medlabnews.gr iatrikanea
O καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης, είναι εξαιρετικά αγαπητός στους πάντες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία- και δικαίως. Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές εμπειρογνωμόνων της χώρας μας, χωρίς ο λόγος του να διέπεται από αέναη κινδυνολογία, χωρίς, από την άλλη, να ωραιοποιεί καταστάσεις, αλλά χάρη στην αδιαμφισβήτητη κατάρτισή του και την γνώση του αντικειμένου πάντα με ψύχραιμη φωνή παρουσιάζει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και «πέφτει» στην συντριπτική πλειοψηφία των φορών μέσα.
Όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας φρόντισε είτε με τις δημοσιεύσεις του είτε με συνεντεύξεις του ενημέρωνε για την πανδημία.
Ο καθηγητής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γ. Καρεκλίδη, και τόνισε ότι είμαστε σε μια φάση εδώ και μερικούς μήνες, όσον αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κάθε μέρα είναι μονοψήφιες, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, υπήρχαν μέρες, ακόμη και … χωρίς ασθενή.
Αναμενόμενο χαρακτήρισε το μικρό «κύμα κρουσμάτων» Covid ο καθηγητής, με βάση την εικόνα που υπάρχει αυτή την περίοδο και τόνισε ότι η κατάσταση είναι αναμενόμενη. Προέβλεψε μια μικρή αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών το επόμενο διάστημα, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
«Δεν αλλάζουμε τίποτα στη στρατηγική μας, προστατεύουμε τους ευάλωτους»
Στη χώρα μας, ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα περάσουμε ένα «μικρό κύμα» με 5-10 νοσηλείες, η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων και θα τελειώσει. Ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι είναι κάτι αναμενόμενο, που θα έπρεπε να το περιμένουμε, όταν ανοίγουν τα πάντα, ωστόσο, με τα δεδομένα που υπάρχουν από τα νοσοκομεία, είναι κάτι αντιμετωπίσιμο. «Σκέψη μου είναι ότι βγαίνουμε κανονικά, δεν αλλάζουμε τίποτα στη στρατηγική μας, προστατεύουμε τους ευάλωτους, που είναι μεγάλης ηλικίας, που έχουν νοσηρότητες, που κάνουν χημειοθεραπεία, που φορούν μάσκα όπου και να πάνε, όπως κι εμείς όταν πηγαίνουμε με τους δούμε. Ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι που μπαίνουν στα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες, συνήθως ανεμβολίαστοι, αλλά μερικές φορές και εμβολιασμένοι και είναι αναμενόμενο να έχουμε ένα «μικρό κύμα» κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας, και στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης. Ο ίδιος είπε ότι ζούμε σε μια εποχή υπερδιάγνωσης, γίνονται αρκετά τεστ, θα έχουμε πολλές μολύνσεις, αλλά δεν έχει σημασία αν κάποιος το περνάει σαν συνάχι και προέβλεψε μια μικρή αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών το επόμενο διάστημα, αλλά η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη.
Εκφυλίζεται η πανδημία
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, τα δεδομένα τον Σεπτέμβριο δεν μπορούν να αλλάξουν, γιατί οι πανδημίες νοσημάτων που μεταδίδονται αερογενώς κρατούν 2 μέχρι 3 χρόνια και εξαφανίζονται εκφυλιζόμενες, όπως γίνεται και τώρα με μια μετάλλαξη πολύ ήπια και από την άλλη, έχουμε ανθρώπους που ανοσοποιήθηκαν με εμβόλια και με τη νόσο, κυρίως με τη μόλυνση της Όμικρον. Ο καθηγητής είπε, ότι κάπως έτσι, ο ιός γίνεται ενδημικός, όπως και έγινε το προηγούμενο εξάμηνο και μιλάμε για ενδημική νόσο, δηλαδή οι άνθρωποι που μπαίνουν στο Νοσοκομείο είναι αυτοί που έμπαιναν πριν, με διάφορα προβλήματα υγείας, κολλούσαν έναν ιό και έμπαιναν ξανά στο Νοσοκομείο.
Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι όσα ακούγονται για μεταλλάξεις της Όμικρον 4 και 5, είναι προς την ίδια κατεύθυνση, περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα.
«Ακραίο σενάριο το ενδεχόμενο lock down»
Αναφορικά με ενδεχόμενο lock down, ο καθηγητής ανέφερε ότι το θεωρεί ακραίο σενάριο και πρόσθεσε ότι εδώ και καιρό Ευρώπη και Αμερική αποφάσισαν ότι θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό, κάτι που λένε και οι Έλληνες επιστήμονες, οπότε πρέπει να φτιάξουμε το σύστημα υγείας και να αντιμετωπίσουμε τη μικρή έξαρση που έχουμε τώρα και θα έχουμε και τον Οκτώβριο.
Σχετικά με τους θανάτους νέων ανθρώπων από την πανδημία, ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι αυτό έγινε σε χώρες που δεν είχαν καλό σύστημα υγείας, όπως το Περού, η Κίνα, η Αλβανία, όπου τέσσερις στους 10 θανάτους από Covid ήταν ηλικίας κάτω των 65 ετών. Αντίθετα σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Γαλλία και το Βέλγιο, οι θάνατοι νέων ανθρώπων ήταν λιγότεροι από ένας στους 10. Σε Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία είμαστε περίπου δύο στους 10.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου