".

Αυτοί οι 52, εξήγησε, είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Δέλτα, πως είναι δυνατόν να είναι λάθος; διερωτήθηκε. 

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Δέλτα, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Όμικρον και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron, κατέληξε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων