medlabnews.gr iatrikanea
Στην υιοθέτηση του πρωτοκόλλου του CDC με την ονομασία Test to Stay προχωρούν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με στόχο να μη χαθεί ούτε μία ημέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Το Test to Stay είναι ένα πολύτιμο εργαλείο πολλαπλών στρωμάτων που περιλαμβάνει την προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού, τη χρήση μάσκας από τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω μέσα στα σχολεία, τη διατήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των μαθητών, αερισμό των χώρων, πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα.
Το σημαντικότερο από όλα τα εργαλεία του συγκεκριμένου συστήματος είναι τα συνεχή προληπτικά τεστ αλλά και εκείνα που απαιτούνται μετά τον εντοπισμό κρούσματος εντός της τάξης. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα TTS μπορούν να συνεχίσουν τη μάθηση/διδασκαλία δια ζώσης εάν παραμένουν ασυμπτωματικοί και συνεχίζουν να είναι αρνητικοί για COVID-19.
Εφόσον οι πλήρως εμβολιασμένοι μαθητές και το προσωπικό που εκτίθενται στον COVID-19 δεν χρειάζεται να απομονωθούν ή να τεθούν σε καραντίνα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αυτά τα άτομα δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στο TTS.
Πώς λειτουργεί
- Το σχολείο ειδοποιεί τους γονείς ότι το παιδί βρίσκεται σε στενή επαφή με γνωστό κρούσμα COVID-19 ενώ είναι στο σχολείο.
- Ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει έντυπα συγκατάθεσης και εγγραφής που δίνουν άδεια για τεστ COVID-19 στο παιδί τους και συμφωνούν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος Test to Stay: Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα εκτός σχολείου και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή μετά το σχολείο ή κοινωνικές συγκεντρώσεις. Αυτό θεωρείται τροποποιημένη καραντίνα.
- Τα τεστ για COVID-19 εκτελούνται σε συγκεκριμένο χώρο. Δεν γίνονται δεκτά τεστ που εκτελούνται στο σπίτι από τον γονέα, τον κηδεμόνα ή το ίδιο το άτομο.
- Ακολουθείται το πρωτόκολλο DOH Test to Stay: Δύο τεστ μέσα σε μια περίοδο 7 ημερών.
- Εάν οι δοκιμές δεν διεξάγονται σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές πρέπει να ακολουθούν τις τυπικές οδηγίες καραντίνας
- Η εξέταση συνιστάται αμέσως μετά την ταυτοποίηση (μετά από συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα) και ξανά μετά από 5-7 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση.
- Εάν τα αποτελέσματα των τεστ COVID-19 είναι:
- Θετικό, ο μαθητής πρέπει να απομονωθεί αμέσως στο σπίτι
- Αρνητικό, ο μαθητής μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο εφόσον δεν έχει συμπτώματα και δεν έχει πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες.
Στην Κύπρο στόχος όπως επισημαίνουν από την πρώτη στιγμή που το αποφάσισαν, υπουργεία Παιδείας και Υγείας, είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά και να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού, οι πιθανότητες δυσλειτουργίας τους λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία της COVID-19.
Ανοικτά σχολεία δε σημαίνει κατ’ ανάγκη να μη βάλουν λουκέτο καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο χαρακτηρίζεται ως αρκετά απομακρυσμένο, αλλά να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία τους, με όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς και μαθητές στις σχολικές μονάδες και στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Εξού και το νέο, επίμαχο μέτρο προορίζεται μόνο για τους μαθητές, οι οποίοι θα δηλώνονται ως στενές επαφές κρουσμάτων κοροναϊού, τα οποία όμως θα εντοπίζονται στα σχολεία μέσω των rapid test που διενεργούνται σε αυτά από τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας.
Οι μαθητές επαφές, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλονται στο «Test to stay» θα εξετάζονται στο σχολείο καθημερινά για έξι συνεχόμενες μέρες και όσο το αποτέλεσμά τους θα είναι αρνητικό, θα μπορούν να παραμένουν στο σχολείο και να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους.
Όμως, από τη στιγμή που θα σχολάσουν και μετά, οι ίδιοι μαθητές πρέπει να βρίσκονται περιορισμένοι στο σπίτι, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής σε απογευματινές δραστηριότητες (φροντιστήρια, χόμπι, αθλήματα), καθώς ισχύει το πρωτόκολλο για τις επαφές, με βάση το οποίο πρέπει να είναι υπό περιορισμό για δέκα μέρες. Όσα παιδιά επαφές δεν επιθυμούν να υποβάλλονται στο «Test to stay», καθώς είναι προαιρετικό, τότε πρέπει να βρίσκονται περιορισμένα στο σπίτι τους όλη τη μέρα.
Χθες πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε ότι με τους ειδικούς θα συζητηθεί το τι θα γίνει αναφορικά με τα παιδιά κάτω των 5 χρονών και το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως στα Νοσοκομεία, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις τους και ανάλογα θα πάνε προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο προς ψήφιση, είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου