της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea
Συναγερμός έχει σημάνει στους πτηνοτρόφους, τις κτηνιατρικές αρχές, τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών από την ραγδαία εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, σε πληθυσμούς άγριων πουλιών που ανιχνεύτηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 έχει επιβεβαιωθεί σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) στις Π.Ε. Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Σερρών, καθώς και σε κύκνους (Cygnus cygnus) στην Π.Ε. Καστοριάς.
Όπου έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση της παθογονικότητας, προκύπτει ότι πρόκειται για στελέχη υψηλής παθογονικότητας (HPAI), κάτι που εκτιμάται ότι ισχύει και για όσες περιπτώσεις αναμένεται ακόμα η έκδοση των σχετικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων». Τα συγκεκριμένα ευρήματα καταδεικνύουν την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Στα μέτρα βιοασφάλειας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):
α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και
β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας». Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ «…συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου».
Δεδομένης της επιζωοτιολογικής εικόνας, κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών και συστηματικών εκμεταλλεύσεων καθώς και ελευθέρας βοσκής-βιολογικής εκτροφής πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων, του άρθρου 1 της προαναφερόμενης απόφασης του 2008, όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Στο παρόν επισυνάπτονται σε ξεχωριστό αρχείο τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών όπως έχουν εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ.
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών, παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως δασική υπηρεσία, θηροφυλάκες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες). Επισημαίνεται, επίσης, ότι όταν υπάρχει υπόνοια ή επιβεβαίωση της νόσου σε νεκρά άγρια πτηνά, η διαχείριση των πτωμάτων τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1069/2009 και τις σχετικές παρεκκλίσεις του, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο όταν εντοπίζονται νεκρά άγρια πτηνά σε μια περιοχή (π.χ. λίμνη) που έχει ήδη επιβεβαιωθεί η παρουσία της νόσου την τρέχουσα επιδημική περίοδο, δεν θα λαμβάνονται εκ νέου δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις από πτηνά, για το είδος των οποίων υπάρχουν προγενέστερα επιβεβαιωμένα περιστατικά, αλλά από πτηνά διαφορετικών ειδών. Στην περίπτωση αυτή, τα πτώματα θα θεωρούνται δυνητικά μολυσμένα από ιούς της γρίπης των πτηνών και θα διαχειρίζονται σύμφωνα με την νομοθεσία.
Η γρίπη των πτηνών αιωρείται πάλι πάνω από την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, καθώς δεν είναι μόνο η καταστροφή του πτηνοτροφικού κλάδου που μπορεί να σηματοδοτήσει η εμφάνιση του ιού, αλλά υπάρχει πάντοτε και ο φόβος, αν ο ιός προσβάλλει τον άνθρωπο, να υποστεί μετάλλαξη, κάτι που είχε γίνει σε προηγούμενες δεκαετίες.
Η γρίπη Η5Ν1 που έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατομμύριων πουλερικών σε εκτροφεία της Ευρώπης και της Ασίας μεταλλάσσεται γρήγορα και θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE).
«Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και επικίνδυνη επειδή βλέπουμε να εμφανίζονται νέα στελέχη, κάτι που δυσχεραίνει την παρακολούθησή τους» δήλωσε στο Reuters η γενική διευθύντρια Μονίκ Ελουά.
Σε επιφυλακή και η Ελλάδα μετά τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη - Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η μετάλλαξη του ιού στον άνθρωπο. «Ο κίνδυνος είναι ότι τελικά θα μεταλλαχθεί ή θα διασταυρωθεί με ιούς της ανθρώπινης γρίπης και θα μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων» εξήγησε.
Ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 προκάλεσε μεγάλες επιδημίες σε πτηνοτροφεία την περασμένη δεκαετία και ενίοτε μεταδίδεται και σε ανθρώπους, συνήθως εργαζομένους σε πτηνοτροφεία. Σύμφωνα με τον OIE, περίπου 850 άνθρωποι σε διάφορες χώρες έχουν προσβληθεί από το στέλεχος που κυκλοφορεί τώρα σε Ευρώπη και Ασία.
Οι μισοί ασθενείς πέθαναν.
Στο Βόρειο Ισραήλ, προ ημερών, πέθαναν λόγω της γρίπης των πτηνών περισσότεροι από 2.000 γερανοί και εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί άλλοι 10.000. Ενώ προχθές, στη Δημοκρατία της Τσεχίας, θανατώθηκαν επειδή είχαν μολυνθεί με τον ιό πάνω από 80.000 κοτόπουλα!
Περισσότεροι από 2.000 γερανοί πέθαναν λόγω της γρίπης των πτηνών, σε ένα μεγάλο φυσικό δρυμό στο Βόρειο Ισραήλ, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων.
«Μέχρι τώρα 2.000 γερανοί πέθαναν και εκτιμάται ότι 10.000 έχουν προσβληθεί», σύμφωνα με τον Οχάντ Χατσόφε, έναν ορνιθολόγο της Υπηρεσίας αυτής.
«Υπολογίζουμε ότι το ένα πέμπτο του πληθυσμού των γερανών στο Ισραήλ έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών», εξήγησε ο Ούρι Νάβεχ, ο αναπληρωτής διευθυντής του επιστημονικού τμήματος της Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων. Κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα στο Ισραήλ, «αλλά φέτος είναι περισσότερα» και ο αριθμός των πουλιών που πέθαναν από τη Δευτέρα είναι «πρωτοφανής».
Από τον Οκτώβριο, όπως κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 γερανοί σταματούν για να ξεκουραστούν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην κοιλάδα Χούλα, στα βόρεια. Περίπου 40.000 ξεχειμωνιάζουν εκεί και από τον Μάρτιο φεύγουν για να επιστρέψουν στις ζώνες αναπαραγωγής τους. Σε αγροτικές κοινότητες του Βόρειου Ισραήλ έχουν εντοπιστεί και άλλες εστίες της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, κυρίως σε πουλερικά. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η πώληση αβγών από αυτά τα πτηνοτροφεία. Θα ληφθούν μέτρα για την εισαγωγή αβγών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις.
«Μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο»
Μιλώντας για την υπόθεση αυτή, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Κώστας Ψαρουδάκης (που μίλησε με την ιδιότητα του κτηνιάτρου) τόνισε τα εξής: «Αυτοί οι ιοί έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται. Το να μεταφερθεί από είδος σε είδος γίνεται. Και οι χοίροι το κάνουνε και τα πουλιά. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Βέβαια, το να έρθει ο ιός αυτός στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό είχε γίνει σε κάποιο στέλεχος παλαιότερα. Αλλά είναι δύσκολο να γίνει. Εμείς βέβαια, όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι κτηνιατρικές, είμαστε σε εγρήγορση γιατί δε θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου