Πρωτοποριακό φάρμακο σε χάπι θεραπεύει σε πάνω από 80% τη γυροειδή αλωπεκία (είδος τριχόπτωσης) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρωτοποριακό φάρμακο σε χάπι θεραπεύει σε πάνω από 80% τη γυροειδή αλωπεκία (είδος τριχόπτωσης)

Το Baricitinib λειτουργεί παρεμβαίνοντας στην κυτταρική οδό που οδηγεί σε φλεγμονή

medlabnews.gr iatrikanea

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το φάρμακο baricitinib για τη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας, μιας αυτοάνοσης διαταραχής που επηρεάζει περισσότερα από 147 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο παγκοσμίως. Η αλωπεκία αναφέρεται γενικά στην τριχόπτωση σε μέρη του σώματος που συνήθως έχουν τρίχες. 

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα είδος τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας. 

Η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα, παρόλα αυτά είναι συνηθέστερο σε παιδιά και εφήβους. 

 Ποια είναι τα αίτια: 

Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζεται συνήθως εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ειδικά σε άτομα με ήδη υπάρχουσες αυτοανοσίες (λεύκη, hashimoto, νόσο Addison, αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια, ατοπική δερματίτιδα) 

 Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη γυροειδή αλωπεκία είναι: Μακροχρόνιο στρες Τοπικός τραυματισμός Λοίμωξη Ορμονικές διαταραχές Χημικές ουσίες Αλλεργικές αντιδράσεις Εποχιακές μεταβολές

«Η πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές είναι ζωτικής σημασίας για τον σημαντικό αριθμό των Αμερικανών που πάσχουν από σοβαρή αλωπεκία», δήλωσε η αξιωματούχος του FDA, Κένταλ Μάρκους.

Το Baricitinib, το οποίο παρασκευάζεται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αναστολείς JAK και λειτουργεί παρεμβαίνοντας στην κυτταρική οδό που οδηγεί σε φλεγμονή.

Η έγκρισή του για χρήση κατά της αλωπεκίας βασίστηκε στα αποτελέσματα δύο τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.200 ενήλικες με σοβαρή αλωπεκία.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έλαβαν είτε 2 είτε 4 mg του φαρμάκου ή πλασίμπο καθημερινά. Μετά από 36 εβδομάδες, σχεδόν το 40% των ασθενών που έλαβαν την υψηλότερη δόση πέτυχαν 80% κάλυψη της κεφαλής με τριχοφυΐα σε σύγκριση με το 23% της ομάδας που έλαβε τη χαμηλότερη δόση και το 5% της ομάδας που πήρε το εικονικό φάρμακο. Περίπου το 45% των ατόμων στην ομάδα της υψηλότερης δόσης είδαν επίσης σημαντική αναγέννηση των φρυδιών και των βλεφαρίδων τους.

Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλάμβαναν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, πονοκεφάλους, ακμή, υψηλή χοληστερόλη και αύξηση ενός ενζύμου που ονομάζεται φωσφοκινάση κρεατίνης.

Το baricitinib είχε εγκριθεί προηγουμένως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού η άδειά του επεκτάθηκε στη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19.

Πηγή FDA Approves Lilly and Incyte's OLUMIANT

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων